Cum ziceam în articolele despre Albania am dat de un tip din America ce s-a mutat în România. Omul este cercetător, așa că a fost în diferite locuri din lume.
Pe lângă faptul că cercetează treburi despre cum stă treaba în războiul din Ucraina, omul este pasionat de limbi. Străine.
Cât a stat lângă mine a schimbat 3 cuvinte cu un chinez. Am rămas un pic șocat ca un american să vorbească și altceva decât engleză.
Bine, să zicem că limba lor este mai răspândită, însă cea mai tare fază fost următoarea: omul e… pasionat de limba română și… citește în limba română. Vorbește limba română.
Este de 3 luni în România și a învățat suficient de bine să rupă cuvinte. Pronunță ș, pronunță ț și î foarte bine. Evident, cu accent de american, însă e bine!
Cât de tare?!
Totodată, în Albania am petrecut o zi atât cu el, cât și cu un german. A fost o discuție foarte faină legată de limbi străine. Ei erau fluenți în engleză, germanul învăța franceza, iar americanul avea în gând să facă tranziția din română spre rusă. El gândea că o să îl ajute pe viitor să învețe româna. Oare la ce să îi fie de folos?
Pheno a zis
O fi vreun american din parinti (bunici) romani. Si eu am ramas mirat sa aud un roman care vorbeste corect in… americana (fiindca aia nu e engleza). Voi ati intalnit? Abia dupa ce mi-a spus ca a fost adoptat de o familie de americani, am inteles motivul. De ceva timp incoace a devenit o normalitate sa se vorbeasca si o alta limba decat cea nativa. Limba romana nu e la indemana oricui si atunci unii recurg la utilizarea unei limbi simple, usoare, cum ar fi engleza, ca sa-si dea importanta sau sa nu se faca de ras in comunitatea din care fac parte. Cei care au „expertiza” n-au experienta si confunda „rezolutia” cu rezultatul, fiindca pana si Google Translate este limitat, iar ei nu inteleg sensul cuvintelor, dar le folosesc in speranta ca se pot face intelesi sau utili, scapandu-le faptul ca devin penibili. Felicitari americanului din postarea dumneavoastra, care mai incearca si altceva decat ceea ce a invatat pana acum. Se spune ca omul cat traieste, invata, iar asta e un adevar.
Marius Cucu a zis
Noup, am întrebat. Nu știe pe nimeni, nu are legături pe aici.
Constantin a zis
La multi ani!
Acum ceva ani am intalnit in Bucuresti un american care se convertise la ortodoxie si invatase limba romana pentru a intelege ce spune preotul la slujba in biserica. La fel ca americanul tau, nu avea rude din Romania, era de pe undeva din Alabama sau Louisiana. Tin minte ca voia sa ajunga la Manastirea Casin din Bucuresti si i-am explicat cum sa ajunga acolo.
Marius Cucu a zis
E din Georgia(varianta americană). Nu l-am întrebat de religie, n-am atins punctul ăsta, doar am făcut schimb de experiențe privind consumarismul american și ce-a produs Hollywood pentru ca oamenii să consume în decembrie. 🙂