Eh, v-a plăcut titlul?
De fapt și de drept, trebuia să ajung și eu acolo, adică eram pe listă pentru a merge în Belgia, dar nu s-a mai întâmplat. În fapt, a fost o combinație de Franța cu un pic de Belgia. Efectiv, Black Friday și toate celelalte m-au făcut să zic nu. De altfel, anul ăsta este cel în care am zis stop. Luna trecută am refuzat un eveniment în Paris acum l-am refuzat pe acesta în Belgia. De altfel, e a 2 a oară când nu ajung în Belgia pe anul ăsta. O fi vreun semn? Să mai zic că aveam bilete din 2019 și nici atunci n-am ajuns?!
În fine!
Eu nu sunt un gurmand. Am început să simt gusturi când am descoperit că pot să mă hrănesc singur. Nu înseamnă că îmi iese cine știe ce, doar că efectiv le amestec acolo. Nu înseamnă că îmi iese de 2 ori același gust, mereu fac ceva diferit.
Mai mult, în vacanță eu nu mă duc pentru nimic legat de gastronomie. Bologna era vestită pentru mâncare, în Spania mănânci o grămadă de lucruri specifice, în Pisa mereu găsești chestii locale. Eu nu sunt pasionat de asta. Prefer să schimb 2 vorbe cu un localnic decât o mâncare specifică. Și, de multe ori, pentru că nu îmi permite stomacul nu fac teste pe fundul meu.
Pentru experiențe: o dată în viață, în schimb, nu ar fi ceva rău, dar efectiv nu mă prinde treaba asta cu: „a fost actorul X acolo. Sau vedeta Y.”
În schimb, soră mea este mai pasionată de tot ceea ce înseamnă mâncare și-a zis că trebuie să facă o treabă în viață. Să experimenteze cum stă treaba la un restaurant cu 2 stele Michelin.
„La 2 stele Michelin ai atâtea porționare ca te saturi până la refuz… Am început cu ceva ca o foita de mămăligă coapta aromatizată și crocanta, apoi un starter cu tarte umplute cu o crema de usturoi negru și piure de țelină, etc. + 4 feluri principale (spuma de melc cu sos de ciuperci, creveți cu foi de varză umplute cu legume, scoica cu bucăți de conopida, nucă și un sos aromat, căprioară cu 2 sosuri + și 4 deserturi (înghețată servită pe boabe de cafea, prăjitură cu mandarină si nuci din Piemonte, 2 cornete cu un fel de gogoșele foarte fragede, mini prăjiturelele (gen marshmallows cu un jeleu pe deasupra) si foita de aur și prăjitură alba cu pana și foita de argint – cireașa de pe tort).
Mâncarea se gătea în fața, vedeai tot ce se întâmplă în bucătărie. Show live.”
După cum bine știți, la noi nu există așa ceva, așadar ea a ajuns la Comme Chez Soi, ceva restaurant cu tradiție de prin 1926, cu 2 stele d-astea. Pentru că nu pot să rețin mare lucru din ce a fost acolo, evident că… am lipsit, am rămas în minte doar cu scorul final: 1500 de euro pentru 4 adulți și 2 copii.
La ei a fost vorba despre Bruxelles, acolo unde ar fi bucătarul anului 2007: Lionel Rigolet. Ba chiar și-au tras și selfie cu el, cam scump un selfie d-ăsta, zic(dar din motive de cenzură de familie n-o să pun și pozele acelea). Din ce-am butonat pe Google sunt mai multe restaurante prin Franța, Belgia, Luxembourg ba chiar și Canada.
Au trecut p-acolo inclusiv clienți renumiți (am poze cu autografele lor de pe pereți) Leonardo di Caprio, Gérard Depardieu.
Vă dați seama ce fel este să mănânci cu bogații?! Bogați care au trecut p-acolo prin 92, adică acum douăj
` de ani?!
Acum înțeleg de ce se plânge Țiriac că e greu cu avion, când ăștia dau 1500 de euro pe-o masă și eu iau shaorma cu 25 de lei.
Stefan a zis
Arată genial farfuriile, dar parcă nu as da 1500 de euro…tot mai bună e shaorma. ?
Marius Cucu a zis
1500E/6.
Redoo a zis
Deci, n-am înțeles nimic…
Marius Cucu a zis
Ce să înțelegi din niște poze? N-au gust, n-au miros.
Adrian Bolocan a zis
Vezi că șaorma îngrașă.
Marius Cucu a zis
Eu vreau să mă îngraș.
Costin a zis
Inteleg ca nu-i vorba decit despre haute cuisine insa 1500 EUR pentru niste picturi pe farfurie… Cu banii astia la noi te poti ghiftui citeva luni bune. Si-i poti admira pe Grigorescu si Aman gratuit.
Ca si-n atitea alte domenii, este clar ca nu-i vorba decit de fite, talente si basini pentru o clientela snobizata indeajuns incit sa platesca cit nu face pentru niste desene pe farfurii.
Ca tot veni vorba, geniala reclama la Cava D’Oro cu ‘la roumaine réalité de la pays’.
Marius Cucu a zis
250 de euro de căciulă, iar pe masă au fost și niște sticle de vin. Ca-n Mamaia.
Costin a zis
Total exclus! La Mamaia asta-i spaga la picolo sau la portarul oricarui club.
Marius Cucu a zis
Mă scuzați, eu de la țară. Noi, aici, la Ploiești… mai greu.
Costin a zis
La tine-n Ploiesti taman ce-am mincat o excelenta ciorba de burta cu numai 12 lei dar spre deosebire de Mamaia, nu m-a remarcat nimeni.
Vezi, anantaje si dezavantaje 😀
Daniel Bis a zis
Serios?! ciorba de burta la 12 lei … nu am mai vazut asa ceva de ani de zile … de la 18 lei in sus … daca ai noroc.
Pana si o ciorba de legume este de la 15 lei … la cantina
Marius Cucu a zis
A găsit un pont lângă gară. Nici eu nu știam de el. Am zis o dată că acopăr nișa de travel în Ploiești, să zic în stânga și în dreapta ce mă taie capul.
Daniel Bis a zis
Mda, e scumpa viata la restaurantele alea.
Nu castigi intr-o luna cat dai pe o masa 🙂
Marius Cucu a zis
Nu auzi că strângi o viață?
Am mâncat mai bine în Berlin, cu 40 de euro o bucată de carne la kilogram. Aș fi luat și la pachet. 😀
Costin a zis
Pe stil vechi, in Berlinul RDG-ist intrai la ‘mpinge-tava unde cu 10 marci mincai cit puteai duce. Am avut colegi (trimisi in delegatie) care mai ca au iesit de-acolo pe targi cu salvarea… S-a petrecut prin ’85-87 deci explicabil.
Marius Cucu a zis
N-a fost chiar împinge tava, doar ne-au ținut afară un pic că am întârziat.
Daniel Bis a zis
„Nu auzi că strângi o viață?” … vorbeste in numele tau 🙂
La mine e suficient sa strang o saptamana :)))
Marius Cucu a zis
Dar tu alegi să mergi la 5 stele în Turcia, nu în Franța/ Belgia.
Daniel Bis a zis
Da, in Turcia la restaurante cu 5 stele Michelin 🙂
Apropo … nu se vad comentariile … e o problema la acest articol sau e o chestie generala?
Marius Cucu a zis
Acum se văd comentariile, nu?
Daniel Bis a zis
Da, acum se vad
Marius Cucu a zis
Am dat docker peste cap. Nu se va mai întâmpla. Cred! :))
ionică a zis
Tu te-ai dus acolo sa faci poze, nu sa mananci ?
Marius Cucu a zis
Tu n-auzi că eu n-am fost acolo? Trebuia. Așa că doar sor-mea a ajuns. Am ajuns mare, am trimis special la 5 stele.
vasile a zis
Nu te duci in Belgia sa mananci, doar sa bei bere eventual cu un Boudin Blanc! 😉
Marius Cucu a zis
Nici măcar cartofi pai? Am înțeles că ei au început cu french fries.
vasile a zis
Daa… cu pieptuz de puiutz!! 😀
Marius Cucu a zis
Cuc*
Joe a zis
Mâncare ieftina și buna am găsit în Madrid la chinezi. La 15-20 euro all inclusive. Mănânci ce vrei cat dorești sunt oameni care stau ore întregi Mi-au plăcut preparatele pregătite în fața mea la ,, plancha,,.Îți alegi diverse și bucătarul adaugă un pic de sos la frigere ceva mirodenii, super, pt cei că mine care mănâncă mult.
Marius Cucu a zis
Spania, în general, e ieftioară la mâncare plus că te descurci la greu cu tapas-ul. Dacă mergi spre sud cu atât mai mult.