Pasiunea noastră pentru GPS e mare. Pe scurt, am schimbat navigația mașinii cu care am fost în Moldova în noaptea înainte de plecare. Ultimul cablu pus a fost la 8 dimineața. Teoretic, s-ar fi schimbat în 30 de minute, asta dacă ne dădeam seama din prima.
În fine, ne-am trezit în Moldova că ne place să ne uităm lung la GPS și tot încercam să explorăm p-acolo una alta. Am plecat din Chișinău pentru a putea vedea mai mult decât o capitală.
Demoralizați de faptul că ne-a ajutat GPS-ul să nu ajungem în 2 locuri din Moldova: fabrica Cojușna și încă un „castel” căruia nu îi mai țin minte denumirea am zis să mergem spre Transnistria, la Tiraspol.
Eram deja „fotbaliști”, vorbeam de Sheriff Tiraspol și de ce era pe acolo.
Cum am mers noi pe drum și admiram ce era pe acolo(apropo de asta, pe cât de proaste au drumurile moldovenii, pe atât de mult au cultivat fiecare petec de pământ), GPS-ul începe să ne dea localități în slavă. N-am sesizat asta până nu ne-am întâlnit cu o barieră și cu 2 băieți înarmați pe acolo. Erau din armata celor din Republica Separatistă(așa le zice wikipedia că se numesc).
După ce zâmbim a prost și întrebăm dacă putem trece… avansăm și pe stânga și pe dreapta apar alți băieți, de data asta cu tancurile.
Armată, oameni în stânga, oameni în dreapta, unii rupeau moldoveneasca, alții nu voiau să o vorbească.(asta mi s-a spus după, la recepție).
Ca o ironie, noi făceam mișto de moldoveni că, în momentul în care am trecut vama din România în Moldova, îi căutau la motor pentru seria de șasiu, în portbagaj, peste tot.
Eh, am ajuns noi la vama din Transnistria și apoi am văzut ce înseamnă să fii controlat peste tot. Ne-au luat, ne-au întors, ne-au verificat în stânga, în dreapta, cred că mai aveau un pic și ne puteau să scoatem și navigația mașinii: portbagaj, torpedo, pe la scaune, în caserolele de mâncare, pe unde au putut.
Singura parte frumoasă era o blondă slăbuță, fustă scurtă, tot ce-ți trebuia. Atât ne-am maimuțărit, eu rădeam a prost, ea rădea și mai rău că nu ne înțelegeam de nicio culoare. Dacă la o spaniolă, la o italiană sau franceză mai înțelegi ceva… eh, rusa părea chineză.
Într-un final, ne-am înțeles prin degete până un altul a rupt un pic de moldovenească și ne-a spus să mergem să luăm taxa de drum de la nenea șpăgaru’. Da, practic, ne-au cerut pe față de-o cafea ca să putem trece granița. Și la dus și la întors. Vigneta lor costa undeva la 60 de lei moldovenești, iar șpaga lui a fost în jur de 20, negociată de la 40 de lei. În banii noștri înseamnă undeva la 20-30 de lei. (conversia e undeva 1 la 4, cam ca noi cu euro)
Acolo am putut negocia pentru că băiatul știa cât de cât moldovenește și ne înțelegeam chiar dacă sensul cuvintelor era total diferit, dar „rupea”. L-am întrebat dacă e ok de vizitat și dacă ne vom înțelege acolo, ne-a asigurat că lumea „rupe limba”. Da, sigur…
Trecem de experiența asta și deja era totul mai ciudat. Pe drum spre Tiraspol dăm de un monument ok. Era încă un tanc, evident. Am văzut că mai era o mașină oprită, ne-am dat și noi într-o poză și-am plecat mai departe.
Apoi, pe măsură ce mergeam, nu mai vedeam nimic. Am dat de 2-3 sate pe acolo, în rest câmp. Din când în când mai trecea câte o mașină. Era un fel de validare că nu e pustiu, că există oameni. În satele alea vedeam oameni cum se duc la muncă îmbrăcați în militari. Noi am presupus că erau la armată sau era un fel de jandarmi. Uniforma părea aceiași.
Nici nu se mai punea în discuție faptul că nu erau drumuri ok, te simțeai oricum în 1995. De la semafoare, la drumuri, la tot ce era acolo. Chiar și gunoiul se ridica cu mașinile acelea vechi, cu un scripete în spate și erau legate cu cârlig și lanț.
Pe străzi liniște, iar toți oamenii te priveau. Probabil că se gândeau de unde am aterizat. E ciudat să fii în centrul atenției.
Apoi, dacă tot n-am găsit ce să facem acolo, am zis să mergem spre aeroport și în drum am văzut un supermaket. Ne-am băgat vreo jumătate de oră să alegem câteva produse ca mai apoi să ajungem la casă și să vedem că nu putem plăti cu cardul, că banii moldovenești nu sunt ok, că euro nu e acceptat, iar tonomatul de schimbat bani era în limba aia specială. Și n-aveau curs acceptat și uite așa le-am pus pe raft fix în același loc. Am zis să nu deranjăm prea mult băieții.
Am mai dat câteva ture pe acolo am văzut că nu e nimic de făcut în zona și ne-am luat tălpășița. Nici măcar check in n-am dat că deh n-aveai nici rețea la telefonie. La un moment dat s-a conectat la o rețea din Ucraina apoi n-a mai vrut de nicio culoare.
Nici la aeroport n-am mai ajuns pentru că drumul pe care ni-l arăta GPS-ul s-a evaporat. Pur și simplu n-a mai fost semnal. Ne-am întors până în zona pe care am reușit s-o reținem și duși am fost…
Probabil că n-am fi călcat acolo nici în ruptul capului, dar a 2 a zi, când deja plecam din Chișinău am dat pe unul dintre radiourile lor. Cred că-s 3 radio-uri de toate. Băieții s-au certat pe acolo și-au bubuit una alta. La radio au dat-o oficial că destabilizează pacea p-acolo.
Ah, evident că la întoarcere spre Chișinău am trecut pe la altă vamă. Altă șpagă, altă distracție cu rusa și controlul. Totuși, aici am scăpat mai repede, au văzut că n-aveam nimic interesant în mașină.
Nu știu ce concluzie să trag poate doar că am citit astăzi tot felul de chestii despre zona aia și nu înțeleg de ce se bat oamenii acolo. Pur și simplu nu au nimic. Înțelegeam dacă se bat pentru industrie sau resurse, dar la prima vedere nu e nimic acolo.
După ce am scris articolul mi-a dat cineva link cu cei de la GSP. Au pățit-o și ei fix în același weekend. Aparent, a fost finala UCL în Ucraina și au luat-o p-acolo. Apropo, Cucu în limba lor se scrie Kyky. 🙂
Costin a zis
Adevarat, resurse nu exista, batalia se da pentru pozitia strategica. Zona fiind rusofona/rusofila, oricind pot fi aduse trupe si material militar, asa, pentru ca nu se stie niciodata cind…
Marius Cucu a zis
Altfel, a fost ciudat să vezi de unde am plecat și cât de bine am ajuns în 30 de ani de evoluție, zic eu. Ei au rămas tot acolo, tot cu acoperire 2G, tot un singur post de radio, tot mesaje de propagandă la radio(asta ce-am înțeles de la moldoveni)
Deh, în ultimii ani a fost binișor la noi, avem deschidere la vest. Dar ce se întâmplă la noi acum… e o întoarcere ușoară spre zonele astea.
Costin a zis
Usoara?!? Ai inceput sa te exprimi ‘usor’ eufemistic?
Marius Cucu a zis
Încerc să lucrez cu mine, să nu mai fiu negativist. 🙂
Sorin a zis
Kiyky dragă, văd că ai trecut prin tăt felu’ de pățanii !
Marius Cucu a zis
Nimic plictisitor 🙂
Andrei a zis
Ati avut noroc ? Am mai auzit de romani care fie li s-a furat masina acolo si s-au intors pe jos fie un lunetist i-a luat la ochi si s-au intors in coparseu. Macar ai fost si ai vazut cat de aproape suntem de Rusia si cat de usor e sa schimbi un regim din democratie in dictatura, de la a avea o oarecare evolutie democratica si de a nu se schimba nimic timp de 30 de ani.
Marius Cucu a zis
Nu știu, lunetiști n-am zărit. De întors pe jos… puteam să o facem. Totuși, n-am fost cu o mașină care să sară atât de mult în evidență.
Oamenii păreau relativ pașnici pe acolo. Bine, când nu cunoști limba pare că toți țipă la tine. 😀
Costin a zis
Pe lunetist niciodata nu-l zaresti, eventual il simti… o singura data!
vasile a zis
Cand am citit titlul pe mail am zis ca nu-i adevarat :)))), totusi pacat ca nu ai fost la Gradina Botanica Republicana 😉
Marius Cucu a zis
Am vrut la cea din Chișinău, dar ne am trezit devreme și ar fi trebuit să stăm 3 ore sa deschidă. Așa că am plecat în Iași 🙂
Malin a zis
Ei hai ca-i frumos acolo la comunisti, in curand vine comunismu’ si peste voi. E mai bine c-ai fost ca sa vezi cam cum sta treaba.
Marius Cucu a zis
Măcar avem deja 4G. Suntem un pic în față. Ăia nu aveau decât 2G pe acolo. 😀
Grigorii a zis
Eu sunt din Transnistria, este aici 4g) lol
Marius Cucu a zis
Înseamnă că rețeaua noastră n-are contract cu a voastră. Am mai auzit de la cineva că a „dus” net bun la voi. 🙂
Grigorii a zis
Da, din 2011 este 4g. La noi pur și simplu un operator(idc.md) care suportă numai cdma, dar gsm el nu suporta si nu poți cumpăra sim)
Marius Cucu a zis
Da, când m-am întors de acolo mi-a explicat cineva care a prestat ceva servicii pe acolo pe la voi.
Grigorii a zis
Salutare, trebue să mergeți prin sate, acolo mulți moldoveni
Marius Cucu a zis
Care sate, mai exact?
Grigorii a zis
Eu sunt de exemplu din Ciobruciu, 90 % moldoveni, orașul Slobozia vre-o 60-70 moldoveni, trebue de căutat statistica prin internet.
Marius Cucu a zis
Nu știam că aveți și voi Slobozia 🙂
Grigorii a zis
Dacă îți mai veni, utilizați yandex.maps pentru că acolo veți găsi multă informație.
Marius Cucu a zis
Nu ne-am așteptat să ajungem acolo, la fel, momentan nu e programată o ieșire acolo, poate doar să tranzităm spre Ucraina.
Grigorii a zis
„sensul cuvintelor era total diferit” care cuvinte?) Poate că nu le rostea corect?)
Marius Cucu a zis
Sunt diferențe destul de mari. Voi folosiți forme mai vechi ale limbii față de noi. Noi nu mai folosim multe expresii. Îi urmăresc de ceva timp pe moldovenii ăștia. Sunt alte expresii. 🙂
Grigorii a zis
peste vre-on timp ne vom sincroniza limba, și vom vorbi toți la un fel) Multă vreme a fost comunizmul pe pământurile noastre
Marius Cucu a zis
Sensul e, oarecum, același la noi, dar accentul e diferit. E împărțit pe regiuni.
Grigorii a zis
da, eu tot așa privesc mulți blogeri din românia, și des mă duc în dicționar) Pe ce sit-uri se poate de cumpărat cărți pt. cărti electronice?
Marius Cucu a zis
Poți căuta pe elefant, am văzut că aveți și voi. Dacă vrei online, folosește dexonline.ro
Grigorii a zis
poate că multe cuvinte au diferiste sensuri, depinde de la context. Pur și simple oamenii dam du pre vorbesc în limba română pt. că rusă este peste tot. Școlile cu „limbă moldovenească” adică școli cu limbă română în alfabet cirilic se mai transformă în școli ruso-moldovenești, pe urmă în școli numai ruse(
Marius Cucu a zis
Oricum, nu e rău să știi 2 limbi de mic. Înveți engleza când ești mai mare și deja e altceva. 🙂
Grigorii a zis
da, eu știu, ânvăț rusa cam de mic copil ca și cum româna) Dar engleza am început s-o învăț când eram la școală, și îmi vine greu, pt. că nu mă aflu între oameni care o forbesc)
Marius Cucu a zis
Uită-te la multe filme în engleză, cu subtitrare, pe Youtube.
Grigorii a zis
„Uită-te la multe filme în engleză, cu subtitrare, pe Youtube.” așa și fac, privesc multe filmrui și seriale pe netflix pt. că sunt aproape toate cu subtitrare românești) ori trebue previte cu subt. în egleză?