Zau ca nici nu ma gândeam ca Albania poate să fie faină. Că poate un oraș sa ofere un vibe atât de interesant. Nu credeam!
Am plecat în Albania fără să deschid un ghid de călătorie, fără să văd 3 poze. Nu mi-am luat aparatul foto la mine din considerente de non UE.
Efectiv, mi-a fost frică să nu cumva să mă întorc cu 2 aparate foto. Tăiate cu o sabie, eventual. Nu știu de ce avem mai toți treaba asta, m-am întâlnit cu câțiva romani pe acolo și am schimbat cu toții cam aceleași impresii. Ce să facem la albanezii aia?! Sa ne taie?!
Dar nu, nici vorbă, Tirana a ridicat așteptările foarte mult. Si cumva albanezii fac turism oarecum european deși nu sunt ei in Uniunea Europeană. Sunt în preaderare din 2022, de fapt.
Am fost de pe 28 noiembrie până pe 2 decembrie în Albania și am bifat 3 orașe: Durres, Tirana și… Berat.
Tirana este un contrast. Un contrast de opulență, cu branduri la vedere, cu oameni aranjați, cu școli britanice opulente, dar si cu „suedezi”.
Sau „început de favele” pentru că nici nu ne-am aventurat. În afară de zona aceea n-am simțit în nicio secundă nu am simțit priviri aiurea de la vreun albanez, ci mai degrabă de curiozitate, dar sa se uite pe tine suspect… sub nicio forma, chiar și acolo in zona mai rău famata. Dar așa cum am zis și la fata locului, probabil la marginea Romei oamenii au fost ceva mai suspecți decât cei pe care i-am întâlnit aici.
Am prins o vreme faină, iar geaca impermeabila si-a făcut treaba pe jumătate. Am prins un model ceva mai slab de la Decathlon ce n-avea nici o treaba cu impermeabilitatea. Adică gluga, mânecile, nu prea au făcut fata. Dar si ploaia… a fost ploaie serioasă. Eram în extrasezon, n-aveam nici cea mai mica pretenție sa fie diferit.
Măcar m-am îmbrăcat gros, sa îmi fie suficient de cald în Romania. A fost prea cald pentru Albania, dar cum zice o vorba: mai bine sa iți fie cald decât sa iți fie frig” am trecut peste treaba asta.
După 2 săptămâni in Portugalia, sa stai 4 zile pline in Albania pare insuficient. Probabil daca alegeam doar Tirana as fi putut bifa tot, tot in Tirana. In 3 zile pline reușești sa explorezi tot, tot. Noi, de exemplu, n-am făcut partea cu telecabina, ci ne-am orientat spre Durres si Berat. De fapt si de drept, am fost influențați total de o româncă din Suceava de treaba asta: sa mergem in castelul din Berat ca este frumos. Zis si făcut.
Cât au costat bilete de avion?
- dus 20 de euro – Ryanair – Wizz găsisem mai ieftin, dar nu în ziua în care aveam nevoie.
- întors 9 euro – Wizz Air
La întoarcere, cu Wizz Air, va trebui să printați biletele de avion. Culmea, aeroportul este foarte mic, am trecut la dus fără interacțiune cu cineva, dar când vă îmbarcați va trebui printată hârtia. Am dat 30 de lek pentru o foaie ca să fiu sigur că nu se întâmplă nimic ciudat(e Wizz până la urmă). Totuși, de dragul articolului am întrebat la ghișeu dacă este obligatoriu ca hârtia să fie printată și da, se confirmă ce zice în aplicație. Partea bună este că o puteți face la automatele din aeroport.
Cât costă transferul de la aeroport spre oraș?
Poza de mai jos este făcută din autobuzul care pleacă din aeroport. În stânga aveți zona de închirieri auto, dacă credeți că aveți nevoie de așa ceva.
4 euro sau 400 de lek veți da pentru transfer. Se plătește atât cu cardul, cât și cash. Eu am plătit cu cardul. Aveți și bancomate în aeroport, dar cred că este bine să schimbați în oraș. În oraș n-am văzut mari diferențe la curs, oricum e vorba de diferență mică, de 1-2 lei. Chiar și așa, albanezii acceptă euro peste tot, îți vor da rest în moneda locală.
Să luați în considerare că în orele de vârf am făcut peste 2 ore de la aeroport spre oraș. Autobuzele pleacă din oră în oră sau atunci când nu mai este loc.
Cum e transportul public în Tirana?
Daca va plângeți de traficul nostru nu ați fost in Tirana. Am prins ora de vârf de câteva ori si efectiv totul era blocat. Blocat! Efectiv, nu se mișca roata. 2 kilometri în o oră. Cine a fost in Istanbul își poate da seama de asemănări, că efectiv nu te mișcai. La modul cel mai serios, oamenii se dădeau jos si o luau la pas și… depășeau autobuzul. Daca s-a întâmplat de 2 ori putem spune ca este o regula, nu?
Prețul unui bilet de autobuz costă 40 de lek. Asta înseamnă mai puțin de 40 de eurocenți. Noi avem aer condiționat de banii ăștia și… drumuri.
Atenție că nu exista autobuzele pe Google Maps. Efectiv, doar stația de la aeroport este pusa acolo, in rest, nu aveți niciun ghidaj. Nimic! Nu Uber, nu Bolt.
Pentru mine a fost o provocare sa reușesc sa mă descurc fără Google Maps. Suntem oamenii tehnologiei, efectiv ne lăsam pe mana lui. Însă, aici a trebuit sa te adaptezi. Așa ca s-a schimbat un pic situația și a trebuit sa ne rezolvăm la fața locului.
Era un pic de informație pe internet, cu ce am mai întrebat local, dar una este sa te duca un Google, una este sa fii nevoit sa întrebi. Așa ca am tot întrebat oamenii. Partea bună este ca sunt orașe relativ turistice, ai pronunțat Durres, toata lumea stie sa te ghideze. Plus că se stie engleza intr-o măsură destul de OK. Te înțelege, îți poate da un reper cât de cât. Partea mai puțin bună este ca orașele sunt trecute in denumirea lor, nu in engleză. Dar am nimerit si autobuze ce iți puneau la difuzor în limba engleza.
Un mare ajutor pentru turiști este faptul ca sunt oameni ce taie biletul în autobuz. Da, poți lua si cu un soi de aplicație, cel puțin așa zice pe internet, însă eu am avut android 14 pe ambele telefoane si nu am putut descărca. Dar pentru 40 de lek si om in autobuz nu aveți de ce sa vă bateți capul. Nu știu cum e pe timpul verii, nu cred ca e avantajos cu autobuzele locale, erau destul de vechi, e posibil sa nu aibă aer condiționat. Plus că oamenii ăia îți mai dădeau o informație, mai rupeau un pic de engleză, știai că ajungi la terminalul de plecări.
Apropo de mașini, este un contrast incredibil intre mașinile vechi, Mercedes în special, și Porsche, Mercedes, Audi. Incredibile diferențele intre clasele sociale.
De altfel, noi in Tirana am explorat cârciumile, locuri foarte, foarte, aranjate. Efectiv, cred ca este cel mai aranjat oraș pentru turiști. Am prins perioada de dinainte de sărbători si abia se amenaja totul pentru anul nou. O combinație intre Grecia, intre Turcia, dar cumva mai curata.
Nu știu, dar am plecat cu așteptări atât de mici despre Albania, însă mi le-a depășit fără doar și poate. Eu cred ca ma mai întorc si intr-o perioada ceva mai calda, mai in sezon.
Obiective turistice în Tirana
Sunt câteva obiective turistice de vizitat pe care zic că le puteți face și la pas. OK, la Dajti e mai complicat să mergi din zona centrală, dar există transport în comun. N-am cum să vă ghidez la asta, dar din ce am observat sunt 2 linii principale ce tranzitează orașul. Veți putea întreba și sigur vă veți descurca să ajungeți și cu transportul în comun.
Et’hem Bej Mosque
Este la 500 de metri de stația de autobuz de la aeroport. N-aveți cum să o ratați, e fix în centru orașului. Tot acolo, mai exact vizavi, veți da și de Muzeul de Arheologie. N-am vizitat interiorul, dar efectiv ne-am uitat din exterior la cum au reușit să construiască albanezii așa ceva. E senzațională, poate comparabilă cu cele din Turcia, din Istanbul.
Piramida din Tirana
Am ratat-o. Bine, am fost în parcul de acolo, dar la piramidă nu am ajuns. Nu am văzut-o pentru că era seară.
Castelul din Tirana
E fain, l-am găsit și fain împodobit. În interior nu ai ce vizita, sunt multe restaurante locale.
Podul Tăbăcarilor
Este un pod pietonal din secolul al XVIII lea. Aș recomanda să ajungeți acolo, pe pietonală. Este un lac în zonă, un parc, noi am dat și de ceva șoareci pe ponton. E o zonă frumoasă, mai ales dacă alegeți să mergeți într-o perioadă ceva mai caldă. La fel, și aici sunt amenajate destul de multe terase, este fain de mers la apus sau chiar să mergeți în parc, la alergat.
Moscheea Namazgah
Tot în zona centrală este, era chiar la 5-6 minute de cazarea noastră. E impunătoare, iar dacă n-ați mai fost în o astfel de moschee cred că merită să dați un ochi. Este cea mai mare construcție din balcani. Noi n-am găsit-o deschisă ori de câte ori treceam pe acolo, dar din exterior este faină.
Dajti
Dacă am fi deschis un ghid de călătorie probabil aș fi văzut că au telecabină. Probabil că orașul se vede interesant și de sus. Noi nu am bifat asta, cumva am rămas în partea opusă a orașului.
Dar rămâne pentru data viitoare să bifăm și interiorul.
Există și un bazar, ca orice țară cu influențe orientale. Am fost acolo, dar după ce te duci în câteva zone din Turcia și vezi ce se vinde în Albania versus ce se vinde în Turcia îți cam trece. Suvenirurile erau foarte scumpe, un tricou era peste 25 de euro, iar un hanorac era 37 de euro. Pare a fi un bazar făcut pentru turiști. Am încercat să dăm și spre bazarul local, dar acolo nu ne-am înțeles cu engleza noastră, așa că am renunțat. Nici nu eram foarte hotărâți că vom cumpăra lucruri de acolo.
Ce bani să folosiți în Tirana?
Noi am plecat cu cash la noi, euro, așa că am schimbat la casele de schimb valutar de fiecare dată. În perioada în care am fost noi 100 de lek însemna 1 euro.
Nu am găsit mare lucru de plătit cu cardul, așa că ar fi bine să alegeți să aveți cash sau să scoateți de la bancomatele de acolo. Ideal ar fi să mergeți pe moneda locală, dar stați fără grijă și cu euro, vă vor da rest și la euro fără probleme.
Cât despre prețuri aș zice că sunt europene. Nu sunt la nivel de România, aș zice ușor mai mici decât la noi în anumite situații. Cu 10 euro mâncai destul de bine o singură persoană, iar dacă mergeai prin zonele mai puțin turistice ieșeai și mai bine. Oricum, porții mari, destul de bine aranjate. Țineți cont, însă, că e vorba de extrasezon. În perioade mai calde s-ar putea să fie… mai scump.
Cum sunt cazările în Tirana?
Mi s-a părut că sunt neașteptat de aranjate. La început, am crezut că sunt pozele photoshopate. Inclusiv cele foarte ieftine aveau poze OK. La noi a corespuns cu realitatea deși… n-am avut geam la cameră. Neînțelegeri. Fain a fost faptul că la mic dejun am avut o doamnă în vârstă ce ne-a gătit fain. Pe lângă aeroport erau cazări de 4 stele cu 35-40 de euro. Nu știu dacă sunt 4 stele europene, dar din exterior arăta destul de bine.
Aș zice că în 2-3 zile parcurgi totul. Obiective turistice nu sunt foarte multe, însă atmosfera este destul de faină în oraș.
Viorel Manta a zis
Mulțumesc,
Informatiile oferite (cu sarm si profesionalism), sunt o bază obiectiva sa te faca sa vizitezi Albania
Marius Cucu a zis
Cu micul asterix că e nevoie să lași anumite așteptări acasă. E un soi de ieșire din zona de confort, dacă ești omul care să meargă la… 5 stele, de exemplu.
Costin a zis
Am fost acum vreo 10 ani de vreo 3 ori, am văzut România anilor ’90 atunci dar cel mai probabil au mai avansat pentru ca se vedea încă de atunci ca lucrau pe anumite segmente,se vindeau semințe la pahar pe baxul de banane am văzut d ăia de faceau pantofii cu crema la strada, la piața mare in Tirana se vindeau păsări vi, le tăiau pe loc le curățau de fulgi si plecai cu ea acasă, benzinării îmi aduc aminte erau una lângă alta de la Tirana la Dures cred ca erau peste 30 la fel si spălătorii auto,bună asta cu transportul de mult zic ca fără telefonul ăla in mâna mulți nu știu incotro să o apuce, uber, bolt, d astea.nu mai știți ce i ăla taxi,autobuz,chiar mă amuz pe situații de genul.
Marius Cucu a zis
Ah, foarte bine precizat. Încă se mai fac pantofii, încă se vând păsări vii sau semințe la pahar in, Berat.
Costin a zis
Pe bune? Foarte tare nu credeam ca si azi?, am văzut multe chestii amuzante pe acolo,una peste alta e de vizitat Albania.
Marius Cucu a zis
S-ar putea să găsesc și poză.
George a zis
Noi am stat in Vlore, 28.08.2022-02.09.2022.
https://air.tl/23x4LbcO
Cazare prin Airbnb.
In rest, totul a fost exact ce ai descris în mesaj.
A meritat!
Marius Cucu a zis
Nu am auzit de Vlore, dar din pozele de prezentare pare fain. Bănuiesc că ați fost pentru plajă, nu!?
Iulian M a zis
Felicitări! Nu știu cum le faci pe toate, vizitezi și mult, te ocupi și de blog și de canalul de YouTube, etc…Cum faci să ai timp? ?
Marius Cucu a zis
E simplu, am 2 ore libere în tren, scriu, am o oră liberă în avion, scriu, fac un script. Am renunțat la Facebook, pe Twitter sunt absent pe cât se poate. Dau un Tweet și am plecat, iar restul e organizare. Dacă nu mă băgam la știrile zilei cred că mai aveam ceva timp.
Costin a zis
În Tirana biletele pentru autobuzele locale se pot achiziționa de la șofer?
Sau există taxator special în autobuze?
Se pot cumpăra plătind direct cu euro? Se acceptă inclusiv monede de euro?
Marius Cucu a zis
Am menționat: de la aeroport spre oraș poți plăti cu euro: 4 euro. În oraș vei plăti în moneda locală, iar între orașe am plătit tot în euro și mi-au dat rest în moneda locală atunci când n-am mai avut banii lor.
Dragoș Bogdan a zis
Plec Luni, pentru trei zile. Mulțumesc pentru informații! Foarte de folos! La cât mai multe plimbări!
Marius Cucu a zis
Asemenea. Poate revii cu impresii de acolo. Ar trebui să fie mult mai animat acum, e mai cald față de ceea am prins eu la început de decembrie.