Scriu rândurile acestea la cald, în timp ce fac transferul din Lisabona spre următoarea destinație din itinerariu. Este vorba despre Coimbra, un oraș pe care l-am abordat ca fiind în drumul nostru spre Porto. Pe principiu: mai bine 2 ore de transfer decât să mergem 5-6 ore dintr-o bucată și să pierdem o zi întreagă. În felul ăsta câștigăm o jumătate de zi și mai bifăm și un oraș ceva mai mic.
Mi-am ridicat așteptările foarte mult despre Lisabona și cred că nu am făcut ceea ce trebuie. Nu mă înțelegeți greșit, dar a fost un context total nefavorabil. Sau poate chiar și bătrânețea începe să își zică cuvântul.
Am plecat de acasă oarecum pregătit pentru Lisabona: pe lângă gadgeturi am luat-o și frumos la plimbare ca să nu se simtă cei 40 000 de pași pe care urma să îi facem zilnic.
- Citește și: Cum zbori ieftin spre Portugalia
Popasul spre Lisabona a fost în Berlin, loc în care… s-a petrecut și somnul nu a mai fost recuperat atât de ușor. Când vii după mai puțin de o oră de somn și aia în avion, nu la cazare, lucrurile nu ai cum să le vezi foarte bine. Nu are cum să îți facă plăcere tot ceea ce se întâmplă. Mai ales că a fost o discrepanță imensă între a călători low cost și a călători cu o cămașă în ghiozdan. Nu sunt sigur că am ales și inspirat cazarea din Lisabona pentru că, deși poziționată bine, erau mult prea mulți puștani cu care n-am putut ține pasul. Da, în Portugalia se pune preț pe cazări adults only, dar și la adulți ai limită de 45-50 de ani. Știau ei ce știau!
Transfer de la aeroport
Orașul e conectat și lucrurile sunt simple. Până la cazare am schimbat 2 metrouri, roșu și albastru dacă țin bine minte. Cred că am plătit undeva sub 3 euro transferul, dintre care 50 de cenți era cartela de metrou.
Există și autobuze, dar în Maps erau prețuri ceva mai mari și s-ar putea să fie ceva mai dificil transportul. Luați metroul de suprafață pentru că e destul de rapid. Cred că din 20 în 20 de minute este cel spre aeroport. Ah, apropo de plăți: se poate plăti la metrou atât cu cardul, cât și cu cash. Tonomatele funcționează destul de greu, însă vă descurcați voi. Eu chiar am pierdut un tren spre aeroport din cauza asta.
Uite așa, picătură cu picătură, experiența Lisabona nu știu dacă s-a ridicat la așteptările pe care singur mi le-am impus cumva.
Orașul este cosmopolit, e instagramabil, dar pentru prima dată am zis: e prea mult pentru ceea ce îmi place mie: să merg mult pe jos, să pozez, să experimentez treburile locale. Am făcut-o într-un fel sau altul, însă greu. Orașul în sine este ba în pantă, ba este la vale. Efectiv, îți pui la încercare toți mușchii, așa că v-aș zice că dacă vreți să mergeți acolo și nu aveți o condiție OK… mai bine nu.
Ai zice: OK, fie, iau un taxi și mă deplasez. Eu acum înțeleg de ce costa 100 de lei pe zi să închiriezi mașină de clasă mică în Lisabona. Efectiv, traficul este blocat complet. Mai rar să văd niște mașini care efectiv stau pe străzi întregi. Există și metrou cu care să vă faceți treaba însă nu acoperă mult din zona turistică. Ar fi fost o idee cu TukTok-ul, însă erau atât de mulți turiști încât nu știu dacă ne-am fi dorit să facem asta. Dar parcă văzusem 20 de euro pe tură și… mi s-a părut mult. Credeam că găsim în Porto ceva mai OK, dar n-am zărit nimic. Sau am ratat noi.
Limba
Mi se pare atât de fain să mergi în Spania și să știi limba, să te înțelegi cu omul. Eh, aici în Portugalia bariera este mare. Sunt în zonele turistice câțiva care rup engleza sau chiar spaniola, dar în principiu e viața grea cu portugheza. Nu am înțeles nimic, nu ne înțelegeam decât prin semne, dacă aveai de gând să ieși un pic din zona turistică. Chiar și așa oamenii sunt prietenoși, zâmbitori și n-am simțit vreun pic de nesiguranță.
S-a încercat cu Duolingo, n-ai nicio treabă, oamenii își vorbesc limba atât de repede încât nu te înțelegi deloc.
Țepari
Povesteam cu niște români la cazare că încercau să îi prostească pe față până și la magazinele de cartier. O apă, un corn, ți le suprataxau doar pentru că respirai a aer de turist. E și vina noastră, septembrie este o perioadă de vârf în Portugalia și erau destul de mulți turiști.
Prețuri
Nu știu de ce aveam impresia că este mai ieftin ca în Spania, în Andaluzia. Eh, Lisabona nu este tocmai ieftină, nu atât de ieftină pe cât mă așteptam. Poate că și diferența de aproape de 2 ani de inflație au contat.
Cert este că mănânci cu 15 euro și bei ceva, dacă vei căuta un pic. Dacă nu cauți o să rămâi pe la 15-20 de euro cu mâncare și băutură. Alcoolul pleacă de la 2-3 euro și se duce în funcție de… cât te oprești.
Obiective turistice
De la cazare aveam inclusiv un tur gratuit pentru oraș. Nu am fost. Apropo, tururile gratuite de fapt, sunt sub formă de „donație”. Fiecare va da la final cât dorește pentru munca ghidului. E și normal, omul trebuie să trăiască din ceva.
Santa Justa Lift
Well, nici măcar cu liftul clasic n-am fost. Ar fi fost minim o oră de așteptare. Erau foarte-foarte mulți turiști, iar eu citisem de o clădire de lângă ce ar fi putut să ofere același view. N-am găsit-o, dar nici n-am avut disponibilitate să o căutăm prea mult. Am zis că oricum e foarte aglomerat. Din moment ce erau mulți turiști, era suficient ca o parte dintre ei să se îndrepte spre celălalt viewpoint.
La fel, nici cu funicularul n-am fost, iar prețurile nu erau neapărat exagerate: parcă 3.5 euro era o urcare. Există un card, dar nu sunt convins că include și asta. Noi n-am luat.
O idee ar fi fost o croazieră pe mare, dar când am văzut ce mi s-a întâmplat cu aparatul n-aveam nici cel mai mic chef.
Piata Rossio
Aici am văzut un soi de paradă a polițiștilor. Ei în loc să aibă grijă de băieții care îți bagă pe gât iarbă stăteau să dreseze câini. A fost funny o dată, dar când îi vezi în fiecare zi acolo…
Miradouro da Graça
Mi-amintesc că la cârciuma din poza de mai jos se turna Mojito la foc continuu. Menta sărea de peste tot, efectiv era coadă-coadă la oamenii ăștia. Tot aici un pahar de sangria pleca de la 4 euro, pahar micuț, micuț, de maxim 200 de ml.
În ultima zi de cazare ne-am dat seama că zona în care eram cazați era foarte la îndemână pentru majoritatea obiectivelor turistice, iar noi ne-am rezumat în a sta pur și simplu la o bere la apus.
Practic, eram la câteva sute de metri de Miradouro da Graça.
Tot despre apusuri faine este și cel de la Podul 25 aprilie. Ce-i drept, e un pic cam departe și durează ceva până ajungeți acolo. Cred că am făcut 40 de minute pe jos până acolo?! Poate mai mult…?! Dar a meritat. Nouă ne convine pentru că mereu căutăm locuri noi de pozat. Voi puteți lua și transportul în comun pentru zona aceea pentru că în ultima parte din drum nu veți găsi nimic spectaculos pe acolo.
Nu neapărat că mi-am dat seama că am frică de înălțime, ci pentru că apusul se vede senzațional de acolo. Construcția e cea mai lungă din Europa și chiar e impresionantă. Nu aș pune în prim plan podul dacă nu sunteți pasionați de poze. Adică pierdeți minim 2 ore cu distracția asta și poate vreți să mergeți la obiective turistice, în interior.
Aqueduto das Águas Livres
Am ajuns și acolo, dar meh, în afară de niște muncitori cu o boxă nu era nimic wow acolo, nimic întreținut, foarte turistic. Eu nu m-aș ambala să ajung acolo data viitoare.
Catedrala din Lisabona
Piata comerțului
Este o piață foarte mare ce face legătura cu fluviul Tejo. Acolo este și un soi de port de unde puteți să luați feribot spre alte destinații.
Odată ce am ieșit din zona turistică am descoperit un pic cam multă dezordine, clădiri aproape dărâmate, mai ceva ca în Porto, iar acolo erau și… în zona relativ turistică.
Artă stradală
Era destul de multă. Autentică. Sunt convins că până data viitoare totul se va schimba. Unele însemne de pe pereți erau chiar faine.
Lisabona Card
Există un astfel de card cu prețuri europene. Nu știu dacă merită, noi am fost pe viteză și sigur nu ne-ar fi avantajat. E util că aveți transportul gratuit inclus și vă ajută să „urcați” pe coline. Prețul este de la 22 de euro pentru o zi și ajunge la 48 de euro pentru 72 de ore.
Eu recomand să aveți măcar un abonament pentru transportul în comun. Că e tramvai, că e funicular sau orice altceva, dacă nu aveți condiție o să vă fie foarte greu în Lisabona. E util că puteți să vă folosiți inclusiv de tramvaiele turistice: 28 sau chiar 12, dacă țin bine minte. Se iau din Martim Motiz. Totuși, eu cât l-am pozat prin oraș nu l-am văzut niciodată gol.
Mâncare
Ca de obicei, am ieșit din zona turistică și am încercat să mergem local pe cât se poate. Greu s-a putut face asta, cert este că ne-a fost foarte greu cu limba și să ne înțelegem cu oamenii. Adică una comandai, alta primeai. Acolo a fost primul impact cu fasolea. N-am crezut că la ei ciorba de vegetables înseamnă ciorbă de fasole. Oricum făceai combinațiile îți băgau ba cartofi pai și orez, ba fasole, așa că după toate experiențele astea am încercat să mă orientez spre cât mai mult pește. Nimic special: dorada în combinație cu orice era la ordinea zilei.
La dulce n-ai cum să dai greș, este peste tot. E mult prea mult dulce la oamenii ăștia. Am luat și Pastéis de Nata, dar nu mi s-a părut senzațional. Ba chiar aș zice că am mâncat ceva asemănător acasă, făcut de ai mei. Oricum, nu sunt un fan al dulcelui, nu mă luați în seamă.
Singurul lucru pe care îl țin minte de acolo a fost faptul că am nimerit într-o zonă de mâncare cu un butic ce te obliga să plătești doar cu cardul. Ăla a fost singurul loc în care am văzut plata obligatorie cu cardul în… Portugalia.
Lisabona este interesantă, dar mai mult de 3 zile acolo nu știu dacă ai ce face. Mai degrabă, timpul petrecut în Lisabona l-aș fi dat pe cel din Porto sau din alte orașele din zonă. Nu zic că este urât, dar eu nu sunt un fan al capitalelor. Am bifat-o, dar nu cred că va fi pe o listă viitoare de întoarcere. Nu știu dacă aș recomanda un citybreak în Lisabona fără a vedea și restul locurilor. Mi se pare că sunt alte orașe care promit mai mult.
Sigur, e și vina noastră că nu am reușit să ne organizăm foarte bine, să mergem la Cabo da Roca și Cascais sau chiar Sintra. Poate cu altă ocazie. Erau variante organizate spre Cascais, dar mi s-a părut foarte scump.
PS adaug poze în timp real
fabi a zis
Lisabona e unul din orasele de pe lista mea scurta si chiar daca ai scris acest articol cred in continuare ca merita vazut. Cred ca nu ai fost in cea mai buna forma si de aceea ti-a fost afectata experienta.
Marius Cucu a zis
Nu zic că a fost rău, dar nu la cât de mult mi-am ridicat singur așteptările. Dar Portugalia, per ansamblu, merită.
Elvira a zis
Mă dezamăgești ?. Păi dacă acum la vârsta asta ți-a fost greu in Lisabona, mai târziu, in alte zone ?? Mă rog, fiecare cu vârsta lui (eu peste 6*X ? dar…. Sintra merită, toată ( dacă ai picioare și …suflu ??), LisboaCard merită dacă îți faci un plan, scutești ceva bani, mâncare fără teamă și f.convenabilă chiar în zonele turistice dar unde vezi la prânz că mănâncă muncitori in salopete (sunt curați). As mai avea de zis. 3 zile Lisabona cu Sintra și orășelele din zonă, mult prea puțin. Te aprob cu pasteis de nata, legendele vând. Cele mai bune le-am mâncat în Porto. Restul dulciurilor ?.Vacanță plăcută data viitoare în Portugalia!
Marius Cucu a zis
Păi da, dar e o poză cu o oră de somn și cu oboseală din trecut. Normal că a contat. Da, cu orășelele de lângă cred că minim 5 zile ar fi pentru zona asta.
Legat de mâncarea din Lisabona am căutat să ieșim un pic din cotidian, am mâncat la un soi de terasă locală, a fost porția mare, dar nu să mă dea pe spate raportat la… ce am experimentat după.
Ca de exemplu, eu am mâncat orice foarte OK în Porto și mai ieftin ca în Lisabona.
Costin a zis
Tramvaiele alea din sec. XIX fac toate paralele.
Marius Cucu a zis
Aveau și aer condiționat cu condiția să se deschidă geamul.
Costin a zis
Nu invers ?
Beto a zis
Am aceiași părere despre Lisabona. Am stat anul acesta, 4 zile, și nu am văzut decât capitala.
Eu consider ca este un București glorificat.
Cea mai tare chestie însă era vremea. In Sevilia era o temperatura de 42 de grade, acolo 31 de grade.
Mi-a plăcut, nu mai merg.
Marius Cucu a zis
Păi da, ai multă apă pe lângă, e normal să fie mai răcoare. Dar în Coimbra am prins caniculă, 38 de grade, la o oră distanță, cam ca în Sevilla. 🙂 Eu și în octombrie am prins vreme foarte caldă în Sevilla.