Am auzit de Airalo acum ceva timp, cu suficient de mult timp în urmă încât să cred că e un serviciu OK. Cumva i-am recomandat în orb și am strâns câțiva dolari pentru a avea internet prin Portugalia.
Ca să vă zic încă de la început: Airalo este un serviciu prin care poți să iei cartele eSIM cu internet direct de pe telefonul mobil. Nu te mai duci la magazine, nu te mai stresezi cu scos cartela de telefon sau pașaport: pur și simplu cumperi internet.
Mai multe detalii sunt aici.
Facilitatea asta sau „descentralizarea” dacă vreți: costă. Eu, la Digi, aș plăti undeva la sub 1 euro pe un giga de internet, în condițiile în care am deja 2 GB în costul de pe abonament, iar cu Airalo am plătit undeva la 4.5 dolari pe 1 GB. Mai scump, dar s-a conectat la 5G, Digi a ales altă rețea mai slabă, pe 4G și… cu problemele de care v-am povestit că le-am avut în… Porto.
Configurarea este simplă, dar așa cum bănuiești ai nevoie de internet dacă nu ai instalat și configurat aplicația de acasă. Eu n-am avut-o, deși aveam cont și toate cele, am mai pierdut niște mega. Țineți cont de asta sau stați pe lângă un WIFI dacă alegeți treaba asta. Există chiar și ceva vouchere pe internet pentru a primi 3-4$ la prima înscriere.
Chiar dacă este relativ ușor de instalat tot ai nevoie să citești câțiva pași. Nu uita că e nevoie și de telefon compatibil cu eSIM. Eu n-am avut probleme la configurare și mi-a luat undeva la 5 minute totul, inclusiv activarea.
Se activează în momentul în care dă de rețea locală. Atenție că trebuie să faceți configurarea cu internet activ non stop. Eu am repetat o dată procedura pentru că… am dezactivat hotspotul de la Digi.
Este anevoioasă și treaba cu codul QR. Dacă aveți un singur telefon mobil cu voi va trebui scanat un cod QR. Unde-l puneți dacă nu aveți al 2 lea dispozitiv?
Am avut situații ciudate să activez un al 2 lea dispozitiv. Am vrut să am și pe Samsung și pe Xiaomi internet, dar nu prea s-a putut. Pe Xiaomi nu mi-a ieșit pasența și nu am putut instala eSIM-ul. Nu am stat să îmi bat capul, să investighez. N-a funcționat din prima, am zis pas.
Am mai avut și ceva probleme la TopUP. Am băgat vreo 5 GB prin top up în Portugalia și nu mereu se activau instant. Ei zic că trebuia să dau de rețea locală, inclusiv la suportul tehnic. Eu cred că doar s-au mișcat lent.
Oricum ar fi, am avut viteze foarte bune atât în Italia, cât și Portugalia. Acolo unde aveam 4G pe Digi sigur aveam 5G la ei. Nu am stat să urmăresc să văd dacă schimbă rețeaua. În condiții am văzut că ei garantează că se înregistrează pe 3 rețele, în Italia, de exemplu.
Cert este că pe date mobile a funcționat foarte bine. Nu sunt convins că toată lumea s-ar descurca să instaleze, însă mie mi s-a părut user friendly. După Digi, în UE, eu zic că e o variantă destul de OK.
Altfel, după ce am stat atâtea zile pe 5G… o să fie interesantă bateria telefoanelor când vom avea arie prin țară. Am cam reîncărcat! Acum chiar am rămas ultimii la o tehnologie pe care ne bazam. Portugalia e aproape toată 5G, Italia văd că are din ce în ce mai multă acoperire. Noi?!
Alex a zis
Pe iPhone SE instaleaza direct din aplicație sim-ul, fără a avea nevoie sa scanezi codul qr. Este foarte convenabil în tari unde internetul rețelelor de la noi este extrem de scump. L-am folosit în India, unde la yoxo mă costa 11 Eur/mb.
Marius Cucu a zis
Ce tare! Ce ai căutat în India?! 😀 Eu n-aș avea tupeul să bântui acolo.
Alin Azoitei a zis
Este clar ca daca folosim 5G bateria se descarca mai repede decat pe 4G
Mai jos un articol care explica mai in detaliu:
https://www.ookla.com/articles/5g-battery-drain
Marius Cucu a zis
Nici nu mai trebuie articole extra, e clar că telefonul care a avut eSIM activ a avut nevoie de 2 încărcări pe zi. Mai nasol e că n-a avut încărcare rapidă. Am avut un pic de furcă cu el, dar meh, vrei viteză, ia și chinuiește-te.
Daniel Bis a zis
Deocamdata nu am telefon compatibil eSIM sau 5G (Samsung Note 10), dar urmatorul va fi … implicit, fie ca vreau sau nu.
Nu tin neaparat sa fie 5G pentru ca 5G mananca mai multa baterie, ai nevoie de un abonament mai scump, acoperirea e mai slaba si diferenta de viteza nu se justifica (la ceea ce fac eu in general cu un telefon: apeluri audio si browsing. Nu prea „consum” apeluri video, jocuri sau filme pe telefon decat foarte rar).
In schimb eSIM va fi util in unele cazuri, desi in majoritatea cazurilor, in special in Europa cred ca o sa folosesc o extraoptiune care ofera si voce (daca te suna cineva? singura solutie este sa lasi mesaj de intampinare la mesagerie sa te sune pe WhatsApp)
Marius Cucu a zis
Păi oare de ce n-a putut să mă găsească ING-ul? Că nu aveam numărul din țară băgat.
eBogdan a zis
EU l-am folosit in SUA, Turcia si nu mai stiu pe unde.. e un serviciu ok, preturi decente, dar atentie, dezactivati back-up-ul automat ca altfel patiti ca mine, in juma de zi sa terminati optiunea de 3GB :))