Mi se pare că sunt din ce în ce mai bătrân cu tehnologia. Contrar așteptărilor unora, eu am fost unul dintre cei care a adoptat cel mai greu telefonul mobil cu… touch. Pur și simplu, am zis că nu am nevoie și eram contra lor. Cred că lumea avea S2, S3 și eu încă eram pe telefon cu butoane. Culmea, acum îmi câștig pâinea testând și telefoane mobile.
Laptopul l-am adoptat mai mult de nevoie și asta pentru că la serviciu mai trăgeam laptopul pe birou și mai munceam și pentru mine, nu doar pentru oamenii ăia. Dar dacă n-ar fi fost asta probabil că n-aș fi avut laptop. Și… în momentul de față nu mi-am achiziționat un laptop pentru că munca mi-o fac mult mai repede de la PC și sunt obsedat de optimizarea lucrurilor. În plus, n-aș mai fi motivat să cer la test laptopuri.
Este o luptă cu mine în a fi productiv și în deplasare. De ceva ani îmi mai fac niște task-uri în deplasare, dar mai mult texte. La modul că pun acea tastatură Bluetooth și o conectez la un telefon și încep să apăs pe taste. Mai puțin acum când eram în Wizz, în Malaga și cu tot cu căști pe cap aveam un vecin dornic de vorbă, iar eu încercam să vă scriu ghidurile în cele 4 ore de zbor. E romantic când te trezește câte un copil, e și mai romantic când un romspaniol se plictisește pe zbor și nu știe cum să se bage în seamă.
În rest, activități de la distanță nu am. Mă simt bătrân la faza asta și știu că pierd, mai ales pe social acolo unde trebuie să livrezi ieri. Încă am un minte un coleg care, cât timp am stat noi la relaxare, a pus câteva cut-uri instant pe un drum spre casă și-a terminat edit-ul. Și toată generația nouă ușor-ușor face asta.
Ah, și cred că am mai zis la un moment dat pe blog. Absolut toate pozele de la recenzii sunt la prima mână. Pun doar watermark și le redimensionez ca să aibă o formă pentru blog, atât pe PC, cât și pe rețelele de socializare.
Dar nu e doar despre editare, ci și despre lucruri simple de făcut telefonul. De exemplu, la planificarea vacanței în 99% dintre cazuri căutările le fac de pe PC, iar comenzile efectiv le fac de pe mobile pentru că, în general, pe Booking mai prinzi o ofertă. Și dacă nu este ofertă mereu verific să văd dacă sunt prețuri diferite.
Toate astea mi se pare că se rezolvă cu un click mai puțin pe calculator, de cele mai multe ori. Poate că am și multe acțiuni, poate că inclusiv Autohotkey și Ditto își fac treaba sau cele 2 monitoare fac diferența.
Am mai discutat despre AI de multe ori și, în teorie, ar trebui să mai elimine din pași. În fapt, în momentul de față inteligența artificială pentru utilizatorul de rând înseamnă câteva lucruri ce ar spori productivitatea. La nivel de utilizator încă mai putem discuta de un pic de creativitate, cu toate că lumea încearcă să copieze destul de mult lucrurile realizate de alții. Bine, hai să fiu mai plastic, să se „inspire”.
Partea faină este că odată cu instrumentele AI cumva se democratizează anumite funcții pentru întregul popor. Ca de exemplu, dacă noi mergeam în Photoshop să facem editare, acum lucruri ceva mai diferite pot fi făcute și cu telefonul. OK, marketing-ul a numit asta inteligență artificială. Au pus o bază de date conectată la internet și poc: avem AI.
Am avut în Malaga cu mine și un Samsung Galaxy S24 Ultra și am butonat opțiunile de inteligență artificială. Viitorul nu sună rău. Adică eu în vacanță nu m-aș descurca fără un telefon mobil. OK, țin minte că am experimentat în Albania și opțiunea fără informații de GPS, dar dacă ar fi fost și o barieră de limbă chiar ar fi fost o problemă.
În Spania este bine că pot lua comenzi în spaniolă, însă nu îți pot traduce un meniu. Cu toate astea, doar neatenția a făcut să avem o țeapă turistică. Dar țin minte că am nimerit și la un restaurant local în care spaniola și datul din mâini au fost reguli stabilite încă de la început. Ce-a fost fain a fost că raport calitate preț a fost cea mai bună alegere din 5 zile de Malaga.
Am executat pe lângă una cerveza por favor și câteva cuvinte bune în spaniolă. Bine, am avut și situații în care nici engleza nu m-a ajutat și acolo chiar aștept o actualizare de la Samsung să fie și româna disponibilă că accentul de Rusia încă este printre noi. Apropo, voi ați văzut cum pronunță spaniolii brânză (cheese)?
E utilă funcția de traducere audio, însă cred că îi mai trebuie un pas pentru că de multe ori aștepți cam mult traducerea. Dar este un pas foarte mare și ușor-ușor, tot ceea ce înseamnă opțiuni de translator vor fi integrate în telefon. Adică eu nu m-aș căra cu un dispozitiv separat după mine.
Un alt exemplu, la cazare aveam pliculețe de zahăr, sare, de piper, de orice. Pur și simplu pozam, iar după puteam să copiez textul și să îl duc fie într-o notă și să-l păstrez, ori să îl traduc instant. Cam așa arată ingredientele notate de noi de pe… piper.
De altfel, tind să cred că toată lumea face poze meniurilor și încearcă să caute fie denumirea mâncării, fie traduce direct cu telefonul, nu?
Apropo de funcții AI, butonam prin opțiunile pentru poze. Cumva, eu sunt obișnuit să fac poze și tind să cred că mă pot adapta un pic și acolo unde sunt oameni. Să îi încadrez în decor. Dar sunt și situații în care trebuie să îi scoți din poză. Eu procedam în 2 feluri atunci când aveam oameni în poză de care voiam să scap:
- crop pozei dacă se putea și nu pierdeam din informație
- mers în Photoshop și editat de acolo
Uite că acum nu mai trebuie nici măcar aplicație suplimentară, ci toate modificările astea se fac din telefonul mobil. De fapt, cred eu că asta cred că o să fie cea mai folosită opțiune de către oameni.
De exemplu, pe nenea ăsta l-am prins în poză. Am ținut degetul apăsat pe el, m-a întrebat dacă vreau să îl mut sau să îl șterg. Puteam să îl mut oriunde pe poză, poate că stătea bine și în partea dreaptă a pozei, lângă pom, dar aș fi creat un dezechilibru, așa că am ales să-l șterg.
Rezultatul este cel din poza de mai jos. V-am lăsat-o la calitate maximă ca să vedeți cât de bine a reconstruit detaliile.
Și am tot zis când am văzut opțiunea pentru prima dată. Băi, stai să vezi că e marketing, dar nu, chiar funcționează bine. Ca să impresioneze, au pus inclusiv logo de AI după ce ai modificat poza. Bine, cred că o poți dezactiva, dacă vrei. Logo-ul este cel din stânga pozei, punctulețele acelea.
Dar uitați-vă cât de bine vede poza și cât de OK se face decupajul, chiar și în condiții de iluminare nu tocmai OK.
Încă o situație tot din vacanță. Mă gândesc că nu plecați în extrasezon ca mine și intră persoane în cadru. Ei bine, chiar dispar oamenii instant, fără să știi că au fost acolo, exact ca în poza de mai jos:
Dar nu e doar despre a șterge oameni, ci se pot și redimensiona sau chiar muta. V-aș recomanda să aveți grijă să nu deformați oamenii sau obiectele, dacă nu mai sunt în același plan pentru că se va observa că nu sunt de acolo. De exemplu, fata asta mi-a intrat în cadru (am ales-o special pentru a vedea dacă e vreun pattern și dă vreo gherlă în cazul în care nu găsește o siluetă OK, de om), iar eu am ales să o mut mai pe centru sau chiar în dreapta. Ideea este ca voi să vă focusați pe detalii. Pur și simplu, execută și recompune imaginea.
Tot în categoria funcțiilor de AI sunt și cele legate de productivitate. Cumva, deși Samsung S24 Ultra este gândit și în direcția asta, eu tare aș vrea să văd și implementări pe pliabile. Mi se pare că acolo nu am ajuns cu productivitatea la maxim și că treburi precum sintetizarea unui articol sau formatarea acestuia se vor face și mai fain pe pliabile.
Circle to search
Mi se pare tare denumirea ei, dar efectiv asta face. Să zicem că vezi la Gheorghe o poză faină pe rețelele de socializare o poză faină cu un obiectiv turistic. Iei poza, încercuiești și poți afla instant locația obiectivului turistic.
Fun fact, am căutat și random pentru o poză pe care am pus-o la ghidul de travel. Prima poză a fost a mea.
Ideea este că, oricât de mult aveam impresia că funcțiile acestea nu vor fi suficient de OK pe un telefon mobil, uite că experiența e alta. Mai mult, cred că pas cu pas vor fi opțiuni integrate și ni se vor părea lucruri tot mai normale pe telefoane în anii ce urmează. Pur și simplu, vor fi task-uri obișnuite, pe măsură ce oamenii se vor obișnui cu ele.
- Articol realizat în colaborare cu Samsung România
Adaugă un comentariu