Anul trecut am schimbat PC-ul, am făcut upgrade de software și-am trecut de pe Premiere pe Davinci. Ah, am luat și-un Sony nou, ca să termin toți banii din portofel. Cred că au fost cele mai bune decizii ale anului, chiar dacă umblă bârfe în târg că apare noul Sony A7IV ce-ar trebui să-l pun și pe el de gât 🙂
Cert e c-am făcut chestii mișto cu tot echipamentul nou și eram foarte limitat cu vechile scule. Mai am mult până departe, dar… pas cu pas.
În toată treaba asta cu hardware-ul, oricât de ok ar fi Davinci e GPU based. Sigur, are și opțiunea de CPU, dar dormi aproape la fel de mult ca în Premiere.
Așa că, după decembrie am zis că îmi îmbunătățesc workflow-ul cât se poate de mult și-am făcut upgrade spre noua generație de plăci video de la nVIDIA. Practic, am trecut de la 2070 la 2080 Super. Am ales versiunea de la Palit, cu 2 ventilatoare, pentru că mi-a fost frică să nu cumva să nu intre în carcasă. E construcția asemănătoare, însă o idee mai mare, mai robustă, față de 2070. Ah, pune Sirtec-ul la treabă mai mult, are 2X8 pini de alimentare față de 1×8+1×6.
Visul meu, din totdeauna, a fost să merg pe Windforce, dar mi-a fost teamă de carcasă.
Toată treaba s-a întâmplat fix înainte de plecarea în Amsterdam: marți am plecat, luni seară mi-a venit placa video, așa că abia acum m-am jucat mai mult cu aceasta. Bine, cei care mă urmăresc pe Instagram au văzut-o deja.
Într-o piață în care nVIDIA e superioară din toate punctele de vedere, ei au ales să rebranduiască cu Super generația nouă de plăci video. Mie mi se pare o alegere neinspirată. Știu că se discută despre generația a 3 a, de RTX seria 3000, dar până ajunge, până se așează prețurile, am zis că am nevoie de upgrade. Iar din iunie începe nebunia pe la mine, prefer să fac lucrurile cât se poate de eficient.
Diferența între Asus nVIDIA 2070 și Palit 2080 Super
Mă refer, în general, la tot ceea ce înseamnă Davinci, acolo îmi petrec cel mai mult timp, în ultima perioadă.
Dacă ne uităm pe graficul de mai jos primele lucruri pe care trebuie să le facem, înainte să exportăm, sunt pentru a scoate zgomotul de pe imagine. Și da, dacă vrei să colorezi un pic, ai nevoie să pui Noise Reduction, apoi să aplici celelalte filtre.
Cel de Noise pur și simplu omoară sistemul, celelalte pentru a corecta balansul de alb, pentru a regla luminozitatea zboară, nici nu le simte, dar tot ceea ce înseamnă analiză complexă a pixelilor din cadre…
Dacă vorbim de HEVC discuția este și mai amplă, codecurile sunt foarte prost implementate. Să editezi LOG-ul de pe S1H… e dificil.
Ca diferențe de export, pe GPU, diferențele sunt wow. Am pus o oră de brut, de pe Sony A7III, și-am apăsat butonul magic. Pe 2070 același material îl randam în 1 oră și 15 minute, pe când pe 2080 Super randez în 53 de minute.
Am fost mereu pe ideea că nu îți trebuie mai mult până nu apuci să testezi în paralel. Sigur, e o diferență de 1000 de lei care, la mine, se amortizează din următoarele proiecte. În loc să pierd 2-3 zile la render, cum am făcut acum la ultimele proiecte, o să pierd mai puțin de 2 zile.
Ca să îmi întăresc ego-ul aș putea să zic că placa video are și RayTracing și că mă ajută în tabul Fusion, din Davinci(un fel de After Effects). Dar am fost atât de leneș încât n-am dat pe acolo decât pentru chestii basic.
Ca benchmark PassMark mă duce pe 2D la 1062 puncte, iar pe 3D la 16854. Pe ansamblu, a dat calculatorului 8166 de puncte. Cu 2070 diferențele au fost mai mici: 8230 pe ansamblu, cu 1082 la 2D și cu 16734 la 3D.
Sper ca zilele următoare să reușesc să fac și câteva teste pentru jocuri. O să fie un duel cu spațiul de stocare, dar vedem.
ice4you a zis
Sa’ti fie de folos, sanatos! 🙂