Am fost în Spania și am făcut destul de multe poze. Unele dintre ele cu aparatul foto, unele dintre ele au fost făcute cu telefonul mobil. În general, aleg să fac poze cu telefonul mobil în momentul în care am obiectivul de zoom pe aparat. Sau seara atunci când e suficient de multă lumină pentru a avea sens să fac poze cu expunere lungă.
Ies poze interesante și cu aparatul foto, dar acolo trebuie să ai accesorii. Sau măcar să îți improvizezi un mic trepied.
E mai simplu cu telefonul, iar lucrurile au devenit tot mai mișto în ultimii ani.
Cât costă Samsung Galaxy Fold 4?
În vară v-am povestit despre Expert RAW opțiune pe care am folosit-o cu succes și pe Samsung Galaxy Fold 4, dar în general, am făcut-o pe timp de zi. Totuși, avem un telefon ce nu pune presiune pe camera foto, ci mai mult pe productivitate. Provocarea a fost, însă, să reușesc să fac poze ceva mai interesante noaptea, acolo unde te bazezi mai mult pe expunerea lungă și Night Mode.
Când vorbești despre poze de noapte cred că ar trebui să împărțim lucrurile în mai multe direcții. Eu aș zice că ar trebui să le împărțim în mai multe perioade ale serii:
- Blue Hour – atunci când cerul este albastru, frumos și mai ai un soi de lumină. Apropo, chiar zilele trecute citeam despre niște televizoare și lumina albastră consumă cea mai multă energie. Putem face o analogie și aici, lumina albastră îți oferă ceva mai multă lumină chiar și decât în perioadele în care plouă și este amurg.
- negru complet – nu știu dacă are o denumire, dar atunci când abia vezi stelele pe cer
- eu aș băga și treaba cu pozele de indoor acolo pentru că e vorba de puțină lumină și de cele mai multe ori este artificială.
În general, mai tot ceea ce ține de telefoane mobile este despre cât de bine știe producătorul să proceseze imaginea. Sau cum alege să proceseze. Când te duci spre telefoane ieftine ai parte de foarte puține detalii pe cer, de exemplu. Când te duci spre telefoane performante ai parte de detalii din ce în ce mai bune pe cer. Mai mult, nuanțele pozelor au procesare internă destul de mare. Pe senzori mici este dificil să faci altfel, decât cu inteligență artificială.
Mi-a fost un pic greu să mă obișnuiesc cu ideea că nu am atât de mult control asupra pozelor de seară. Sigur, ai libertatea de a seta, dar și telefonul își face partea lui de procesare. O bună parte din timp alegeam să nu modific expunerea fotografiei și ajungeam să am pozele arse, mult prea expuse.
Când văd clădiri cu multă lumină prefer să mă joc din expunere și, dacă am nevoie, să ridic în post procesare. Dacă la aparatele foto profesionale ai suficient Dynamic Range pentru procesare, la telefoane nu recuperezi atât de bine pe zonele iluminate.
33 de fotografii de noapte cu Samsung Fold 4. Sper că am numărat bine!
Samsung face telefoane cu camera foto foarte bună. Liderul de gamă, din punctul ăsta de vedere, este Samsung S22 Ultra, dar visez la momentul în care concurența va fi suficient de mare pe partea de poze și vor putea înghesui un modul de telephoto. Există o cameră de 3X, cu zoom optic, de 10 megaplixeli, însă când dai de cea 10x parcă nu te-ai mai întoarce. Dar până atunci, eu zic că avem o cameră mai mult ca OK. Prioritare ar fi bateria și să se facă tranziția spre un dispozitiv cât mai subțire ce se poate „împături” ușor.
Din punctul de vedere al detaliilor, Samsung reușește să le păstreze foarte bine la tot ceea ce ține de oameni, de poze cu arhitectură. În zone cu foarte puțină lumină încep să dispară anumite detalii. În general, am observat la tot ceea ce ține de interior.
Încă nu sunt mulțumit de mine, de cum reușesc să fac pozele în modul ultrawide. Ca încadrare mă refer, efectiv rar găsesc unghiurile cele mai bune. De altfel, telefonul deși are o camera ultrawide de 12 megapixeli, față de 50 de megapixeli cât este cea standard, nu am observat diferențe notabile între cele două module.
Albul este unul OK în poze. Nu am cu ce să compar, evident, dar mie mi se pare că le-au saturat suficient, iar acolo unde a fost lumina foarte galbenă a expus corect.
Orice poză de noapte, de fapt, orice poză ar trebui să se bazeze pe lumină. Trebuie să o înțelegeți, acolo unde este, iar dacă nu există să improvizați. Cam ăsta e setupul meu de „travel”. Sau era înainte de crăpa camera. Ideea este că mereu mă folosesc de lumină, fie și de cea a blițului unui telefon pentru a lumina ce am nevoie. Nu îmi place să îl folosesc pe cel al telefonului de pe care fac poze pentru că lumina este dură și este direcționată unde vrea ea. Prefer să mă folosesc cât pot de lumina ambientală sau de cea a altui telefon. Fold-ul e genial ca lumină, efectiv, îl pui unde dorești. 🙂
De exemplu, la poza cu biserica gotică mi se pare că a echilibrat foarte bine lumina, chiar dacă ne-a lăsat fără detalii pe cer. De asta și prefer să mă joc mai mult cu pozele la blue hour. Acolo sunt rare situațiile în care nu ai detalii pe cer.
Stabilizarea joacă un rol foarte important pentru tot ceea ce ține de poza de noapte. Cu cât este un telefon mai performant, cu cât poți să faci poze mai rapid. Din tot ceea ce am pozat, nu văd să am poze mișcate, iar EXIF-ul zice că am poze și la 1.7/s. Mi-ar fi plăcut să pot trage și cu aparatul foto la 1.7/s, din mână. 🙂
Mi-ar plăcea ca la viitoarele telefoane cei de la Samsung să rezolve un pic cu flare-ul de la becuri. Probabil că majoritatea oamenilor nu observă detaliul ăsta, dar e o treabă ce se rezolvă din software. Îmbunătățiri sunt față de ceea ce testam acum 2-3 ani de zile, însă întotdeauna e loc de mai bine.
Cred că pot să concluzionez că nu îți trebuie S22 Ultra ca să faci poze frumoase, te poți descurca și cu un telefon ceva mai diferit.
PS Pozele nu au niciun pic de modificare, de sharpness sau saturație. Doar le-am scalat pentru blog la 2500 de pixeli și le-am urcat.
Daniel Bis a zis
Mda, face poze bune noaptea.
Saracul meu Samsung Note 10 se rusineaza sa faca poze bune noaptea, chiar si pe night mode.
Poate la anu il pensionez.
Iulian a zis
Arată bine ținând cont că sunt de noapte. E pentru Instagram-eri mai mult, nu?
Marius Cucu a zis
Eu am conținut separat pentru Instagram. Acolo încerc să saturez un pic lucrurile. Aici, pe blog, vreau să vadă cei care vin din Google că e totul okiș.
alexje a zis
Imi e si rusie cu pozele facute de mine cu A52 5G :). Ideea e ca cineva care stie sa faca poze si se procepe poate face senzatie si cu ceva mult mai slab. Pe cand tu acolo ai si dexteritate, esti pe domeniul tau si in plus ai si ceea ce trebuie in mana.
Superbe pozele. Ar trebui sa mai exersez si eu putin. Nu am imaginatie deloc si nu ma pricep la poze. Am bulit o gramada in minivacanta de la inceputul lunii noiembrie. M-au salvat cateva care au iesit mai bine sa fac si eu vreo 2-3 articole 😀
Marius Cucu a zis
Eu fac foarte multe poze și deja mi s-a format un ochi urmărind oamenii din afară, de pe Youtube. Sunt o grămadă care pun GoPro-ul și se filmează cum aleg unghiurile. Apoi trebuie să respecți regulile acelea oarecum clasice de încadrare și să stai mereu cu ochii pe lumină.
Pozele acestea nu sunt chiar gândite, la modul că da, voiam să fac poze OK, dar în general, n-am mers cu ideea să abordez numai pozele de noapte. Probabil că ar fi fost ceva mai bine.
Să știi că în Berlin cineva avea A52, iar pe display anumite poze erau mai OK decât cu vivo.
Cristian Nicolau a zis
Foarte misto pozele… Chiar si selfieurile… Dar și subiectele merita un astfel de device!
Mihai Jeliu a zis
Aș putea spune că imaginile și detaliile din poze sunt decente. Mai există posibilitatea de a micșora sau mări timpul de expunere din modul noapte, astfel încât imaginile întunecate să fie ceva mai luminate. Totuși, în această zona de prețuri, mai bine îți iei un Mate 50 Pro. (Aici mă refer strict la foto)
Marius Cucu a zis
Nu aș recomanda un telefon fără servicii Google unui om care nu știe să fie foarte tehnic, să se descurce cu ele. Mai ales că acum intră pe piață Honor, sunt mai multe șanse ca aceștia să reușească pe foto cam același lucru.
Mai degrabă, tot ceea ce înseamnă Huawei aș recomanda pentru ceasuri, pentru lucruri ce nu au treabă cu serviciile Google.