O să încerc anul ăsta să cresc un pic canalul de Youtube și cred că cel mai bine este să o fac cu ajutorul materialelor pentru telefoanele mai ieftine. Știu că mai am mult până departe, dar cred că a fost bună strategia să vorbesc întâi despre flagship-uri, ca mai apoi să mă mut ușor, ușor și spre telefoanele mai pământene, de buget.
Acum ceva timp am văzut la test noile telefoane din seria A de la Samsung. Pentru că sunt destul de multe schimbări în serie anul ăsta am zis că trebuie să le testez un pic mai în detaliu. Pe parcursul lunii voi încerca să acopăr modelele principale: A14, A34 și A54, ca să le putem diferenția un pic mai bine.
Telefonul e disponibil aici.
Comenta cineva pe blog recent că volumul cel mai mare se face pe seria A. Din statistica de anul trecut, de când am testat și eu modelele mi-am dat seama că are dreptate.
Anul acesta cei de la Samsung au venit către mine și mi-au propus să merg un pic mai departe și să încerc să văd cum se descurcă Samsung A54 pe partea de cameră foto. Ca să fie treaba și mai interesantă am zis: Ok, dar ce ar fi să vedem cum se descurcă telefonul pe timp de noapte.
Ca treaba să fie mai grea de atât pe lângă pozele de noapte am zis că trebuie să pun și poze mai mohorâte, din zile ploioase ploieștene. Nu, stați liniștiți, n-am vrut asta, dar efectiv a plouat toată săptămâna în care am avut telefonul la dispoziție! Dacă pe zi mai vedeai un pic de soare, seara ploua!
Seria este un pic diferită asta pentru că nu mai putem vorbi despre un Samsung A74, însă A54 devine cel mai bun model al seriei. În plus, au împrumutat foarte multe lucruri de la modele de top. Cumva, mi se pare că se duc în direcția de nișă pentru telefoanele scumpe, în timp ce la cele de medii rămân la prețuri mai omenești și pentru o mare de oameni sunt suficiente. Sigur că dacă punem 1 la 1 un om cu ochi format își va da seama că nu putem pune egal între o cameră de flagship lângă una de telefon de buget mediu, dar așa cum se vede și din pozele de mai jos sunt situații în care poți să faci treabă OK și cu un astfel de telefon, mai ales că intervine și algoritmul de procesare al imaginii specific celor de la Samsung.
O discuție interesantă este referitoare la unele discuții anterioare din comentarii. Acum 3-4 ani găseai telefon de top la 3000 de lei, acum la 2500 de lei(deja bate în 2000 până am ajuns să public) te îndrepți spre un midrange. Te îndrepți spre unul sau mergi spre un model mai vechi, second hand?
Cum faci poze de noapte?
Când vorbești de poze de noapte foarte multă lume se duce în direcția de lumină închisă(cât mai întunecat, eventual un bec chior incandescent). Ok, când mi-am luat primul aparat foto care putea să se ducă cu setările foarte mult primul aspect a fost să testez cât de mult îmi permite să fac „lumină din întuneric.”
Dar apoi mi-am dat seama că dacă vreau să am o compoziție mai OK e clar că nu e suficient. Trebuie mult mai mult de atât, trebuie să te legi de ceva surse de lumină pentru a putea realiza câteva poze OK.
Mai mult, când vreau să fac poze mai interesante de seară prefer să mă folosesc de blue hour, mai degrabă. Când vine vorba de telefoane mobile detaliile de noapte de pe cer nu sunt tocmai cele pe care le doresc eu, așa că prefer să aleg în tranziția între zi și noapte, atunci când sunt mult mai multe detalii pe cer.
O diferență pe care o observ între telefoanele din seria A și cele de tip flagship este cea dată de camera de zoom. Compresia este diferită și ajută când ai zoom mai mare, fără doar și poate. Ajută la perspectivă!
Cumva cred că ăsta este și mișcarea pe care o fac: cresc pretențiile pentru celelalte camere pe flagship, iar la midrange ne bazăm pe o cameră foarte bună principală.
Cum face poze de noapte Samsung A54?
Sunt stresat să scot poze cât mai bune. E un stres și când sunt proiecte pentru că vreau să știu că am condiții și pot face lucruri faine.
De altfel, ca o paranteză, mi-am dat seama că în Ploiești efectiv nu ai ce poza de noapte. Sunt 3 clădiri pe care le numeri pe degete, dar nu ai ce face cu ele. Nu e nimic uniform, nu are o logică. Păcat că încă au rămas câteva clădiri vechi foarte faine după bombardamente, dar… sunt neîntreținute.
Ca detalii tehnice telefonul are:
- 50 MP, f/1.8, (wide), 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, OIS
- 12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 1.12µm
- 5 MP, f/2.4, (macro)
Mai este și una de selfie: 32 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.8.
În practică, avem 3 butoane pentru poze: 0.5X, 1X, 2X.
Când știu că nu e flagship cu atât mai mult. Cert este că pe ecranul telefonului pozele arată foarte bine. Samsung a pus mereu display bun pe telefoane, au făcut-o și acum.
Da, inclusiv acolo am văzut un soi de lensflare, uneori am resimțit obișnuința unei poze făcute cu un telefon mai scump, asta pentru că stabilizarea optică nu este asemănătoare.
Dacă sunteți atenți la poza de mai jos roata din spate a dispărut prin minune. Expunerea lungă și graba au făcut treaba asta. Dacă eram mai atent în a aștepta să termine să facă poza probabil că nu se întâmpla asta.
Totuși, când am descărcat pozele în calculator mi-au lăsat impresie foarte bună pentru categoria din care face parte.
Am un pic de rezerve pentru camera de zoom 2X, acolo unde se vede lipsa unor detalii, dar sunt asumate. Chiar mă așteptam la mult mai rău. Poza de mai jos este cu zoom 2X. Nu vi se pare OK?
Neașteptat de bine se prezintă, în schimb pe standard și ultrawide. Mă așteptam să critic mai mult acolo. Mă așteptam ca albul să nu fie cum trebuie, dar procesarea lor și-a văzut de treabă.
Nu m-am jucat deloc cu funcția de portret, ci doar cu funcția de nightmode. Deja nu mai am emoții că nu ies poze OK acolo. E destul de multă procesare software acolo.
Eu zic că am pus la treabă telefonul în multe condiții. De la lumini puternice, foarte saturate, fără niciun gust, la lumină ambientală ce mai mult încurca decât ajuta. Nu am folosit nimic altceva decât funcția Nighmode a telefonului. Nu m-am dus în zona de PRO, de altfel, nu este disponibilă aplicația de Expert RAW pe seria aceasta. Totuși, găsiți la meniul More atât versiunea PRO pentru foto, cât și pentru video.
Marea majoritate a oamenilor nu va sta să calculeze totul la nivel de pixel așa cum am făcut eu mai sus. Mi se pare că direcția în care au luat-o telefoanele din gama asta este bună pentru mai toți cei dintre noi. Chiar și pasionații fără buget pot face lucruri bune în zona asta de preț. Poate că nu vor avea același spațiu de editare a pozelor, dar nu cred că sunt lucrurile rele deloc.
Sunt curios care va fi strategia Samsung de acum încolo, dacă va mai fi un model intermediar între A54 și Samsung S23. Anii trecuți exista și FE pentru a pune Snapdragon pe el, dar acum toată seria S are așa ceva.
O să revin și cu un comparativ cu toată seria în mai multe condiții.
Perfu a zis
Face poze superbe si acest model de la Samsung si e bine ca la partea de macro are 5 MP , alte telefoane din gama asta de pret au 2 MP
Alexje a zis
Superbe pozele. Sa-mi iasa mie pozele asa trebuie sa apelez la un fotograf. :))
Marius Cucu a zis
Nu am făcut nimic special. Doar am apăsat pe nightmode.
Andrei Bucur a zis
Nu mai retin anul, cred ca era 2018..sper sa imi aduc aminte corect. Venise samsung la noi sa ne prezinte ce urmeaza sa aduca pe piata. Ne asteptam sa vina cu varfuri din S si Note, dar s-au concentrat mult pe A.
Au zis de atunci ca vor sa concureze pe zona de mid si A va fi focusul. La vremea aia erau scumpicele, cred ca cel mai scump era A9.
Uite ca de atunci le tot combina pe seria A si au telefoane pentru toate buzunarele. Practic combina specs intre ele pentru fiecare tip de utilizator.