Când îți vine curentul 320 de lei pentru o singură persoană curentul electric clar faci ceva bine cu luminile alea și cu calculatorul. Să ne înțelegem: nu dau drumul la aer condiționat decât foarte rar și extrem de rar! În schimb, da, cuptor destul de des și mașină de spălat rufe și vase.
Dar tot cred că e calculatorul cel mai vinovat de lucruri. Nu mă deranjează asta pentru că am ajuns să îmi optimizez tot mai mult timpul și să fac mult mai multe lucruri. Se amortizează!
Am cerut în teste o memorie RAM ca să văd unde m-aș putea duce cu noul calculator. Mereu am fost de părere că memoria RAM nu contează atât de mult. Eu mă băteam cu pumnul în piept și ziceam: „hei, dar de ce RAM mai rapid? Ce are ăla pe care îl ai?!”
Acum, după ce am testat unii de 6000 și unii de 7600 nu aș mai zice treaba asta pentru că am simțit viteză fără să fac teste sintetice.
Mai mult, de când am pus SSD-ul cel proaspăt îmi dau seama că lucrurile pot să fie faine și cu lucruri pe care nu le vedeai în mod curent ca fiind necesitate. Voiam RAM compatibil, voiam SSD, dar niciodată nu m-am gândit că vitezele acelea suplimentare chiar pot face diferența și nu este chiar marketing.
Și da, mai scump e mai rapid și… mai performant. Șoc și groază!
Pe de altă parte, dacă sistemul nu este bine pus la punct vor putea apărea situații neprevăzute. Cu atât mai mult, cu cât a fost instabilitate în ultima vreme, atât de la Intel, cât și de la restul sistemului.
Când ai un sistem pe care te poți baza e simplu, ei când nu ești sigur dacă procesorul este OK, dacă placa de bază este OK… stai și te gândești: „dar ce-am făcut șeful? De la ce ne-am luat?„
Ce probleme am întâmpinat?
Vă zic vouă, ca să nu faceți ca mine. Citiți bine specificațiile plăcii de bază. De principiu, nu e bine să faceți rabat la calitate. Eu am mers mereu pe principiul: același chipset, nu contează restul. Doar că… dacă vrei să te duci la maxim posibil nu e chiar așa de posibil. (nu e chiar maxim că am văzut și sisteme cu peste 8000 MHz pentru memoria RAM – aș vrea să testez odată și așa ceva)
E drept, nici n-am dat până acum de avioane și abia acum am avut acces la high end. Ce, mă gândeam eu că o să pun mâna pe memorii atât de rapide?!
Așa că, aveam instabilitate pe profilul XMP. Cum treceam pe frecvențe mai mari, cum poc, sistemul era instabil. Undeva după 6000 MHz apar probleme. Acum, încă nu știu dacă sunt de la procesor sau de la placa de bază. O să mai investighez. Cert este că am eliminat memoria RAM. Funcționează, dar nu pe ce am eu! Bine, nu la maximul memoriei.
Memorie Kingston pe DDR5 la 32GB și 7600 MHz
Chiar mă gândeam unde se poate duce ideea de RGB. Iată aici, Kingston are memorii RGB și nici nu trebuie să le conectezi la nimic. Design-ul e foarte tare și nu credeam că o să zic asta vreodată… despre o plăcuță de RAM. Sau două.
Cutia lor e destul de simplă, iar în interior ai un plastic cu ele. Atât. Pe de altă parte, uite că s-a găsit utilitate și pentru radiatoarele acelea mari. Bine, să nu vorbesc prostii, cu cât e hardware-ul mai rapid, cu atât s-ar putea să fie nevoie de răcire suplimentară. Aici n-am sesizat probleme.
Profiluri XMP
Vă zic, sunt ceea ce aveți nevoie și chiar trebuie activat.
În poza de mai jos avem exemplificat frumos de placa de bază de la Gigabyte că avem 3 bucăți de XMP. Fiecare dintre profiluri funcționează diferit: la 6800 MHz, la 7200 MHz, la 7600MHz. Se pot activa din BIOS cele 3 la click. Ăsta ar fi un soi de overclock pentru memoria RAM.
Procesorul este cel de la Intel și anume 14900K.
Ei bine, fără XMP activ ajungi pe la 4000 MHz. O să vă arat în testele de mai jos că diferențele contează. Și nu doar acolo contează, cât și la viteza sistemului, eu simțeam în editare, în workflow că sunt diferențe.
Din păcate, n-am ce să vă arat pe Intel, însă am vrut să fiu transparent cu voi că n-am reușit să duc testele la capăt. Adică ar fi mers cu XMP, dar pe prima treaptă, ce trece de 7000 MHz nu mai este OK.
Teste pe AMD
Cum spuneam, pe Intel au fost probleme de stabilitate și încă sunt în curs de verificare, dacă placa de bază sau procesorul fac probleme. Cert este că 7600 MHz au fost mulți. Oricum, sunt în garanție, dar încă n-am un sistem asemănător să pot testa.
Așadar, prima verificare a fost făcută cu RAM-ul, însă pe AMD. Oricum, îmi doream de mult să văd cum stă tabăra roșie. Ei bine, ce să zic, stabilitate 100%, nici vorbă de BSOD, nici vorbă de probleme la răcire, nici măcar pe aer, așa cum a fost la acesta. Ce-ai făcut Intel?!
Pe de altă parte, deși nu poate să fie o comparație 1 la 1, scorurile în testele sintetice pentru procesor sunt aproape la jumătate dacă mă raportez la Cinebench.
Ce sistem am avut pe AMD?
- procesor AMD Ryzen 9 7900
- placă de bază Gigabyte AORUS PRO X, socket X670E
- Memorie Kingston, DDR5, 32GB, 7600 MHz, CL38, 1.45V, Multicolor
Înainte de toate, uitându-mă la placa asta de bază de la AMD îmi dau seama ce greșeală am făcut că am mers pe model mai ieftin de placă de bază. Aceasta avea și suport pentru PCIe 5.0 pentru SSD-uri, avea și răcire foarte bună pentru toate celelalte SSD-uri, până și buton de pornire direct pe placa de bază. Apropo, am avut răcire pe aer de data asta… dar nici procesorul ăsta nu țipa atât de mult la temperaturi mari.
Vă dați seama că n-am stat să schimb toate componentele de pe o carcasă pe alta (deși am mai făcut un PC pe care vreau să-l țin de teste) am pornit PC-ul cu șurubelnița până să îmi dau seama că aveam butoane direct pe placa de bază. Cât de tare?!
Am pus Prime95, am pus CPU-Z, am testat cu Aida Extreme. Absolut nicio problemă de stabilitate. Am trecut prin toate profilurile de XMP și stabilitatea a fost acasă la ea. Adică era și foarte simplu de testat că pe Intel dacă porneam un simplu Cinebench luam BSOD. E clar că acolo e o incompatibilitate.
Cele mai relevante teste pentru memoria RAM mi s-au părut cele de la AIDA64. Așa vedem clar latența memoriei.
Teste de RAM la 7600MHz
Teste de RAM la 7200MHz
Teste de RAM la 6800MHz
Treaba este că, dacă acum ceva ani îmi ziceai: să iau RAM mai scump și mai rapid, ți-aș fi zis să conservi banii și să bugetezi pentru altceva.
Acum nu aș mai fi atât de sigur, adică în practică am simțit în mod direct că dacă ai RAM mai rapid te ajută în task-uri mai pretențioase.
Curios este că latența este mai mică pe Intel ca pe AMD la 6800 MHz. Repet, până aici a fost stabil pe sistemul meu. Totuși, latența e mai bună la Intel, deși tind să cred că un aport îl are și procesorul. Ar fi fost fain să văd dacă găsesc un pattern, dar poate facem asta într-un viitor apropiat.
Nu am stat să fac teste în jocuri, asta pentru că nu e timp de așa ceva, dar în editarea video plusez pe RAM mai rapid. Ajută!
Sigur, tot în editarea video eu am umplut memoria RAM foarte rapid. Pentru mine 32 de GB nu este suficient la ceea ce fac eu, însă în viitor poate o să îi dublez.
Aici este un export banal de material. Cu cât mai mult RAM, cu atât e mai rapid. Era singurul care era aproape de 100% și stătea de ceva timp acolo, asta pentru că procesorul, placa video și SSD-ul zburdau.
Totuși, multă lume a recomandat AMD pentru Davinci Resolve. Sigur, mai jos e vorba strict de placa video integrată. Mi-ar fi plăcut să văd cât duce strict pe integrată, lângă Nvidia 4070 TI Super știu că aleargă bine, pe orice sistem.
Trebuie să văd ce fac în perioada următoare. O să mai testez lucruri, oricum. Mi-a mai rămas de testat placa de bază, deși parcă aș face upgrade la versiunea nouă în ideea în care TSMC o să se ocupe de generația 15. E suficient de performant ce am eu, dar văzând că se poate mai mult, o să încerc să fiu cât mai prezent și aici. Totodată, o să cer la teste și procesoarele noi de la AMD, dar să mai am pauze pentru că treaba asta consumă mult prea mult timp.
ionică a zis
Cred că faci ceva greșit. Mi-a venit 350 lei în condițiile în care sunt 4x monitoare, 1x laptop, 1xPC și aer condiționat care funcționa zilnic de la 8-22.
Marius Cucu a zis
Lumina de studio consumă, serverul consumă. Laptopurile și PC-urile nu consumă nimic dacă nu sunt alergate.