Am fost acum ceva timp la lansarea televizoarelor Samsung și am luat pulsul lor. Acolo am văzut o treabă interesantă și era păcat să nu o testez și eu. Da, știu că nu se face prea mult marketing pe treaba asta pentru că este oarecum greu de realizat. Am vorbit în lung și în lat despre calibrarea televizoarelor, despre culorile pe care fiecare brand în parte le aduce, iar acum am zis să mergem un pic în direcția calibrării de consumer. Al omului neinițiat care a auzit un pic de reglarea culorilor și vrea să nu își bată capul cu o calibrare profesională. Evident, cu cât vrei mai mult, cu atât îți vei dori mai mult, dar ca să ajungi la performanțe demne de cinema ai nevoie de:
- cameră dedicată
- culoare neutră în cameră, eventual gri
- scule de calibrare profesională(ale tale sau închiriate)
- know how sau aduci pe cineva care să facă asta
Televizorul cu care m-am jucat este Samsung Neo QLED. Am avut modelul ăsta, un model cu vreo 20% mai scump decât varianta testată anul trecut, mai exact Samsung QE55QN95BATXXH scrie pe etichetă. Ține minte cifrele acestea dacă poți!
Ideea de bază este că toată lumea dorește să aibă o imagine cât mai bună. S-au încercat tot felul de variante, au apărut codecuri noi, au apărut standarde noi, iar oamenii încearcă să simplifice lucrurile. Doar că de la realizarea unui material video până la a ajunge să fie redat pe televizor trece prin mai mulți pași. Nu ai cum să pui în mod direct totul cap la cap, de la un director de imagine până la cel care privește filmul. De aceea au apărut standarde precum: IMAX Enhanced, Dolby Vision, FilmMaker Mode și altele, încât să avem standarde pentru a lucra în același regim.
Eh, dar pentru utilizatorul obișnuit toate cele de mai sus, oricât de mult ar încerca lumea să le prezinte într-un mod cât mai ușor de parcurs, e greu să facă pas cu pas lucrurile acestea și poate că nu este chiar interesat.
Aici vine și intervenția producătorilor: calibrarea televizorului cu ajutorul telefonului. Da, fără doar și poate, nu este o soluție profesională, dar poate să regleze culorile la nivel de începător.
Samsung a comunicat de mult că urmează să scoată o aplicație de genul așa că primul gând pe care l-am avut la conferință a fost să testez felul în care sunt pașii pentru a calibra televizorul.
Momentan, opțiunea nu este chiar pentru toate televizoarele și m-aș duce un pic mai departe să zic că ar trebui să aveți și un telefon ceva mai performant. Asta pentru că, inițial, testele le-am făcut cu un telefon din seria A pe care îl aveam disponibil. Eh, opțiunea de calibrare nu îmi apărea în SmartThings și pur și simplu nu înțelegeam ce se întâmplă.
Mai apoi am testat cu un Samsung din seria S și a funcționat. Între timp, primit și o informare de la Samsung și mi-au transmis că funcționează pe următoarele:
- seria S
- seria Note
- seria Fold
- seria Z
- inclusiv iPhone
cu condiția ca acestea să fie din 2019 sau an mai nou. Pe alt tip de telefon cu android nu funcționează, pur și simplu nu o să îți apară opțiunea în Smarthings(dacă nu este disponibilă acolo fie nu ai televizor compatibil, fie nu ai telefon compatibil, e simplu). Cel puțin, nu cu ce am încercat eu.
Ce trebuie să știți voi este că aplicația este împărțită în 2:
- partea pentru amatori
- partea semi profesională
Cred că aș putea să îi numesc profesioniști pe cei care calibrează cu echipament de la 20 000 de euro în sus, noi, ăștia care abia numărăm sutele de euro acuratețea e net inferioară echipamentului lor. Pe modul văzut, plăcut, dar n-avem!
Combinația mea de Raspberry PI și cu pattern-urile adunate în timp nu se pot compara cu cele din zona aceea. Dar cumva îți poți face o idee despre tot ceea ce testezi.
Ce trebuie să rețineți voi este că opțiunea vine în ajutorul celor pasionați și setările sunt influențate de mai multe lucruri precum:
- camera în care este poziționat
- lumină
- în plus, calibrarea se va face pe profilul Movie(Film), Filmaker Mode rămânând să fie calibrat cu scule dedicate
Cum calibrezi televizorul cu telefonul?
Avem 2 metode disponibile. Oficial, denumirile acestea nu sunt tocmai corecte, dar am încercat să adaptez și să fie cât mai mult pe înțelesul tuturor.
Calibrarea primară cu telefonul
Procedura este foarte simplă. Opțiunile sunt atât din aplicație, cât și din meniul televizorului. Veți avea un cod QR pe care trebuie să îl scanați. În practică, acel cod o să vă ducă tot în aplicația SmartThings.
De altfel, înseamnă reglarea parametrilor clasici: temperatură de culoare, un pic la claritate și umblă un pic pe la umbre. Cumva, este încă un pas al termenului de marketing: calibrare automată a televizorului în funcție de cameră. Ne-au mai pus un dispozitiv în mână cu ajutorul căruia să verifice nivelul de lumină din cameră și alți parametri pentru a reuși să facă o culoare mai bună. Apropo, puteți fără probleme să readuceți claritatea din opțiuni, dacă voi considerați că nu este suficient de mult sharpness.
Dacă vă uitați atent și la pozele realizate cu telefoanele de la Samsung observați că procesarea este aproape 1:1 cu cea de pe modul Dynamic al televizorului. Eh, opțiunea vine și „încălzește” un pic situația. Totuși, eu sunt fanul detaliilor, deși nu există un mod corect sau greșit în a procesa imaginea. Cumva, dintr-un sharpness agresiv, după calibrarea făcută cu ajutorul telefonului anumite detalii nu mai sunt atât de accentuate, iar din imagine rece devine mult mai caldă. Cel puțin, asta am observat eu în cameră cu pereți galbeni. Ideal ar fi fost alb sau gri sau cât mai neutru.
Calibrarea secundară
Eh, ei o numesc profesională. Asta pentru că anunță că ai nevoie și de un trepied pentru a face calibrarea. Și un calibrator dacă vrei să faci totul manual, nu cu funcția de auto.
Partea bună este că puteți, fără probleme, să resetați profilul de culoare dacă nu vă convine ceva. Se presupune că veți măsura informațiile cu un calibrator și mai apoi veți face comparație sau veți introduce manual datele.
De aici lucrurile devin mai mult decât nișate și am povestit despre asta în trecut. Trebuie multă răbdare dacă vrei să mergi pe urma calibrării manuale și să ai ceva mai multe scule: spectometru, colorimetru, generator de pattern-uri, dar și skill de folosire a funcțiilor manuale.
La carte zice să calibrăm la 10% pe gamma 2.2 și măcar în 2 puncte.
Da, este un pas important în calibrarea preliminară a televizorului. Ar fi bine ca Samsung să dezvolte tot mai mult aplicația și opțiunile.
Oricum, au reușit să aducă atât de multe opțiuni și să păstreze un layout al aplicației ordonat. Raportat la japonezi sunt cu cel puțin un pas în față. O spun din postura de om care nu utilizează în mod frecvent aplicația lor, în plus toate datele le ai în cloud. De exemplu, am trecut cu informația de pe un telefon pe altul și toată informația despre televizor și toate personalizările s-au mutat pe noul telefon. Poate pentru cei cu IOS e ceva obișnuit, dar funcția e wow pentru android.
alexje a zis
Wtf did I just read :)). Nu se mai fac televizoare normale? Habar nu aveam. Eu am un smart tv Samsung de prin 2016 si cand il pornesc, merge perfect si se vede foarte bine.
Il mut in ce camera vreau si merge din prima.
A innebunit lumea, frate, cu calibrare, cu telefoane cu camere nu stiu cum. Ti-am zis si in articulul despre telefoane, bai A52-ul meu face poze din prima, poze bune bune. Nu a trebuit sa urmez niste cursuri de pe alta planeta sa fac poze.
Si mai se vorbeste de nu stiu ce proc pe telefon. Bai nu stiu ce procesor are al meu, dar merge bine bine de tot si nici nu se incalzeste. Nu am jocuri pe telefon.
Nu vreau nimic, doar ma laud cu viata mea simpla alb-negru. :)))
Ps: mai vin televizoarele astea cu telecomanda? Sau nu mai exista asa ceva?
Marius Cucu a zis
Există și telecomandă, dar poți controla și de la distanță.
Articolul este light, nu am intrat în detalii de calibrare, dacă dai click pe celălalt articol ai toată documentația pe care trebuie să o parcurgi pentru a calibra totul manual. Am încercat să traduc procedura cât mai simplu.
Daniel Bis a zis
Deocamdată da, pana se trezește un HApplea ca nu o mai pune în pachet, ca cică salvează planeta și oricum ai tu una de la un televizor mai vechi :))
Marius Cucu a zis
Haha. Inca e mai comod cu telecomanda, nu e ca la încărcătoare. Apropo, o sa fac o recenzie cu ce mi-a plăcut la TV. Am cate ceva pe listă. Acum sa găsesc loc de filmat. ? Telecomanda are puține butoane, ai mai multe in aplicatie.
ionică a zis
Măcar l-ai calibrat și tu cu un telefon Samsung sau te-ai dus acolo cu Eboda?
Marius Cucu a zis
Scrie în articol: am folosit Samsung S22. Nu suportă decât anumite serii de telefoane.