Știți bine din comentariile la care v-am tot răspuns pe blog că nu sunt genul care să se joace pe laptop. Cel puțin nu jocuri solicitante și de lungă durată. Probabil că nu mai sunt nici la vârsta la care să mă joc, dar nici nu le mai găsesc utile. Am ani în spate de shootere și jocuri de strategie… Poate că mi-a ajuns. Am jucat mult prea mult pe desktop încât să nu mă mai pasioneze atât de mult experiența pe un laptop cu ecran mic.
Cel mai mult m-am jucat ăsta.
Însă, din experiență, am observat că oamenii doresc să își aleagă un laptop, mai degrabă cel mai bun laptop pentru gaming, fie că doresc mobilitate, fie că nu au mai avut până acum și s-au săturat de desktop. La fel, ca o moară stricată, vă spun că laptopurile ieftine nu sunt pentru gaming. Nu intensiv, nu GTA, nu FIFA 2024 și tot ce va mai apărea de acum încolo.
Nu sunt de acord cu gaming făcut pe laptopurile de buget mic. pe lângă faptul că nu sunt pregătite pentru a face față unui gaming intens, nu au o răcire adecvată, iar după ceva timp, poate chiar când va ieși din garanție, va avea probleme.
Un laptop este de gaming în momentul în care jocul se va juca fluent. Fără fel de fel de artificii, fără optimizări prea multe. Iar când mă refer la jocuri, mă refer la cele de top: Battlefield 5, Far Cry 5 sau Star Wars: Battlefront. Și da, după ce am testat câteva modele foarte puternice pot să zic că există laptopuri de gaming aproape la fel de performante ca un desktop, dar foarte grele. Nu sunt la fel de mobile precum ați crede. Și nu ieftine.
Dacă alegem să ne jucăm Counter-Strike Global Offensive, FIFA sau alte jocuri ce nu necesită putere de procesare foarte mare lucrurile se mai schimbă. Dar nu pe placă video integrată. Vă chinuiți!
În același timp, la orice model vă recomand să le faceți curățenie generală la cel puțin un an de zile. Se adună praful și se încălzește din ce în ce mai mult sau chiar devine din ce în ce mai zgomotos.
Alegere laptop pentru gaming
S-a nișat destul de mult oferta, chiar și magazinele au început să aibă secțiune separată sau să le marcheze pe cele de gaming. Acestea se observă că prin construcția mai masivă față de unul obișnuit, office să îi spunem. Sau multimedia.
Alegerea unui laptop pentru gaming nu este deloc ușoară pentru că trebuie să mixezi oferta și să găsești exact ce ai nevoie și ce îți place.
Cum spuneam mai sus, dacă vrem gaming adevărat trebuie să ne ducem la sursă. Așadar, nu veți da greș cu următoarele:
- Asus seria ROG, poate chiar TUF în anumite situații
- MSI seriile de gaming
- HP seria de gaming
- Gigabyte
- Lenovo seria Legion
- Acer seria Predator
- Dell seria Alienware
- Razer
Știu că acestea costă destul de mult, dar plăcerile sunt scumpe. Pe lângă diferitele configurații pe care încercăm să le deslușim mai jos, eu zic că ar trebui să vedem ce am putea să scoatem la mai puțini bani. Nu, nu vă vând povești sau modele second hand, ci încercăm să obținem o alternativă mai ieftină, pe cât se poate. Nu toată lumea își permite să se joace pe un Alienware, nu e buget disponibil, așa că articolul ăsta va fi cu și despre compromisuri. Ce alegem încât să putem să facem un gaming decent.
Memoria RAM
Din testele făcute de mine un laptop pentru gaming nu are nevoie de mai mult de 16 GB de RAM, așadar orientați-vă spre maxim 32 GB, eventual inițial 16GB și faceți upgrade ulterior. FPS-urile nu sunt influențate decât în mică măsură de la 16 la 32 GB RAM.
Pentru următorii ani ar trebui să fie suficient.
Procesorul
Știu că sunt foarte multe persoane ce caută un procesor I9 pentru că au auzit ei că este mai bun. Ce se întâmplă în cazul în care eu vă spun că pentru gaming nu aveți nevoie de I9? Că nu vă ajută la nimic? Că se comportă la fel ca un I7?
Mai mult, există discuții pe internet și contradicții prin care încearcă să se arate faptul că între un I3 și un I5 sunt diferențe destul de mici în gaming. Eu nu sunt total de acord cu asta, chiar dacă atingi un maxim de FPS-uri în jocuri și cu un I3, se întâmplă ca pe anumite hărți, în anumite situații să aveți nevoie să procesați detaliile de apă sau lucruri complexe ce vor da bătaie de cap chiar și unui procesor mai performant.
Majoritatea jocurilor sunt performante în single core. Chiar dacă vreți voi multe nuclee, multe thread-uri, nu este cazul. Jocurile se descurcă, de cele mai multe ori, suficient de bine în single core.
Pe de altă parte, ne gândim și la viitor. OK, acum s-au demonstrat multe, dar alege cineva un laptop pentru 2 săptămâni sau pentru câțiva ani de zile?!
Între timp, AMD a intrat un pic pe zona de gaming, așa că ușor, ușor ne putem aștepta la competiție și pe partea mobile, nu doar pe desktop. Luați în calcul și varianta asta.
Placa video
Ea vă va mânca sufletul. Avantajul laptopurilor este că, cele mai multe au rezoluție mică, iar placa video nu este solicitată prea mult. Dar tendințele sunt spre 4k. Asta înseamnă că avem nevoie de placi video tot mai puternice.
Pe modelele entry level găsim plăci video pe 64 de biți. Că au 4 GB sau 8 GB VRAM prea puțin contează.
Am scris despre VRAM aici câteva lucruri.
Dacă vrem ceva mai bun, mă gândesc la o nVIDIA 3060 sau 3070 trebuie să scoatem ceva bănuți din buzunar. Sau chiar 3080. Pentru high end prețurile se măresc considerabil. Interesant că nu mai vorbim de mobile în momentul de față. Sunt aceleași chipset-uri atât pe desktop, cât și pe laptop.
G-Sync sau V-Sync
Cel mai bine veți vedea în filmul de mai jos ce înseamnă G-Sync sau V-Sync. Acestea sunt tehnologii oferite de nVIDIA și de AMD pentru a reda imaginea cât mai ok.
Plăci video compatibile tehnologia VR(realitatea virtuală)
Se tot discută despre realitatea virtuală, despre plăcile video ce ar trebui să fie din ce în ce mai căutate. Chiar dacă toți producătorii încep să vorbească despre acest lucru, eu cred că vom avea foarte multe păreri pro și contra acestei tehnologii. Deja stăm foarte mult în fața calculatorului, deja suntem sensibili mulți dintre noi la ochi. VR-ul este o evoluție a 3D-ului, însă ochiul uman se adaptează foarte greu la aceste schimbări.
Modelele compatibile sunt cele puternice precum 4080 RTX sau 4090 RTX. Pe lângă acest aspect mai avem nevoie și de Oculus, dar și de jocuri compatibile.
Display
Eu sunt unul dintre persoanele care pune prețul pe culoare. Așa că perspectiva mea ar fi să merg pe un laptop cu display pentru culori pe sRGB și eventual certificat Pantone. Dar nu suntem la editare aici, la jocuri ai nevoie de un timp de răspuns cât mai bun.
Nici nu aș vrea să vă recomand să cădeți în patima cifrelor pentru că ochiul se va obișnui foarte repede cu ceea ce îi dai. Că sunt 144Hz, că sunt 240Hz, prea puțin contează, din punctul meu de vedere. E clar că e bine ca jocurile să le aveți pe minim 144Hz, dar odată ce ai ajuns să crești de la 60Hz deja diferențele sunt din ce în ce mai mici.
Tehnologia display-ului trebuie să fie cât mai nouă, am abordat de multe ori subiectul ăsta pe blog, eu vă recomand să mergeți pe miniLED dacă aveți suficient buget și eventual să evitați tehnologia OLED pe laptop.
Bateria
Uitați de ea. Punct. Vrei gaming, vrei jocuri puternice? Trebuie să îl pui la priză. Bateria este limitată, ea nu poate oferi suficient de multă energie laptopului. Așa că în cele mai bune cazuri veți lucra la 5-60% performanțe pe baterie. Când veți alimenta „pe direct” o să vă dați seama despre ce vorbesc. Așadar că e cu 6 celule, că e cu 4 sau 20 tot se va consuma bateria repede în gaming intensiv.
Cam acestea sunt cele mai importante lucruri, din punct de vedere hardware, la care trebuie să vă uitați când alegeți un laptop de gaming. Observați faptul că n-am zis nimic de stocare. Este decis deja: SSD dacă laptopul are deja sau adăugat după o perioadă. Sunt fiabile, dar scumpe, însă fac toți banii.
Iată și alte articole pe același subiect
- Uite aici cât de simplu este să faci upgrade de RAM
- Uite o discuție despre plăcile video externe de laptop
Sigur că design-ul, display-ul, tastatura iluminată sau nu, sunt lucruri importante. Însă acestea nu vă influențează în mod direct performanța în jocuri.
Au apărut, în ultima vreme, foarte multe modele de laptopuri cu touchscreen. Ok, sunt frumoase, sunt interesante, dar trebuie folosite la orice altceva. Ca să vă dați seama despre ce vorbesc: telefoanele. Vă jucați shootere pe ele? Vă obosește mână? Vă transpiră?! Așa și cu touscreen-ul pentru laptop. E același lucru.
Ceea ce îmi place este faptul că, deja vedem foarte multe modele pe 144Hz sau chiar mai mult. E un lucru foarte bun pentru jocuri.
Ce ne putem juca cu astfel de laptopuri?
Cred că este o discuție interminabilă, dar poți juca orice dorești. Fiind performante, există o multitudine de jocuri ce pot fi jucate.
De exemplu:
- The Witcher 3: Wild Hunt
- Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
- Grand Theft Auto V
- Assassin’s Creed Syndicate
- That Dragon, Cancer
sunt titluri ce pot fi jucate cu hardware de la 4060 RTX în sus și procesor I5, I7.
Nu puteam să nu vă prezint mai jos câteva modele ce mi s-au părut mie interesante, pentru care gaming-ul îl faci de plăcere.
Răcire
Deja se testează și avem din ce în ce mai multe soluții de răcire pe piață, inclusiv cu răcire pe apă. Da, răcirea pe aer este bună, dar își arată limitele în anumite situații. Când vrei să faci performanță trebuie să iei în considerare și faptul că trebuie să cauți alternative. Așa se întâmplă și acum. De exemplu, cei de la Lenovo au primul laptop care are răcire pe apă. Sigur, această răcire nu este activă de fiecare dată, însă este important să pui prețul pe răcirea optimă a dispozitivului dacă te vei juca ore întregi pe laptop. Nu este suficient ca un laptop să fie răcit pentru 10 minute de activitate, ai nevoie de ore în șir de frecvențe constante pe perioade mai lungi.
Laptopuri, cu adevărat, de gaming. Care sunt cele mai bune modele?
Sunt serii bune și serii rele, serii cu răcire mai proastă sau mai bună. Recomandările de mai jos sunt premium. Nu aveți cum să greșiți cu acestea. Haideți să discutăm pe liste. Ca cea de mai jos:
Lenovo Legion Pro 5 16ARX8
- AMD Ryzen 7 7745HX pana la 5.10GHz
- WQXGA
- 240Hz
- 16GB DDR5
- 512GB SSD
- NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB GDDR6
- No OS
- Onyx Grey
- 3y on-site Premium Care
ASUS TUF F15 FX507ZC4
- Intel® Core™ i7-12700H pana la 4.70 GHz
- Full HD
- IPS
- 144Hz
- 16GB
- 512GB SSD
- NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 4GB GDDR6 TGP 95W
- No OS
- Jaeger Gray
- low gaming
Dell Inspiron G16 7630
- Procesor Intel® Core™ i9-13900HX pana la 5.40 GHz
- 16″ QHD+165Hz
- 32GB
- 1TB SSD
- NVIDIA® GeForce RTX 4060 8GB GDDR6
- Windows 11 Pro
E greșit acest lucru. Chiar și unele modele pe care le vedeți prin magazine etichetate ca fiind de gaming nu au nici cea mai mică treabă cu jocurile.
La nivelul actual, ca să nu ai probleme, un buget de minim 4000 de lei este ok pentru a te juca decent. Cu cu crești bugetul mai mult, cu atât vei avea o răcire mult mai bună și laptopul o să fie ok pe termen lung.
Cel mai bun laptop de gaming
Alegerea unui laptop de gaming nu este simplă. Pur și simplu, cu greu găsești ceva ok, dacă vorbim de bugete mici. Dacă vrem calitate trebuie să fim conștienți că nu vom avea o greutate foarte mică a dispozitivului.
andrei a zis
Salut as dori o recomandare ,un model de laptop gaming ,exclusiv doar pentru a ma juca fifa ,nu am treaba cu nimic din ce tine de componentele unui laptop de aceea apelez pe aici pentru o recomandare ,buget undeva la 4000 6000 mii lei.Multumesc ,astept sugestii
Marius Cucu a zis
Dacă ai 6000 de lei TUF-ul ăsta e foarte OK. Îl actualizez și eu în lista de recomandări.