Știți bine din comentariile la care v-am tot răspuns pe blog că nu sunt genul care să se joace pe laptop. Cel puțin nu jocuri solicitante și de lungă durată. Probabil că nu mai sunt nici la vârsta la care să mă joc, dar nici nu le mai găsesc utile. Am ani în spate de shootere și jocuri de strategie… Poate că mi-a ajuns. Am jucat mult prea mult pe desktop încât să nu mă mai pasioneze atât de mult experiența pe un laptop cu ecran mic.
Cel mai mult m-am jucat ăsta.
Însă, din experiență, am observat că oamenii doresc să își aleagă un laptop, mai degrabă cel mai bun laptop pentru gaming, fie că doresc mobilitate, fie că nu au mai avut până acum și s-au săturat de desktop. La fel, ca o moară stricată, vă spun că laptopurile ieftine nu sunt pentru gaming. Nu intensiv, nu GTA, nu FIFA 2024 și tot ce va mai apărea de acum încolo.
Nu sunt de acord cu gaming făcut pe laptopurile de buget mic. pe lângă faptul că nu sunt pregătite pentru a face față unui gaming intens, nu au o răcire adecvată, iar după ceva timp, poate chiar când va ieși din garanție, va avea probleme.
Un laptop este de gaming în momentul în care jocul se va juca fluent. Fără fel de fel de artificii, fără optimizări prea multe. Iar când mă refer la jocuri, mă refer la cele de top: Battlefield 5, Far Cry 5 sau Star Wars: Battlefront. Și da, după ce am testat câteva modele foarte puternice pot să zic că există laptopuri de gaming aproape la fel de performante ca un desktop, dar foarte grele. Nu sunt la fel de mobile precum ați crede. Și nu ieftine.
Dacă alegem să ne jucăm Counter-Strike Global Offensive, FIFA sau alte jocuri ce nu necesită putere de procesare foarte mare lucrurile se mai schimbă. Dar nu pe placă video integrată. Vă chinuiți!
În același timp, la orice model vă recomand să le faceți curățenie generală la cel puțin un an de zile. Se adună praful și se încălzește din ce în ce mai mult sau chiar devine din ce în ce mai zgomotos.
Alegere laptop pentru gaming
S-a nișat destul de mult oferta, chiar și magazinele au început să aibă secțiune separată sau să le marcheze pe cele de gaming. Acestea se observă că prin construcția mai masivă față de unul obișnuit, office să îi spunem. Sau multimedia.
Alegerea unui laptop pentru gaming nu este deloc ușoară pentru că trebuie să mixezi oferta și să găsești exact ce ai nevoie și ce îți place.
Cum spuneam mai sus, dacă vrem gaming adevărat trebuie să ne ducem la sursă. Așadar, nu veți da greș cu următoarele:
- Asus seria ROG, poate chiar TUF în anumite situații
- MSI seriile de gaming
- HP seria de gaming
- Gigabyte
- Lenovo seria Legion
- Acer seria Predator
- Dell seria Alienware
- Razer
Știu că acestea costă destul de mult, dar plăcerile sunt scumpe. Pe lângă diferitele configurații pe care încercăm să le deslușim mai jos, eu zic că ar trebui să vedem ce am putea să scoatem la mai puțini bani. Nu, nu vă vând povești sau modele second hand, ci încercăm să obținem o alternativă mai ieftină, pe cât se poate. Nu toată lumea își permite să se joace pe un Alienware, nu e buget disponibil, așa că articolul ăsta va fi cu și despre compromisuri. Ce alegem încât să putem să facem un gaming decent.
Memoria RAM
Din testele făcute de mine un laptop pentru gaming nu are nevoie de mai mult de 16 GB de RAM, așadar orientați-vă spre maxim 32 GB, eventual inițial 16GB și faceți upgrade ulterior. FPS-urile nu sunt influențate decât în mică măsură de la 16 la 32 GB RAM.
Pentru următorii ani ar trebui să fie suficient.
Procesorul
Știu că sunt foarte multe persoane ce caută un procesor I9 pentru că au auzit ei că este mai bun. Ce se întâmplă în cazul în care eu vă spun că pentru gaming nu aveți nevoie de I9? Că nu vă ajută la nimic? Că se comportă la fel ca un I7?
Mai mult, există discuții pe internet și contradicții prin care încearcă să se arate faptul că între un I3 și un I5 sunt diferențe destul de mici în gaming. Eu nu sunt total de acord cu asta, chiar dacă atingi un maxim de FPS-uri în jocuri și cu un I3, se întâmplă ca pe anumite hărți, în anumite situații să aveți nevoie să procesați detaliile de apă sau lucruri complexe ce vor da bătaie de cap chiar și unui procesor mai performant.
Majoritatea jocurilor sunt performante în single core. Chiar dacă vreți voi multe nuclee, multe thread-uri, nu este cazul. Jocurile se descurcă, de cele mai multe ori, suficient de bine în single core.
Pe de altă parte, ne gândim și la viitor. OK, acum s-au demonstrat multe, dar alege cineva un laptop pentru 2 săptămâni sau pentru câțiva ani de zile?!
Între timp, AMD a intrat un pic pe zona de gaming, așa că ușor, ușor ne putem aștepta la competiție și pe partea mobile, nu doar pe desktop. Luați în calcul și varianta asta.
Placa video
Ea vă va mânca sufletul. Avantajul laptopurilor este că, cele mai multe au rezoluție mică, iar placa video nu este solicitată prea mult. Dar tendințele sunt spre 4k. Asta înseamnă că avem nevoie de placi video tot mai puternice.
Pe modelele entry level găsim plăci video pe 64 de biți. Că au 4 GB sau 8 GB VRAM prea puțin contează.
Am scris despre VRAM aici câteva lucruri.
Dacă vrem ceva mai bun, mă gândesc la o nVIDIA 3060 sau 3070 trebuie să scoatem ceva bănuți din buzunar. Sau chiar 3080. Pentru high end prețurile se măresc considerabil. Interesant că nu mai vorbim de mobile în momentul de față. Sunt aceleași chipset-uri atât pe desktop, cât și pe laptop.
G-Sync sau V-Sync
Cel mai bine veți vedea în filmul de mai jos ce înseamnă G-Sync sau V-Sync. Acestea sunt tehnologii oferite de nVIDIA și de AMD pentru a reda imaginea cât mai ok.
Plăci video compatibile tehnologia VR(realitatea virtuală)
Se tot discută despre realitatea virtuală, despre plăcile video ce ar trebui să fie din ce în ce mai căutate. Chiar dacă toți producătorii încep să vorbească despre acest lucru, eu cred că vom avea foarte multe păreri pro și contra acestei tehnologii. Deja stăm foarte mult în fața calculatorului, deja suntem sensibili mulți dintre noi la ochi. VR-ul este o evoluție a 3D-ului, însă ochiul uman se adaptează foarte greu la aceste schimbări.
Modelele compatibile sunt cele puternice precum 4080 RTX sau 4090 RTX. Pe lângă acest aspect mai avem nevoie și de Oculus, dar și de jocuri compatibile.
Display
Eu sunt unul dintre persoanele care pune prețul pe culoare. Așa că perspectiva mea ar fi să merg pe un laptop cu display pentru culori pe sRGB și eventual certificat Pantone. Dar nu suntem la editare aici, la jocuri ai nevoie de un timp de răspuns cât mai bun.
Nici nu aș vrea să vă recomand să cădeți în patima cifrelor pentru că ochiul se va obișnui foarte repede cu ceea ce îi dai. Că sunt 144Hz, că sunt 240Hz, prea puțin contează, din punctul meu de vedere. E clar că e bine ca jocurile să le aveți pe minim 144Hz, dar odată ce ai ajuns să crești de la 60Hz deja diferențele sunt din ce în ce mai mici.
Tehnologia display-ului trebuie să fie cât mai nouă, am abordat de multe ori subiectul ăsta pe blog, eu vă recomand să mergeți pe miniLED dacă aveți suficient buget și eventual să evitați tehnologia OLED pe laptop.
Bateria
Uitați de ea. Punct. Vrei gaming, vrei jocuri puternice? Trebuie să îl pui la priză. Bateria este limitată, ea nu poate oferi suficient de multă energie laptopului. Așa că în cele mai bune cazuri veți lucra la 5-60% performanțe pe baterie. Când veți alimenta „pe direct” o să vă dați seama despre ce vorbesc. Așadar că e cu 6 celule, că e cu 4 sau 20 tot se va consuma bateria repede în gaming intensiv.
Cam acestea sunt cele mai importante lucruri, din punct de vedere hardware, la care trebuie să vă uitați când alegeți un laptop de gaming. Observați faptul că n-am zis nimic de stocare. Este decis deja: SSD dacă laptopul are deja sau adăugat după o perioadă. Sunt fiabile, dar scumpe, însă fac toți banii.
Iată și alte articole pe același subiect
- Uite aici cât de simplu este să faci upgrade de RAM
- Uite o discuție despre plăcile video externe de laptop
Sigur că design-ul, display-ul, tastatura iluminată sau nu, sunt lucruri importante. Însă acestea nu vă influențează în mod direct performanța în jocuri.
Au apărut, în ultima vreme, foarte multe modele de laptopuri cu touchscreen. Ok, sunt frumoase, sunt interesante, dar trebuie folosite la orice altceva. Ca să vă dați seama despre ce vorbesc: telefoanele. Vă jucați shootere pe ele? Vă obosește mână? Vă transpiră?! Așa și cu touscreen-ul pentru laptop. E același lucru.
Ceea ce îmi place este faptul că, deja vedem foarte multe modele pe 144Hz sau chiar mai mult. E un lucru foarte bun pentru jocuri.
Ce ne putem juca cu astfel de laptopuri?
Cred că este o discuție interminabilă, dar poți juca orice dorești. Fiind performante, există o multitudine de jocuri ce pot fi jucate.
De exemplu:
- The Witcher 3: Wild Hunt
- Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
- Grand Theft Auto V
- Assassin’s Creed Syndicate
- That Dragon, Cancer
sunt titluri ce pot fi jucate cu hardware de la 4060 RTX în sus și procesor I5, I7.
Nu puteam să nu vă prezint mai jos câteva modele ce mi s-au părut mie interesante, pentru care gaming-ul îl faci de plăcere.
Răcire
Deja se testează și avem din ce în ce mai multe soluții de răcire pe piață, inclusiv cu răcire pe apă. Da, răcirea pe aer este bună, dar își arată limitele în anumite situații. Când vrei să faci performanță trebuie să iei în considerare și faptul că trebuie să cauți alternative. Așa se întâmplă și acum. De exemplu, cei de la Lenovo au primul laptop care are răcire pe apă. Sigur, această răcire nu este activă de fiecare dată, însă este important să pui prețul pe răcirea optimă a dispozitivului dacă te vei juca ore întregi pe laptop. Nu este suficient ca un laptop să fie răcit pentru 10 minute de activitate, ai nevoie de ore în șir de frecvențe constante pe perioade mai lungi.
Laptopuri, cu adevărat, de gaming. Care sunt cele mai bune modele?
Sunt serii bune și serii rele, serii cu răcire mai proastă sau mai bună. Recomandările de mai jos sunt premium. Nu aveți cum să greșiți cu acestea. Haideți să discutăm pe liste. Ca cea de mai jos:
Lenovo Legion Pro 5 16ARX8
- AMD Ryzen 7 7745HX pana la 5.10GHz
- WQXGA
- 240Hz
- 16GB DDR5
- 512GB SSD
- NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB GDDR6
- No OS
- Onyx Grey
- 3y on-site Premium Care
ASUS TUF F15 FX507ZC4
- Intel® Core™ i7-12700H pana la 4.70 GHz
- Full HD
- IPS
- 144Hz
- 16GB
- 512GB SSD
- NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 4GB GDDR6 TGP 95W
- No OS
- Jaeger Gray
- low gaming
Dell Inspiron G16 7630
- Procesor Intel® Core™ i9-13900HX pana la 5.40 GHz
- 16″ QHD+165Hz
- 32GB
- 1TB SSD
- NVIDIA® GeForce RTX 4060 8GB GDDR6
- Windows 11 Pro
E greșit acest lucru. Chiar și unele modele pe care le vedeți prin magazine etichetate ca fiind de gaming nu au nici cea mai mică treabă cu jocurile.
La nivelul actual, ca să nu ai probleme, un buget de minim 4000 de lei este ok pentru a te juca decent. Cu cu crești bugetul mai mult, cu atât vei avea o răcire mult mai bună și laptopul o să fie ok pe termen lung.
Cel mai bun laptop de gaming
Alegerea unui laptop de gaming nu este simplă. Pur și simplu, cu greu găsești ceva ok, dacă vorbim de bugete mici. Dacă vrem calitate trebuie să fim conștienți că nu vom avea o greutate foarte mică a dispozitivului.
Szily a zis
Despre ASUS ROG G751JM TOUCH 17 INCH, I7-4710HQ ce ziceti? Sau ceva mai scump :
Laptop Gaming ACER Nitro 5 AN515-52-512J, Intel® Core™ i5-8300H pana la 4.0GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, 1TB, NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB, Linux
Marius Cucu a zis
De ce ai dori model cu touch? 🙂
Szily a zis
Nu ma intereseaza touch-ul, ma intereseaza sa aiba racire buna dar totodata silemtioasa, baterie detasabila. Multumesc
Marius Cucu a zis
Eu n-aș recomanda.
Cătălin a zis
Salut!
Îmi recomanzi un laptop 2 in 1 și pentru jocuri?
Sau invers, unul de gaming care sa meargă și pentru programe?
Marius Cucu a zis
Prin laptop 2 în 1 te referi la acelea convertibile sau să fie ok pentru ambele?
Cătălin a zis
Da, acelea care pot fi folosite ca și tablete sau care sa fie ok pentru ambele.
Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Am înțeles. În cazul ăsta e cam dificil să le împarți pe ambele. Nu există un convertibil bun pentru jocuri. Acelea sunt mai finuțe, nu prea se încadrează la gaming, cel mult la light gaming, dacă vrei.
Cătălin a zis
Și mi-ai putea recomanda ceva?
Cătălin a zis
Salut din nou!
Ce îmi recomanzi dintre HP Pavilion 15-ec2013nq cu procesor AMD Ryzen 5 5600H,IdeaPad 3 15ACH6 cu procesor AMD Ryzen 7 5800H,Acer Nitro 5 AN515-55 cu procesor Intel® Core™ i5-10300H sau Victus by HP 16-e0041nq cu procesor AMD Ryzen™ 5 5600H, pentru gaming și programe?
Andrei radu a zis
Dar un Asus tuf 504GM I7-8750H 8GB RAM PLACA VIDEO 1060 6GB SI SSHD 1TB. Ce parere aveti?
Marius Cucu a zis
Nu, mai bine ROG.
Julia a zis
Buna, ce zici de acest Laptop Gaming ASUS ROG Zephyrus S GX531GX cu procesor Intel® Core™ i7-8750H pana la 4.10 GHz, Coffee Lake, 15.6″, Full HD, IPS, 144Hz, 24GB, 512GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 2080 8GB, Microsoft Windows 10, Black.
Este prea scump pentru utilizarea programelor de la fac de arhitectura?
Imi recomamzi ceva mai ieftin la aceeasi configuratie, cand spun aceeasi configuratie, ma refer la faptul de a face fata la programele arhitectilor. Multumesc
Mikito a zis
Buna! As avea si eu nevoie de un sfat. Vreau sa anchizitionez un laptop de gaming cat si de programing. M-am săturat de crash-uri, frame-uri,etc. Am zis ca daca tot dau un ban macar sa fiu multumita si sa ma pot bucura de el. Ti-am citit articolul si am aruncat asa o privire informativ prin magazinele online. Am gasit asta: ASUS TUF FX705DU
Acum astept o parere sau eventual altceva mai bun daca poti sa ma indrumi. (Bugetul meu pt laptop e de 5000 lei)
Marius Cucu a zis
E foarte interesant AMD-ul, mai ales pe desktop, dar pe laptop încă nu recomand generația a 3 a, la a 4 a mai discutăm. Oricum ar fi, TUF nu e chiar ca ROG, e cu mult dedesubt. Eu aș zice mai degrabă să mergi pe Lenovo Legion y540.
Mikito a zis
Nu sunt mare fan Lenovo. As merge pe gama de la Asus sau Acer daca crezi ca imi poti recomanda ceva. (Ps: imi facusem un calcul si as putea sa mai adaug 500 lei la bugetul laptopului / 5000-5500).
Marius Cucu a zis
Ceva asemănător, cu ecran mai bun decât Lenovo e Asus g531gt. Eu aș evita Acer în situația de față. Mai degrabă Asus, Lenovo. 🙂
Mikito a zis
Cu asta mai atins la suflet, este exact pe gustul meu. Multumesc frumos de indrumare si sfaturi.
Ps: ce windows mi-ai putea recomanda pt el?
Andrei ilie a zis
Buna vreau sa imi iau un laptop nou pt facultate dar m am gandit poate exista vreun model pe la altex sau flanco care sa duca si fifa20 pe el ,dar bugetul meu nu e prea mare undeva la 2600 lei.deci poti sa imi recomanzi ceva de la altex sau flanco care daca există sa duca fifa20 pe el sau daca nu unu bun si la jocuri in banii aia ,te rog.
Asta e bun oare pt fifa20: Laptop LENOVO IdeaPad 530S-14ARR, AMD Ryzen 5 2500U pana la 3.6GHz, 14″ Full HD, 8GB, SSD 256GB, AMD Radeon Vega 8, Free Dos ?
Marius Cucu a zis
Salut, din câte știu eu, nu există cerințele oficiale pentru FIFA 20. Cel puțin, la conferința de presă nu s-a amintit nimic de asta. Cam pe Lenovo y520 s-ar învârti ceva pentru gaming, cât de cât, totuși recomandarea mea ar fi Lenovo ideapad l340, de generație ceva mai nouă.
Kata a zis
Salut ce spui de asus rog strix scar iii g731gv-ev027t merita banii???ms anticipat
Marius Cucu a zis
Merită.
George a zis
Salut! Presupunand ca nu ne uitam la buget, care ar fi cea mai buna alegere intre Asus Mothership ROG, Alienware Area 51m, MSI GT76 Titan, Acer Triton700 si Razer Blade Pro 17 ?
Acum revenind pe Pamant, ar merita pe termen lung un sistem de mai sus sau ar fi ok si ceva mai upper mid range (de ex. HP Omen, Lenovo Legion, etc.) cu top specs?
Mersi!
Marius Cucu a zis
Dacă ești dispus să dai atât de mult pe un laptop… de ce nu? Totuși, acolo depinde mai mult de preferințe de brand, nu de model în sine.
Rami a zis
Buna!
Pentru gaming adolescent 16 ani si totodata pentru scoala online (camera buna) ce recomanzi intre modelele urmatoare?
Laptop Gaming HP Pavilion 15-dk1034nq, Intel Core i7-10750H, 16GB DDR4, SSD 512GB, NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Max-Q 6GB, Free DOS
Laptop Gaming HP Pavilion 15-dk0021nq, Intel Core i7-9750H pana la 4.5GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, SSD 512GB, NVIDIA GeForce GTX 1660ti 6GB, Free DOS, negru
Laptop Gaming HP Pavilion 17-cd1033nq cu procesor Intel® Core™ i7-10750H pana la 5.00 GHz, 17.3″, Full HD, 144Hz, 16GB, 1TB HDD + 256GB SSD, NVIDIA® GeForce® RTX 2060 Max-Q 6GB, Free DOS, Black
Sau daca ai o alta propunere… Doresc sa fac un cadou si nu am niste repere clare.. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Diferențe foarte mari nu sunt între cel de la eMAG și cel de la Flanco, așadar aș alege pe HP Pavilion 15-dk1034nq. HP Pavilion 15-dk0021nq e vechiuț.
Marius a zis
Salut. Cu un buget de 5000 de lei plus, minus, ce m-ai sfătui să aleg. M-ar interesa în primul rând să aibă o răcire dar bună, în concluzie să fie un pic mai silențios dacă este posibil. Îmi făcea cu ochiul mult lăudatul asus zephyrus g14 pentru că e foarte portabil și ușor. Vine în mai multe configurații. E ușor și mega portabil. Mi-ar trebui atât de gaming cât și pentru multimedia și lucru și să mă țină minim 3 ani de acum încolo.
Iar al doilea laptop să-l achiziționez drept cadou pentru nepotul meu. Suma să fie în jur de 4000 de lei și să-l ducă fără probleme jocurile actuale. Mulțumesc și aștept câteva idei.
Călin a zis
Salut, ce ști despre Asus tuf f15, i7-10k,8rami,1tb ssd, gtx1660ti 6gb. Se mișcă bine in gaming? Poți să îmi recomanzi și alte modele dacă ai.
Marius Cucu a zis
Salut Călin, aș încerca să evit seria TUF și aș merge pe ROG. E mai calitativă, are răcire mai ok. Pe de altă parte, 1660TI nu se încălzește foarte tare.
Claudiu a zis
Salutare ! Imi prind bine informatiile tale intrucat imi pot face o idee despre configuratiile pentru gaming. As avea o intrebare in legatura cu un sfat; pentru un laptop (custom) mediu de gaming, cam ce configuratii ar trebui sa aiba ? Si bineinteles sa fie si componentele compatibile intre ele. Am deja un laptop obisnuit HP [win 10 pro, 8GB RAM, Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz / 2.40 GHz, AMD RADEON GRAPHICS (insa nu stiu generatia/tipul)] si l-am probat pe FS19 insa nu este stralucit pe grafica „High”. Se poate customiza sa zicem un laptop mediu de gaming din cel original ? Iti multumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Dacă ai deja un laptop de ce nu alegi un PC pentru jocuri? Experiența e total diferită față de un laptop…
Alex L. a zis
Salut, am prins zilele astea un laptop pe eMAG resigilat, modelul Lenovo IdeaPad 330 15ich cu i5 8300h si gtx 1050 de 4gb, 8gb ram, 1tb hdd. Initial voiam Lenovo IdeaPad Gaming 3 ca era in jur de 3000 – 3200, dar pentru ca l-am prins pe primul la 2265 lei era o oferta foarte buna pentru ce ofera. Laptopul se misca ok in GTA V , dar se incalzeste destul de mult pe carcasa in spatiul deasupra tastaturii (acolo este sistemul de racire in interior), si nelinistea mea este urmatarea: cand ma joc placa video are maxim 64 grade dar procesorul nu ramane la o anumita valoare, se schimba continuu de la 64 la 77 de exemplu, apoi sare la 80, uneori sare si la 91 maxim). Temperatura si caldura simita pe carcasa laptopului vor afecta in viitor grav? Eu folosesc si un cooler cu 2 ventilatoare extra cand ma joc.
Marius Cucu a zis
Da, sunt normale cele de mai sus și mă bucur că ai relatat tu. În timp, pot apărea probleme, dat fiind faptul că totul e mai cald. E laptop multimedia pe care îl folosești la gaming. Dacă te vei juca ocazional nu vor fi probleme.
Alex L. a zis
Multumesc pentru informatie, am stat si m-am gandit mai bine, am decis sa returnez laptopul si sa mai pun bani pentru acest laptop Laptop Gaming Lenovo IdeaPad 3 15ARH05 cu procesor AMD Ryzen 5 4600H pana la 4.00 GHz, 15.6″, Ful HD, IPS, 8GB, 256GB SSD, NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB, Free DOS, Black . In privinta memoriei ma multumesc si cu 256 gb, singurul joc e care il voi rula este GTA 5 online si cam atat , eu ma joc cateva ore pe zi, fiind un laptop de gaming cred ca va face fata racirea, mai ales ca il voi folosi si cu cooler.
Daniel a zis
Salut, am un laptop mai vechi și de la un timp nu imi mai vede placa video dedicată, amd r5 m330 2 gb, am intrat in bios dar nu am gasit nimic, driverul l.am reinstalat dar degeaba, care ar putea sa fie cauza? Ma jucam ocazional gta 5
Marius Cucu a zis
Trebuie văzut în service. Totuși, m-aș mira ca ea să fie dedicată și nu lipită pe placa de bază. Ciudat.
Mihai a zis
Salut, laptop HP omen 15-en1004nq cu procesor amd ryzen 7 5800h, 16 gb ddr4 3200, placa video rtx 3070 6 gb e bun la racire dacă îl solicit la maxim?
Marius Cucu a zis
3070 e foarte cald. Are nevoie de răcire foarte OK.
lucian a zis
Ce parere ai despre acest laptop
Laptop Lenovo Gaming 15.6” IdeaPad 3 15ACH6, FHD IPS 120Hz, Procesor AMD Ryzen™ 7 5800H (16M Cache, up to 4.4 GHz), 8GB DDR4, 512GB SSD, GeForce RTX 3050 4GB, No OS, Shadow Black, 4-Zone RGB
Te rog o recomandare pentru un laptop gaming in jur de 4000 lei. Multumesc
Marius Cucu a zis
E cam ceea ce trebuie pentru tine. Era OK să fi fost măcar un 3060, dar cam astea-s prețurile momentan. Te vei juca decent.
Florin a zis
Salut, ce crezi despre un Laptop Gaming HP Omen 15-ek0004nq.
Mulțumesc frumos
Marius Cucu a zis
Despre ce model vorbim, cu ce configurație?
Florin a zis
Laptop Gaming HP Omen 15-ek0004nq, Intel Core i7-10750H pana la 5.0GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, SSD 512GB, NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB
Marius Cucu a zis
Ar trebui să faci treabă bună cu RTX 2060. O să joci cam toate titlurile.
Florin a zis
S-ar merita la pretul de 3500 lei nou?
Gabi a zis
Salut am un laptop asus tuf gaming f17 cu procesor 11800h și am o problema cu el în momentul când deschid un joc in mai multe ferește automat incepe să îmi închidă din ele.Daca ai o idee ce setări pot sa ii fac mulțumesc
Marius Cucu a zis
Pare o problemă software, nu una a jocului. Vezi ce soft ai acolo de la ei sau poate chiar ai băgat ceva de optimizare care îți omoară totul… ori chiar un virus.
Bogdan a zis
Salut, am găsit o oferta la un lenovo legion de 17inch, i5 10300h 8gb ram gtx 1650 512gb ssd. Se merita sa l iau la 3000 de lei? Mai este viabil procesorul în 2022? Nu vreau sa joc totul pe ultra acum, ma mulțumesc cu low medium
Marius Cucu a zis
Seria 12 e chiar super performantă. Din punctul ăsta de vedere, e mult mai ok decât I5-ul din a 10 a generație. Încă poți juca cu el, chiar și la medium. Acum depinde și la cât l-ai prins. 🙂
Iulian a zis
Laptop Gaming ASUS TUF F17 FX706HM cu procesor Intel® Core™ i7-11800H, 17.3″, Full HD, 144Hz, 16GB, 512GB SSD, NVIDIA® GeForce RTX™ 3060 6GB, Free DOS, Graphite Black ,6300 lei, merita ? Mersi!
Laptop Gaming Lenovo Legion 5 17ITH6H cu procesor Intel Core i5-11400H, 17.3″, Full HD, 8GB, 512GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB, Free DOS, Shadow Black.5500 lei,este o optiune mai buna ca raport pret calitate?
Cristian a zis
Salut.
Este adevarat faptul ca MSI-urile fabrica cele mai bune laptopuri de pe piata la capitolul gaming ? Cand zic cele mai bune ma refer la absolut tot, calitate materiale, performante, racire,etc. Ma refer strict la laptopuri de tipul high-end gen MSI Raider GE76, etc.
Marius Cucu a zis
Nu sunt neapărat cei mai buni, dar sunt printre cei mai OK de pe piață. Mai ai și variante custom de la Clevo, mai ai și modele premium de la Asus sau Lenovo, e discutabil.
Cristian a zis
Am inteles. Dar dintre Asus si MSI, tu personal pe ce ai merge ca fiind mai bun? M-ar interesa in mod special dintre acestea două care sunt modele high-end:
Laptop MSI Gaming 17.3” GE76 Raider 12UHS, UHD 120Hz, Procesor Intel® Core™ i9-12900HK (24M Cache, up to 5.00 GHz), 32GB DDR5, 1TB SSD, GeForce RTX 3080 Ti 16GB, No OS, Titanium Blue
Laptop ASUS Gaming 17.3” ROG Strix SCAR 17 G733ZX, QHD 240Hz, Procesor Intel® Core™ i9-12900H (24M Cache, up to 5.00 GHz), 32GB DDR5, 1TB SSD, GeForce RTX 3080 Ti 16GB, No OS, Off Black
Alex a zis
Salut Marius,
Noi am mai avut o mica discutie asta iarna si sfatul a fost sa mai astept putin pana ce apar seriile noi de componente.
Inainte de toate eu am un laptop HP ProBook 450 G6 (alegerea nu a fost a mea cand am luat laptopul). Din ce am inteles pot sa ii mai pun pana la 32 ram dar stiu ca ai zis ca 16 ar fi suficient. Laptopul are urmatoarele caracteristici:
Processor Intel(R) Core(TM) i7-8565U CPU @ 1.80GHz 1.99 GHz
Installed RAM 8.00 GB (7.87 GB usable)
System type 64-bit operating system, x64-based processor
Acum as vrea sa te intreb ce parere ai de placile video externe? Eu nici n-am inteles exact cum comunica cu laptopul (parca ceva de USB C vazusem si din fericire eu am)
Ideea ar fi ca o placa externa e undeva la 2000 RON si ram cat sa mai fie, poate inca 500 iar asa am si oarecare mobilitate, nici nu mai sunt nevoit sa cumpar momentan monitor sau alte componente.
As vrea sa stiu parerea ta, daca par suficient de puternice raportat la pret, daca nu cumva imi prajesc laptopul si desigur orice alt sfat.
https://emag.ro/external-graphics-enclosure-razer-core-x-black-thunderbolttm-3-rc21-01310100-r351/pd/DHW9DJMBM/
si
https://emag.ro/external-graphics-enclosure-razer-core-x-chroma-thunderbolttm-3-rc21-01430100-r351/pd/D0W9DJMBM/
Ce parere ai?
Multumesc si weekend placut
Marius Cucu a zis
Sincer, n-am testat niciun model extern ca să am o părere wow despre ele. Nu le știu principiile de funcționare. O să întreb la Razer dacă există așa ceva la noi, din link-urile tale văd că importă alte magazine decât emag și s-ar putea să vină pe cale oficială. Știu că și Asus a promovat acum vreo 2-3 ani ceva de genul și, la fel, nu am pus mâna pe așa ceva. Nu sunt convins de felul în care se va alimenta acea placă video la modelul tău de laptop.
alex q a zis
sal.
caut un laptop sa zicem spre zona de jocuri dar cu un buget pana in 4000 ron.fiind atat de multe variante am nevoie de un sfat.m-am oprit la modelul acesta MSI GF63 Thin 11UC-299XRO, Intel Core i5-11400H pana la 4.5GHz, 15.6″ Full HD, 16GB, SSD 512GB, NVIDIA GeForce RTX 3050 4GB, Free DOS, negru.mi-ar face placere un sfat pertinent si o propunere sau de ce nu,doua.
multumesc
Marius Cucu a zis
Am ratat comentariul tău, nu știu de ce nu l-am văzut mai repede. Dacă tot faci o investiție, eu aș merge pe generația mai nouă. MSI sunt OK oricum pentru jocuri.
alexq a zis
multumesc pentru sfat
JustPink a zis
Bună! A-și dori să îmi iau un laptop bun de gaming și l-am găsit pe acesta. Oare este bun?
Laptop Gaming SCHNEIDER, Intel Core i7-12700HP, 16Gb LDDR5, 1TB SSD M.2 Gen4, Intel Arc 730M, Negru, Win 11 home, US
Marius Cucu a zis
Nu, după ultimele experiențe, nu aș încerca să iau un laptop cu Intel ARC. Te vei descurca greu, greu cu driverele.
Petru a zis
Buna!Am putine cunostinte tehnice si va rog sa ma ajutati in alegerea unui laptop pentru un licean( profil mate/info) cu un buget de 3000 roni.Initial am optat pentru un lenovo idea pad 3 15 IHU6 de gaming i5 11320h/ placa gtx 1650 /8gb ram/ssd 512gb dar nu va fi folosit la jocuri(am vazut lenovo ip3/placa rtx 3050/8gb ram/ssd 512gb// asus tuf f15 i11 11400/placa rtx 2050/16 gb ram/ssd 512 gb)Cit sunt de zgomotoase laptopurile de gaming atunci cind sunt folosite in sarcini mai dificile dar nu jocuri?Nivelul de zgomot este mai mare ca cel produs de laptopurile cu placa dedicata mai slabe( hp pavilion i5-1235u/placa mx550/16 gb ram/ssd 512gb//hp pro book 450 g9 i5-1235u/placa mx 570/8gbram/ssd 512gb)Pentru care din modele bateria va rezista mai mult timp intr-o zi de munca si care este mai putin zgotos dar mai performant?Dati-mi si alte variante? Multumesc
Elena a zis
Bună,m-ai putea ajut te rog cu câteva recomandări pentru un laptop de gaming în jur de maxim 5-6000 de lei? Aș vrea să îl fac cadou, însă nu mă pricep. Mulțumesc muuuult
Marius Cucu a zis
Bună, scuze că abia acum am văzut mesajul. Am actualizat articolul cu 3 modele, dacă nu e suficient revin și cu recomandări individuale.