Tocmai mi-am făcut upgrade pentru placa video și am stat foarte mult și m-am informat legat de producătorii de plăci video. Mi-am dat seama că nimeni nu vorbește despre acest lucru, de fapt, este și greu să faci diferența între un producător sau altul, mai ales că la test nu ajung mereu chiar toate modele.
Chiar dacă îmi doresc eu să testez toate modelele, se va întâmpla să nu reușesc să pun mâna pe orice model.
Dar din păreri, din experiențe și discuții cu voi începem să trasăm idei. Independente, dacă vreți. Doar ați văzut că sunt o grămadă de magazine ce nu aprobă comentariile. Oare de ce credeți asta?
Așadar, vreau să creștem un pic comunitatea și să încercăm să găsim cel mai bun producător pentru plăcile video.
Am vrut să îmi cumpăr zilele acestea o placă video de la Nvidia. Este vorba despre RTX 4070. Așadar, am făcut research pentru a vedea ce mi se potrivește.
Cei care mă citiți de ceva timp știți că eu am nevoie de o placă video pentru editarea video. Astfel, testele în jocuri nu sunt tocmai relevante pentru mine. În principiu, și când testez câteva mă raportez la editare, de aceea ar fi bine să ne auzim în comentarii, să tragem împreună concluzii.
Producători
Știm deja că AMD, Intel și Nvidia realizează plăci video, dar există și producători care pun răcire diferită pentru plăcile video.
Eh, aici vine marea provocare, să identifici care dintre modele este mai performant. Pe lângă producători există și tot felul de serii diferite, în funcție de cât de creativ a fost acesta.
Să luăm un exemplu: RTX 4070.
Plăci video de la Gigabyte
Cei de la Gigabyte au așa:
- versiunea Eagle – entry level
- versiunea Windforce
- versiunea Gaming OC – medie
Plăci video de la Asus
- ASUS TUF OC
Calitatea materialelor folosite
Nu este chiar simplu să asiguri o răcire pentru placa video, mai ales dacă vorbim despre una din categoria premium, acolo unde trebuie să fie disipată foarte multă căldură.
AMD a lansat modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
Pe de altă parte, seria nouă de la Nvidia este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
Nu credeți că ar trebui să vorbim și despre Intel ARC? Să sperăm că sunt dispuși să vină pe piață cu tot ansamblul, să concureze și pe termen lung. Deocamdată ei testează piața cu Intel ARC despre care am scris aici câteva cuvinte. Da, fără discuții sunt departe de performanțele Nvidia sau chiar AMD, dar hai să îi punem la masă, să vedem în perspectivă.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre placile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimtit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 8 GB.
Nu am vazut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmaresti cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
ROTARU a zis
ce reprezinta
Placa Video
Producator chipset Intel
Seria GMA
Model UHD
Suport DirectX 12 Da
Placa video Integrata
Marius Cucu a zis
majoritatea specificațiilor plăcilor video?
Teodor Tarasi a zis
As vrea sa cumpar o placa video dedicata si nu stiu ce sa aleg, pt compatibilitate cu systemul.
Am procesor Intel Core 2 DUO E7600
Placa de baza ASUS P5G41T-MLX
DDR3,1066mb, 2 x4 gb.
Hdd SATA 2, 2Terabit, + Unitatea optica DVD-RW
Ca monitor am un LG UHV TV 4k, cu intrare HDMI si as vrea sa pot vedea videouri 4k
Mi-as dori o placa care sa aiba esire HDMI si sa poata functiona cu resursele disponibile
Daca trebuie, voi schimba sursa de alimentare, la recomandarea dvs. Cat despre buget, nu stiu daca am multe optiuni. Astept recomandarea dvs. Cu multumire Teodor.
Marius Cucu a zis
Salut Teodor, e un pic dificil cu procesorul ăla să duci 4k. În cel mai bun caz va sta la 100%. Caută un 1050 GTX, un 750TI pe undeva, fără alimentare pe 6 pini. Mai mult, nu prea ai ce să rezolvi.
Teodor Tarasi a zis
Bună și mulțumesc pt recomandare. Vă mai rog să-mi spuneți dacă, pentru placa de baza de care dispun, pot găsi un procesor mai bun,eventual să schimb și RAM de la 1066 la 1333. Aș avea o șansă mai bună, sau nu se merita cheltuielile. Mulțumesc. Teodor
Marius Cucu a zis
Nu, nu merită să faci upgrade, nu vor fi diferențe.
Dragoș a zis
Salut! O sursa de 850 W este compatibila cu o placa video rtx 2060 6gb ddr6?
Marius Cucu a zis
Da, nu are de ce să nu fie compatibilă.
Nica Ioan a zis
Salut! Am și eu un pc mai vechi : placa de baza GIGABYTE GA-MA790FXT-UD5P procesor AMD Phenom II X4 965 Black Edition 8gb DDR 3 HDD 1tb sursă 650w. Placa video un radeon 5870hd s-a stricat. Ce placa video îmi recomanzi pentru filme 4k și foarte puține jocuri gen Diablo și NFS. Buget 200-230 EUR Mulțumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
1050 / 1650.
Nica Ioan a zis
Mulțumesc frumos
Marius Cucu a zis
Cu plăcere. Ia în considerare că procesorul are impact și el în jocuri. 😉
Bogdan a zis
Salut! Am un pc cu placa de baza ASRock97M socket1150, procesor I5 5675C, 16gb DDR3-1866, HDD 1tb si sursă 650w. Ce placa video recomanzi pentru jocuri si editare video!
Un Gainward GeForce GTX 1660 SUPER Ghost 6GB GDDR6 192-bit este compatibila?
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Da, e foarte ok.
Ovidiu a zis
Salutare .
,
Am un Lenovo cu placa baza 3175RV1 , cu un I5 2400 CPU la 3.1 Ghz , cu placa video integrata Intel HD graphic 2000 , cu 8 Gb RAM DDR3 .
Joc World of Warcraft si de la noile expansionuri tot m-am gandit la o placa noua video . Am luat la recomandarea unei persoane din staff WOW O Nvidia GeForce GTX 1650 .
Am mai instalat si alta data placi video pe alte calculatoare care le am avut.
Asta nu merge pe PC ul meu. am 2 monitoare video legate si cand am pus placa video prima data a aparut bootul de sistem Lenovo si asa a ramas pe ecran .
Am Windows 10 version 1809 . De ce nu merge placa mea noua ? am dat si o groaza de bani pe ea. ( 800 lei ) . Am citit cand am comandat o de la Emag ca nu necesita instalare si nici alimentare . deci pur si simplu am bagat o in slotul PCI si ma asteptam deja sa omor mobi in Warcraft.
Un sfat te rog ?
Marius Cucu a zis
Nu e o recomandare rea, ar trebui să funcționeze pe acel I5. Nu imi dau seama de placa de bază, este de la un Lenovo? Nu găsesc informații despre ea.
Ovidiu a zis
E un lenovo da. asa am cumparat sistemul acum 2 ani .
cand dau dxdiag asa imi apare :
––––––
System Information
––––––
Time of this report: 1/2/2021, 10:33:44
Machine name: TEEOO
Machine Id: {D9D5D90A-1CD6-4CFC-82E7-0D8DB0D39DFC}
Operating System: Windows 10 Enterprise LTSC 64-bit (10.0, Build 17763) (17763.rs5_release.180914-1434)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: LENOVO
System Model: 3175RV1
BIOS: LENOVO BIOS Rev: 1.0 (type: BIOS)
Processor: Intel(R) Core(TM) i5-2400 CPU @ 3.10GHz (4 CPUs), ~3.1GHz
Memory: 8192MB RAM
Available OS Memory: 8040MB RAM
Page File: 5831MB used, 4896MB available
Windows Dir: C:\Windows
DirectX Version: DirectX 12
DX Setup Parameters: Not found
User DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
DWM DPI Scaling: Disabled
Miracast: Not Available
Microsoft Graphics Hybrid: Not Supported
DxDiag Version: 10.00.17763.0001 64bit Unicode
––––
DxDiag Notes
––––
Display Tab 1: No problems found.
Display Tab 2: No problems found.
Sound Tab 1: No problems found.
Input Tab: No problems found.
–––––––
DirectX Debug Levels
–––––––
Direct3D: 0/4 (retail)
DirectDraw: 0/4 (retail)
DirectInput: 0/5 (retail)
DirectMusic: 0/5 (retail)
DirectPlay: 0/9 (retail)
DirectSound: 0/5 (retail)
DirectShow: 0/6 (retail)
–––––
Display Devices
–––––
Card name: Intel(R) HD Graphics
Manufacturer: Intel Corporation
Chip type: Intel(R) HD Graphics Family
DAC type: Internal
Device Type: Full Device (POST)
Device Key: Enum\PCI\VEN_8086&DEV_0102&SUBSYS_307C17AA&REV_09
Device Status: 0180200A [DN_DRIVER_LOADED|DN_STARTED|DN_DISABLEABLE|DN_NT_ENUMERATOR|DN_NT_DRIVER]
Device Problem Code: No Problem
Driver Problem Code: Unknown
Display Memory: 1760 MB
Dedicated Memory: 128 MB
Shared Memory: 1632 MB
Current Mode: 1366 x 768 (32 bit) (60Hz)
HDR Support: Not Supported
Display Topology: Extend
Display Color Space: DXGI_COLOR_SPACE_RGB_FULL_G22_NONE_P709
Color Primaries: Red(0.635742,0.348633), Green(0.290039,0.588867), Blue(0.142578,0.080078), White Point(0.313477,0.329102)
Display Luminance: Min Luminance = 0.500000, Max Luminance = 270.000000, MaxFullFrameLuminance = 270.000000
Monitor Name: Generic PnP Monitor
Monitor Model: AAA
Monitor Id: XXX0000
Native Mode: 1366 x 768(p) (59.964Hz)
Output Type: HD15
Monitor Capabilities: HDR Not Supported
Display Pixel Format: DISPLAYCONFIG_PIXELFORMAT_32BPP
Advanced Color: Not Supported
Driver Name: igdumd64.dll,igd10umd64.dll,igd10umd64.dll
Driver File Version: 9.17.0010.4459 (English)
Driver Version: 9.17.10.4459
DDI Version: 11.1
Feature Levels: 10_1,10_0,9_3,9_2,9_1
Driver Model: WDDM 1.2
Graphics Preemption: DMA
Compute Preemption: DMA
Miracast: Not Supported
Hybrid Graphics GPU: Not Applicable
Power P-states: Not Applicable
Virtualization: Not Supported
Block List: No Blocks
Catalog Attributes: N/A
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 5/19/2016 2:00:00 AM, 12935296 bytes
WHQL Logo’d: Yes
WHQL Date Stamp: Unknown
Device Identifier: {D7B78E66-4242-11CF-7165-7610B7C2C435}
Vendor ID: 0x8086
Device ID: 0x0102
SubSys ID: 0x307C17AA
Revision ID: 0x0009
Driver Strong Name: oem3.inf:5f63e534c036a854:iSNBD0:9.17.10.4459:pci\ven_8086&dev_0102
Rank Of Driver: 00D12001
Video Accel: ModeMPEG2_A ModeMPEG2_C ModeWMV9_C ModeVC1_C
Alex2k19 a zis
Salut,doresc sa achizitionez o placa video pentru viitorul meu pc si nu stiu ce sa cumpar.. Ma poti ajuta ?
Momentan am cumparat procesorul,placa de baza si memoria ram:
Procesor Intel I5 9400F 2.90GHZ
Placa de baza GIGABYTE H310M S2H 2.0
Memorie Kingston HyperX FURY Black 8GB DDR4 2666MHz CL16
Doresc ca placa video sa fie GDDR5 si cel putin 4GB.
vali1971 a zis
Buna ziua,
Am un sistem cu I5 3470. Ce placa video pot folosi pentru redare filme cu rezolutie 2160?
Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Păi cam orice placă video actuală care știe să decodeze 4k ar trebui să fie suficientă. Ce placă video ai pe acel I5?
vali1971 a zis
Acum am un Nvidia Quadro K620 si merge sacadat la 4k…
VijaiAgresorul a zis
Salut
As dori sa cumpăr o placa video noua pentru a creste numărul de fps-uri in cs go / league of legends.
Am următorul sistem:
– placa de baza msi b350 gaming plus
– Amd ryzen 1600x
– rami g.skill ripjaws 16gb 3200mhz cl14
– Asus rog strix geforce gtx 1050ti O4g, 4gb
– sursa floston 600w, 80+
Am un buget de 2000/2300 lei. Pana unde pot sa ma limitez? Ce placa video s-ar potrivi pentru sistemul meu? Nu vreau sa cumpăr un model prea nou și sa ii fac bottleneck
Marius Cucu a zis
E sistemul destul de nou. Nu cred că vei face bottleneck. Dar, totuși, nu e cel mai bun moment de făcut upgrade. Prețurile sunt foarte sus.
Daniel R. a zis
Bună ziua, aş dorii să îmi fac un pc pt. un fel de randare Este vorba despre un program de făcut imagini 3D cu Lenticular cu 3DMasterKit. M-aş îndrepta către procesoarele de la Intel, am nevoie de o placă compatibilă, deoarece acest program este mare consumator de ram, pt editarea de 1200 dpi am nevoie de minim 64/128 de giga ram.
Vă cer acest ajutor deoarece aş dorii să mă îndreptaţi către ceva calitate preţ cu care să-mi fac treaba, fără a face investiţi nefondate.
Acest program editează imagini de rezoluţie înalta suprapuse până la 150 de imagini simultan cu rezolutie de pana la 2500 dpi, multiplicându-le.
Acest pc îl mai folosesc în randari, pohotshop şi programe de mărire ale rezoluţiei forţate.
Ce procesor şi placa video am nevoie.
Mulţumesc.
Marius Cucu a zis
Păi cam astea sunt cerințele de sistem. În rest, depinde de cât de bine vrei să se miște.