Tocmai mi-am făcut upgrade pentru placa video și am stat foarte mult și m-am informat legat de producătorii de plăci video. Mi-am dat seama că nimeni nu vorbește despre acest lucru, de fapt, este și greu să faci diferența între un producător sau altul, mai ales că la test nu ajung mereu chiar toate modele.
Chiar dacă îmi doresc eu să testez toate modelele, se va întâmpla să nu reușesc să pun mâna pe orice model.
Dar din păreri, din experiențe și discuții cu voi începem să trasăm idei. Independente, dacă vreți. Doar ați văzut că sunt o grămadă de magazine ce nu aprobă comentariile. Oare de ce credeți asta?
Așadar, vreau să creștem un pic comunitatea și să încercăm să găsim cel mai bun producător pentru plăcile video.
Am vrut să îmi cumpăr zilele acestea o placă video de la Nvidia. Este vorba despre RTX 4070. Așadar, am făcut research pentru a vedea ce mi se potrivește.
Cei care mă citiți de ceva timp știți că eu am nevoie de o placă video pentru editarea video. Astfel, testele în jocuri nu sunt tocmai relevante pentru mine. În principiu, și când testez câteva mă raportez la editare, de aceea ar fi bine să ne auzim în comentarii, să tragem împreună concluzii.
Producători
Știm deja că AMD, Intel și Nvidia realizează plăci video, dar există și producători care pun răcire diferită pentru plăcile video.
Eh, aici vine marea provocare, să identifici care dintre modele este mai performant. Pe lângă producători există și tot felul de serii diferite, în funcție de cât de creativ a fost acesta.
Să luăm un exemplu: RTX 4070.
Plăci video de la Gigabyte
Cei de la Gigabyte au așa:
- versiunea Eagle – entry level
- versiunea Windforce
- versiunea Gaming OC – medie
Plăci video de la Asus
- ASUS TUF OC
Calitatea materialelor folosite
Nu este chiar simplu să asiguri o răcire pentru placa video, mai ales dacă vorbim despre una din categoria premium, acolo unde trebuie să fie disipată foarte multă căldură.
AMD a lansat modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
Pe de altă parte, seria nouă de la Nvidia este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
Nu credeți că ar trebui să vorbim și despre Intel ARC? Să sperăm că sunt dispuși să vină pe piață cu tot ansamblul, să concureze și pe termen lung. Deocamdată ei testează piața cu Intel ARC despre care am scris aici câteva cuvinte. Da, fără discuții sunt departe de performanțele Nvidia sau chiar AMD, dar hai să îi punem la masă, să vedem în perspectivă.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre placile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimtit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 8 GB.
Nu am vazut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmaresti cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
Dasa Mircea a zis
Buna seara,
As dori sa cumpar :
Placa video MSI NVIDIA GeForce GTX 1050,
4GB GDDR5, 128bit, GTX 1050 TI 4GT OC
pentru un sistem :
HP EliteDesk 705 G2, AMD Pro A10-8750B pana la 4.0GHz,
8GB + 8 GB, 2TB, NVIDIA GeForce GT 730 2GB, Windows 10 Home
1. Va rog sa ma informati daca sunt compatibile pentru ca
as dori sa functioneze fara suprasolicitare sau probleme .
2. As putea folosi aceasta noua placa in acelasi timp , adica
impreuna , fara sa apara probleme ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
( urgent daca se poate pentru ca as vrea sa
“prind” si oferta de Black Friday ).
Marius Cucu a zis
Păi Black Friday n-a fost vineri? 🙂 Ce sursă aveți la sistem?
Ungureanu ionut a zis
Salut, am si eu placa asta de baza asus m5a78l-m lx3 un amd fx 6300 , 8 gb ram ddr3 hyperx blue , si recent de black friday am luat un xfx 580 gts xxx de 8gb , problema e ca nu am semnal la monitor , e alimentata de un antec neo 650 blue , sa fie oare placa de baza ?? Ma poti ajuta ?
Pufan Doru a zis
Salut, doresc sa achizitionez o placa video care sa conste pana in 400 lei.Am gasit cateva dar nu stiu daca sunt compatibile cu componentele mele actuale si doresc sa imi recomanzi o placa compatibila pana in 400 lei desigur.
Detalii componente actuale:
Placa de baza: Asus P5GC-MX/1333
Rami: 2gb models KVR(asta scrie pe ei)
Placa video: GeForce 210 1024M DDR3 64 Bit
Procesor: Intel Pentium Dual CPU E2180 2GHz
Marius Cucu a zis
Ai putea să mergi pe 1030 nvidia deși nu mai e un sistem foarte performant. 🙂
Silviu a zis
Salut!
Doresc sa stiu daca ar fi ok urmatoarea configuratie:
Placa de baza MSI Z270 GAMING M3, Socket 1151
Procesor Intel Core™ i5-7600K, 3.80Ghz, Kaby Lake, 6MB, Socket 1151, BOX
Memorie HyperX Predator, 8GB DDR4, 3000Mhz, CL15, 1.35v
Carcasa DeepCool Kendomen TI, ATX Mid Tower
HDD WD 500 G (din 2009)
Sursa 550 W Fusion (2009)
Ce parere aveti despre aceasta placa video : ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX GAMING O4G, 4GB DDR5, 128-bit
Astept recomandari , mai ales pentru placa video ! Multumesc !
Marius Cucu a zis
Ar trebui un SSD lângă acel HDD vechi și încet. În rest, arată foarte ok. Placa video e ok, ok în bugetul acesta. Următoarea ar fi un 1060 dacă există bănuți disponibili.
Silviu a zis
Inca nu am cumparat placa video. Dintre urmatoarele, care e mai ok ?
MSI GeForce® GTX 1060 3GT OC, 3GB GDDR5, 192-bit
ASUS GeForce® GTX 1060 DUAL, 3GB GDDR5, 192-bit
Marius Cucu a zis
Dacă există buget mergi pe varianta cu 6 GB VRAM. Mult mai ok.
Madalin a zis
Salut. Am urmatoarea configuratie:
Procesor: Intel Pentium CPU G3220 3.00 GHz
Placa de baza Gigabyte Z87-HD3, PCI Express x16 3.0, format ATX
RAM: 6 GB DDR3
Placa video: Nvidia GeForge GT 730 128 bit 2Gb DDR3
HDD: 1 TB
Problema este de exemplu ca ultimul joc din seria FIFA care imi merge e FIFA 14. Banuiesc ca de vina este performanta placii video. Ce placa video imi recomanzi la configuratia asta, pt gaming?
Multumesc anticipat.
Ik3nzzor a zis
Daca am un procesor Intel core Duo E6700 (2.66ghz), 6gb ram ddr2, si o sursa 550W as putea sa pun un gtx 1050ti ? (placa de baza are PCI x16 2.0 )
Tache a zis
Buna. Vreau sa-mi procur o alta placa video. Acum sta un GTX 1050 vreau un gtx 1060 link-ul placii il voi pune mai jos. Intrebarea mea este daca voi putea beneficia de capacitatea maxima a placii pe sistemul meu.
Placa video GIGABYTE AORUS GeForce GTX 1060 Xtreme Edition 6GB GDDR5 192-bit
Sistemul pe care va fi folosita:
Procesor Intel Kaby Lake, Core i5 7600K 3.8GHz box
Placa de baza GIGABYTE GA-Z270-HD3P
Memorie Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 2400MHz CL16 Dual Channel Kit
Marius Cucu a zis
Da, fără doar și poate. I5-ul ăla este foarte ok.
Sergiu a zis
Buna searam
Sunt in cautarea unui laptop de care sa fiu multumit (deh toata lumea vrea asta).
Am avut un Sony Vaio exceptional insa si-a dat duhul de batranete de curand.
Am incercat sa ma informez de cateva zile insa sunt mai derutat ca oricand. De aceea am nevoie de un sfat din partea dvs pentru a nu mai pierde timpul. Sincer daca mai era Sony pe piata mergeam direct catre ei fara a fi snob
Asadar la ce il folosesc? Microsoft Office, Photoshop, Lightroom, diverse foto-video, contabilitate, vizionat filme,
Mi-ar place sa fie un i5/ i7 gen 7, hq, placa Geforce 1050, SSD, ecran IPS de 15.6”, design placut, bateria nefiind prea importanta. Bineinteles ca ar trebui sa fie un model de fabricatie recenta.
Buget in jur de +/- 1000 Euro.
Marius Cucu a zis
Salut Sergiu. Sony Vaio au fost foarte ok din punctul de vedere al display-ului. Am avut un model asemănător și n-am găsit substituent. Eu ți-aș recomanda modelul ASUS ROG Strix Scar G531GV-AZ177T, Intel Core i7-9750H pana la 4.5GHz, 15.6″ Full HD, 16GB, SSD 512GB, NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB, Windows 10 Home, Gunmetal. E performant, are SSD suficient de mare, o placă video ok. Partea cu design-ul… rămâne în tabăra ta. 🙂
Gaby a zis
Salut. as vrea sa stiu daca functioneaza pe o sursa de 300w o placa video ASUS NVIDIA GeForce GT 1030 Phoenix, 2GB GDDR5, 64bit, PH-GT1030-O2G
Marius Cucu a zis
Nu ar trebui să fie probleme.
VASILE RADUCU a zis
Salut! Am o placa video de la Amd adica R 290x 8gb. De la ea as vrea sa incep constructia unui Pc. Puteti sa imi recomandati un procesor, o placa de baza, o sursa o carcasa care sa fie compatibile? Ce parere aveti despre aceasta placa video? Credeti ca ca ar fi mai buna un 1060 de la nvidia?
Marius Cucu a zis
E un pic mai veche, mai consumatoare de resurse. Aș compara-o cu un 970 mai degrabă. Nu e o placă video rea, iar în contextul actual e chiar ok. Ceva nou nu prinzi sub 2000 de lei. Nu merită, momentan.
Cam la ce buget te-ai hotărât? Ce alte componente mai ai?
Popu Bogdan a zis
Buna ziua , as vrea sa imi achizitionez o placa video de genul Asus AMD RADEON 240 2g 128 bit si am aceste componente in calculator https://i.imgur.com/44ubDZN.png este compatibila cu restul componentelor?
Marius Cucu a zis
Da. N-ar trebui să ai probleme cu ea.
Popu Bogdan a zis
Mulțumesc!
posisnicu a zis
Buna !
As dori sa stiu ce placa video as putea pune in locul celei vechi la configuratia dupa cum urmeaza :
Placa baza: Asus P7P55D – LGA 1156 / DDR3
https://www.asus.com/Motherboards/P7P55D/
Procesor : CPU Name Intel(R) Core(TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz
Socket: Package Type 1156 Contact FC-LGA
Placa Video : nVIDIA GeForce GTS 250/1GB/256biti
Ram: 8GB/DDR 3
Sursa:550w/80%
Placa video doresc sa faca fata jocurilor de anul acesta dar nu neaparat pe high !
Multumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Dacă are eficiență de 80% înseamnă că are și alimentare de 6 pini, nu? Ce buget ai?
posisnicu a zis
1000 lei
Marius Cucu a zis
Eu n-aș depăși bugetul, m-aș îndrepta spre 1050TI. Diferența ar fi majoră dacă te-ai duce spre 1060, dar costă destul de mult în perioada asta.
posisnicu a zis
multumesc pentru raspuns
placa e ddr5 …are vreo inportanta ca placa mea de baza e pe ddr3 si cei 8GB ram la fel ?
de procesor ce parere ai ?
Marius Cucu a zis
Nu are nicio treabă. Sunt compatibile.
Aurelian Stoicescu a zis
Buna ziua
Am un PC cu placa de baza Asrock H81M-VG4 socket 1150, cu I3-4160, de 3,6 Ghz , RAM de 4Gb / 800 Mhz ( asta imi spune CPU-Z) si cu o placa video GT 730;
POT SA FAC UN UPGRADE CU URMATOARELE CARACTERISTICI ?
– memorie DDR 3 de 8 Gb / 1600 Mhz;
– Placa video Gigabyte GeForce GTX 1050 OC WINDFORCE, 2GB GDDR5, 128-bit;
– sursa de alimentare de 900 W;
Folosesc window 7 – 64 bit
Va multumesc !
Daniel a zis
As vrea sa imi recomandati o placa video compatibila cu Placa de baza ASUS M5A78L-M LE/USB3.
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Ce sursă de alimentare ai?
dumitru a zis
Are legatura majoraea preturilor in Romania ,cu Bitzcoin ,etherum /Ethereum , cu faptul ca “mineaza lumea”, etc. , cum are baba cu mitraliera . Fel de fel de minciuni gogonate / nesimtite , sunt folosite de comerciantii din Romania pe post de justificari atunci cand este vorba de majorarea preturilor . DE CE gogoritele alea pomenite de mine in prima fraza , nu au influentat preturile componentelor PC din Anglia , USA , Canada , etc.?????????? , ce legatura am eu comparator din Romania cu aiurelile alea ???, aaaaa , ca niste indivizi care au furat pana nu au mai putut din bugetul tarii , si-au investit banii furati in Bitcoin ( ca sa-i spele ) si au pierdut pentru ca a cazut cursul , trebuie sa-si recupereze pierderile din buzunarele cumparatorilor ???. Nu v-am convins ? , comparati preturile practicate in Romania cu cele practicate in tarile mai sus amintite si trageti singuri concluziile .
Marius Cucu a zis
Și cine te oprește să nu iei din Anglia? Încă sunt în UE și n-ai decât taxe de transport.
În USA, Canada e diferit, se plătesc taxele la sfârșit de an, la noi se plătesc pe produs.
Am urmărit și prețurile în China. Nu sunt mici nici acolo. Da, nu la fel de mari ca la noi, dar trebuie să câștige și ăștia de la noi. Atât timp cât nu se cumpără de la prima mână trebuie să te gândești că fiecare trebuie să își mănânce pâinea lui.
Mariana a zis
Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi.
Sorin a zis
Salutare!
Am o placa de baza H81m-DS2, si vreau sa-mi cumpar un GTX 1060. E compatibila placa dea de baza cu aceasta placa video? Multumesc!
Marius Cucu a zis
Este compatibilă, dar ar fi bine să mergi pe o versiune mică de 1060, eventual un ITX pentru că placa de bază este un pic cam mică și va fi destul de greu de montat. În rest, există compatibilitate.
Sorin a zis
Am facut comanda la un Asus Strix GTX 1060 OC 6GB.
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Meh, ai grijă cum o încadrezi în placa de bază, eventual improvizezi ceva dacă se mișcă prea mult. Compatibilitate există, doar că e un pic cam grea pentru placa ta de bază. Atât.
Sorin a zis
Si cum sa improvizez? ce sa fac daca se misca?
Marius Cucu a zis
Păi în funcție de carcasă, eventual o mai prinzi încă într-o parte. În general, ea nu vibrează, trebuie văzut exact. Ideea e că nu prea se pune pe un mATX o placă video mare pentru că e slotul PCI Express poziționat jos și e totul foarte înghesuit.
Sorin a zis
Am inteles. Multumesc mult!
Andrei a zis
Salut.Am si eu o intrebare, pentru Motherboard Chipset: AMD A75 (Hudson-D3),PCI Express Version Supported: v2.0, Processor Name: AMD Athlon II X4 631 ,are 8GB ram/ 4 sloturi.Ce placa video s-ar potrivi?Un minim 2GB…si un maxim m-ar interesa.Multumesc!
Marius Cucu a zis
Ce sursă de alimentare ai?
Andrei a zis
E Linq P4-600( presupun ca e de 600W).Nu pot atasa o poza din pacate.Multumesc.
Asta e poza cu ce scrie: https://postimg.cc/image/9jz9jb96j/
Si daca exista vreun procesor mai bun si se merita sa`l schimb…?Scuze pentru nr de intrebari si comentarii.
Andrei a zis
Sapphire 11268-15-20G Radeon RX 550 4GB GDDR5 graphics card – Graphics Cards (Radeon RX 550, 4 GB, GDDR5, 128 bit, 5120 x 2880 pixels, PCI Express 3.0) ar fi ok?
Marius Cucu a zis
Da
Florian a zis
Buna ziua
As dori si eu achizitionarea unui PC pentru jocuri in general. Ce-mi recomandati dintre urmatoarele modele:
Sistem Desktop Gaming Serioux Gamer cu procesor Intel Core™ i5-7400 Kaby Lake 3.0GHz, 8GB DDR4, 1TB HDD, GeForce® GTX 1060 6GB GDDR5
Sistem Desktop Gaming Serioux Gamer cu procesor Intel Core™ i5-7400 Kaby Lake 3.0GHz, 8GB RAM DDR4, 1TB HDD, 120GB SSD, GeForce® GTX 1050 Ti 4GB
Diaxxa Smart Gamer i5-7400 3.0GHz 1TB 16GB DDR4 GTX1060 diaxxa_smartgamer
Diaxxa Smart Gamer AMD Ryzen 5 1500X 3.5GHz 2TB HDD 8GB DDR4 RX 580 8GB GDDR5 256bit Diaxxa_Smart_Gamer_AMD_Ryzen 5x
Buget 3000-3600lei
Marius Cucu a zis
Sistem desktop gaming serioux gamer arată foarte bine, în condiția în care îi vei pune un SSD pe viitor. 🙂