M-am gândit că trebuie să închei cu un articol complet despre Albena. Multe idei se vor regăsi și în articolele cu care v-am înnebunit săptămâna asta.
Litoralul bulgăresc merită vizitat măcar o dată. Pe lângă faptul că este aproape de noi este și ieftin. Nu ca la magazinul din colț, dar prețurile sunt decente. Totul este să nu cumperi de la primul magazin pe care îl găsești în cale. Albena trebuie privită ca o stațiune de familie. Destul de liniștită.
Banii lor sunt leva. Paritatea, în momentul de față, este de 2 leva = 1 euro sau ~2.5 lei= 1 leva.
Noi am plecat și cu euro și cu leva la noi. Euro a fost pentru backup, iar leva au fost de cheltuială. Schimbul valutar l-am făcut la o casă de schimb de prin Vama Veche. Am cerut bancnote mici ca să avem de chipsuri și lumea să nu stea după noi.
- Citește și: Cum să cumperi vigneta pentru Bulgaria
Buticurile de la ei majoritatea au POS. Nu ai leva, nu ai euro, mai mult ca sigur ai un card cu care să plătești. Nu strâmbă nimeni de nas dacă îi dai euro în loc de leva. Bani să fie, chiar și Revolut, Monese sau orice alt card de genul.
Oamenii au marketing în ei. Dacă te plimbi prin magazine poți găsi băieți ce încearcă să îți vândă o super promoție, o super reducere. Evident: „prețuri umflate”.
Vânzătorii își prezintă marfa. Multe sunt chinezării, multe sunt făcute de ei. Se observă cel mai bine la suveniruri asta. Mi-a plăcut faptul că, cei mai mulți, te recunoșteau și încercau să îți vorbească în română. Chiar dacă se chinuiau să pronunțe un ț sau un ș sau mai aruncau câte un cuvânt în bulgărește.
Stațiunea Albena
E situată între Balcic și Nisipuri. Să zicem pe la jumătate. E mai liniștită decât Nisipurile de Aur.
Noi am stat la hotel Laguna Garden.
Aruncați-vă un ochi pe aici pentru a vedea detalii și poze despre hotelul Laguna Garden.
Hotelul este de 4 stele, arată binișor, au piscină și chiar o porțiune de plajă cu șezlonguri. Noi am avut un pachet all inclusive și primeam 2 bucăți pe cameră și o umbreluță. Închiriai doar pernele ce erau 1 leva.
Mâncarea este ca a noastră. Te hrănesc la un bufet suedez și au tot felul de lucruri. Nu sunt pofticios, dar când m-am văzut cu atât de multă mâncare pe lângă mine am încercat să testez din fiecare. N-am reușit nici într-o săptămână să încerc toată mâncarea de acolo.
Între mese, nu aveai nicio șansă să pleci nesătul de acolo, aveam și gustări reci: pizza, prăjituri, înghețată sau băutură de-a lor.
Concluzia este să alegeți pachete all inclusive sau ultra all inclusive ca să nu vă mai plângeți pe blog, ca mine, de internet prost sau de băutura mai slabă. Ieșiți mai bine financiar.
Plaja în Albena
E curată. Alge am prins un pic după ce a fost o furtună puternică cu o seară înainte. Oricum nu stăteau și zăceau ca la noi, ci au fost curățate în aceeași zi.
Desfășurarea de forțe este mare. Nu îi am în minte decât pe românii noștri ce trimit un singur om să tundă iarba și, eventual, îl mai pun să o strângă și cu cealaltă mână. Ți-ar fi zdrăngănit în urechi o zi întreagă.
La ei cred că erau 10-15 oameni, fiecare cu o bâzâietoare în mână și tundeau iarba. Pe zonele mari erau băieții cu tractorașul, iar în maxim jumătate de oră „au dovedit” toată iarba. Dacă treceam pe alee oamenii erau respectuoși și se opreau din muncit ca nu cumva să vină praf pe tine sau să te incomodeze în vreun fel. Turistul nostru stăpânul nostru.
Mi-a plăcut faptul că era o combinație interesantă între plajă: nisip și toate cele, iar în spate aveai dealuri împădurite.
Am prins o perioadă de început de sezon: 15 iunie nu este o perioadă tocmai aglomerată. În timpul săptămânii am stat mai mult cu pensionarii germani și mai mult familii cu copii mici. Mult prea mulți copii. Cred că în hotel și pe lângă erau maxim 5 mașini cu români.
La finalul săptămânii au venit ai noștri, de la București, în special. A ieșit în evidență un băiețaș cu petarde.
Vineri deja se populase cu tineret și mulți români.
Mie mi-a fost frică de limbă. Atât timp cât ajungi în stațiune sigur găsești oameni cu care să rupi un pic de engleză.
Aceasta a fost prima ieșire pentru mine, timidă spre alte țări. O să mai stau cu ochii pe oferte că mi s-a deschis apetitul pentru ieșiri.
Nu pentru că ar fi extraordinar de frumos în afară, avem și noi foarte, foarte multe obiective frumoase, dar prea puțini te tratează cu respect și prea mulți se uită urât la tine, te cataloghează, te analizează din cap până în picioare.
Oamenii o îngrijesc constant. Mai toate hotelurile au arondate zone de șezlonguri.
Vasile a zis
„Dacă treceam pe alee oamenii erau respectuoși și se opreau din muncit ca nu cumva să vină praf pe tine sau să te incomodeze în vreun fel. Turistul nostru stăpânul nostru.” Foarte tare, pe la unii se mai schimba cate ceva plus ca au inteles cum merge afacerea numita Turism. Romanul nostru nu prea intelege treaba asta plus mitocania generala si ca sa te citez din nou pentru ca ai atins cateva puncte esentiale „dar prea puțini te tratează cu respect și prea mulți se uită urât la tine, te cataloghează, te analizează din cap până în picioare.”
Concediu placut in continuare!
Tim a zis
Eu am avantajul ca stiu limba bulgareasca, don’t ask :)) , am mai fost in Russe, m-am cam uimit de cladiri si de curatenie si de faptul ca oamenii erau chiar prietenosi si majoritatea vorbareti.
Sper sa ajung la anu’ in locatia prezentata de tine, vad ca e accesibila ca pret. Hm…
Marius Cucu a zis
Noi am prins chiar o ofertă last minute. În jur de 400 de lei de persoană pentru 4 nopți, cu toate serviciile plătite. Până și intrarea în stațiune. A fost pomană. 🙂
Perfu a zis
Bulgarii stiu sa faca turism si business pe cand la noi putini au habar cum sa atraga turistii
Dana Lalici a zis
Hey, ce surpriza placuta sa gasesc o vacanta la Albena povestita si petrecuta in aceeasi perioada cu a noastra!!! Mi-a placut analiza, mai ales ca ai stat la hotelul meu preferat din Albena, cel cu gradinile de transafiri in fata.
Am ezitat cand am ales destinatia, mai ales ca si pentru sotul meu era prima iesire din tara si sg argument pentru Balcic a fost faptul ca in Albena am petrecut acum cativa ani cealalta luna de miere cu fostul sot. Cred ca ar fi trebuit sa trec peste asta.
Marius Cucu a zis
Oricum sunt localități apropiate. Am vrut și noi să mergem în Balcic, măcar la castel, dar până la urmă am ales să mergem la Nisipuri.
Vremea n-a fost chiar cea mai prietenoasă, dar am scăpat fără iaurt pe mine… bronzul a fost ok pe vremea din săptămăna aceea. 🙂
Dana Lalici a zis
Noi la Balcic, intre 14 si 20 iunie am avut o sg zi de ploaie…cea in care am mers la Albena, dar si atunci pe la 11 jumate s-a inseninat. in rest innorat cam pe la pranz, dar de la 9 la 1 faceam plaja, asa ca ne-am intors bronzati. mi-ar fi placut sa merg si eu la Nisipuri in vizita, dar nu am gasit autobuz. Poate era si nu am stiut noi. venisem cu autocarul.
Am confundat hotelul, nu e cel cu gradinile de trandafiri. dar e frumos tare, oricum.
Marius Cucu a zis
Aveam și noi trandafiri în grădina de lângă. Nu știu a cui era.
N-are cum să nu fi plouat. Noi am stat de pe 15 pe 19 iunie și seara a plouat foarte mult, cand a plouat și în România, iar în rest a… picurat sau au fost nori cu ceva vânt.
De unde ați luat autocar și cam care au fost prețurile?!
Dana Lalici a zis
A plouat in ziua in care am ajuns, cand oricum nu am facut plaja, adica in 14. in rest, chiar nu, pe cuvant. Am mers cu autocar de la Europa Travel, 25 de euro de persoana dus intors- de fapt 23 ca am luat si cazarea de la ei si am avut reducere.
Marius Cucu a zis
Exact. Seara. Cred că am fost în aceeași perioadă.
Condițiile au fost ok cu autocarul? Cine-s ăștia? Au și în alte părți? De unde ați luat autocarul?! Ce oraș? Ați depins în vreun fel de autocar? Pauze pe drum se iau în vreun fel?
Noi am fost cu niște prieteni, dar vrem să mai vizităm și singuri, iar mașina nu e o soluție.
Dana Lalici a zis
Eu am mai mers de multe ori cu Europa travel, sunt seriosi si au preturi bune. Au transport din Bucuresti, dar daca au solicitari din mai multe orase, organizeaza si din alte zone ale tarii. Uite-te pe site, ca au acolo trasee si preturi. La dus, pentru ca eram numai 8 persoane pentru Bulgaria, ne-au pus la dispozitie un microbuz, nu un autocar. nu a fost chiar atmosfera de vacanta, dar macar a ajuns in Balcic in 4 ore. nu in 5 si jumatate cat facea autocarul. Nici pentru noi masina nu e o solutie, pentru ca nu avem. 🙂 La intoarcere ne-a luat din Blacic un autocar mare, cu aer conditionat, scaune comode, dar a intarziat o ora pana a ajuns la noi, de am crezut ca ne-a lasat pe acolo. Fusese traseul aglomerat. A oprit de doua ori in 5 ore si jumatate, la cate o benzinarie, pentru toaleta si tigara, cam 10 min oprirea.
In autocar cu noi mai era un cuplu din Pitesti si unul din Cluj, care aveau transfer catre orasele lor din Bucuresti. A sunat soferul nostru de pe drum si a spus masinilor sa nu plece, ca are de predat cate doi pasageri. Per total au fost draguti si au cele mai mici preturi de pe piata la transport Bulgaria.
Marius Cucu a zis
E bine că este București. Eu sunt din Ploiești, ajung rapid în București dacă este nevoie.
E bine de știut că sunt ok. Poate mă mai lipesc de ceva prin august.
Merci frumos de informații. De extra super ajutor. 🙂
Ioana a zis
La noi singurul minus a fost internetul sau, mai degraba, lipsa lui. Eu am reusit sa ma conectez o singura data asa ca am stat pe roaming ca nu pot trai fara :))))
Marius Cucu a zis
La noi a fost decent…chiar articolele le am scris de acolo in orele moarte 🙂
Cristi a zis
Noi tocmai ne-am intors din Albena. Ne-am simtit minunat. Foarte curat, totul ingrijit, mai scump un pic fata de ceea ce ati zis voi in articol, dar probabil ca e ceva mai vechi. Pe ansamblu, bulgarii stiu sa faca turism.