Sigur, la editarea video încep să văd și niște lucruri cât se poate de automate. La Davinci V20 AI-ul face un soi de mixt singur. Reușește să facă o poveste cât de cât, la prima mână. Mă gândesc că vor fi prompturi. Fă-mi aia și aia și aia. Un soi de democratizare. Dar culmea, ce-am observat din „industrie”. Oamenii sunt fascinați că pot face anumite lucruri în 10 minute, nu în 8 ore de editare. Celelalte 3 zile de edit pentru un montaj tot vor rămâne. Sau poate vor rămâne doar 2 zile în care perfecționezi alte lucruri. Ca să fiu mai tehnic un pic, e ca revoluția culorii de la 8 biți la 10 biți+. Multe limitări erau atunci pentru colorizare, acum materialele lumii sunt tot mai bune.
Acum na, în istorie și calculatoarele erau cât o cameră de zeci de metri pătrați, iar acum îl avem în buzunar.
Așa și cu inteligența artificială.
Va fi aici, o să fie cu noi, lângă noi și se vor ușura foarte multe lucruri. Asta nu înseamnă că ne va înlocui de tot. Se vor automatiza tot mai multe lucruri și, punctual, anumite meserii vor dispărea, dar până acolo mai e mult. Până la urmă și casierii de la Auchan există, deși sunt și case automate. La fel și cu AI-ul.
E un nene viral pe Twitter în care cere oamenilor din echipă să știe să folosească AI-ul. Să fie ca Microsoft Word-ul din CV-uri de pe vremuri. Cu alte cuvinte, o să fii șeful unui asistent virtual. Îi dai comenzi să te ajute.
Și apropo de ce zicea omul ăsta, zilele trecute am modificat niște headere pentru servere, că nu îmi mai lua refferalul cum trebuie. L-am mai modificat și în trecut, dar dacă nu fac asta zi de zi, creierul uita. Și-am ales scurtătura, am întrebat pe cei care stau zi de zi în servere. Răspunsul a fost simplu: întreabă și tu ChatGPT-ul.
AI-ul ne va lua joburile. În exemplu tău, în agențiile mari, unde poate acum lucrează 2-3 oameni pe editare video, va lucra doar 1, pentru că nu mai stă 8 ore la bibilit, va sta doar 2. Așa că poate face mai multe clipuri, astfel că nu va mai fi necesar să ai 3 oameni în echipă ci doar 1.
Iar cazul se poate multiplica pe multe alte domenii de activitate.
O parte dintre joburi, da, va dispărea, dar se vor crea altele. Ca să luăm același exemplu punctual. Din ăia 3 care fac editare video prefer ca unul să meargă spre documentare și spre creație, nu executare brută.
Eu gândesc așa: dacă rămâne 1 la fiecare agenție înseamnă că producția va fi relativ identică peste tot. Tot va trebui ieșit cu ceva în față, așa că o să vină încă o persoană care să facă diferența.
Tot așa. Dacă în agenție erau 3 care făceau creație, va rămâne doar 1, pentru că multe din materialele să le zic uzuale, le va putea replica Photoshopul cu AI încorporat. Pe documentare nu mai zic. Dacă până acum trebuia să cauți în 30 de surse date de google, acum îl întrebi pe Chat și-ți face el o sumarizare într-un minut. Evident, tot va trebui să analizezi, dar ai info la botul calului.
Pe content de produs deja AI-ul scrie în locul unei echipe întregi. Efectiv încarci o listă de produse cu specificațiile aferente, îi oferi un prompt cât mai aproape de ceea ce îți dorești și AI-ul scrie în câteva momente descrierile produselor pentru care probabil unei echipe întregi îi lua și o lună. Vor mai fi necesari 1-2 oameni să arunce un ochi să nu fabuleze inteligența.
Și asta deja se întâmplă.
Să nu mai zic de perioada în care scriam articole SEO tehnice de regretam că luam proiectele. Îmi mâncam zilele să traduc termeni din engleză pe care nici google translate nu le înțelegea. Acum îl rogi pe chat și îți oferă documentarea instant. Și cu surse.
AI-ul a simplificat mult, dar cu siguranță va și lua din joburi.
Probabil se vor crea altele în loc. Sau nu. 🙂
Nu are cum să nu se creeze altele. Economie. Cineva trebuie să facă bani pentru a consuma produsele. Gândește-te că în 2005 nișa asta de social media nu exista. Acum e o industrie însemnă în spate. Mii de locuri de muncă.
E o tranziție ca de la plug cu calul la tractor. Normal că o să facă vâlvă pe termen scurt, pe termen lung o să ne uităm: „dar ce, mai cauți pe Google”? Sigur, și eu am întrebări la firul ierbii legat de monetizarea conținutului. Am mai zis asta: n-o să fie nimeni care să susțină conținutul se vor închide tot mai multe tarabe.
AI-ul e ca datoria externa. Toate tarile s-au imprumutat de la toate tarile, toate sunt datoare la toate. Rezolvarea e simpla. Ai avut sa-mi dai, am avut sa-ti dau si ne-am achitat. Mai e o varianta. Iti platesc eu datoria pe care o am la tine sau o platesti tu pe cea care o ai la mine? Mai bine bem o gafea ca doi buni prieteni si ramane ca-n gara. Daca toata lumea produce continut cu AI sau fara, cine plateste pe cine si de ce ar mai face-o?