Aseară am butonat și eu, pentru prima dată noul iPhone. Cred că sunt cele mai urâte telefoane apărute de ceva ani încoace. Restul design-ului, pur și simplu nu mai e ceva care să te facă să zici wow. Mai degrabă prețul să zică wow, cât a dat pe un gadget pe care poate să-l spargă copilul mâine!
Îl avea încă din prima zi și i-a lăudat bateria că-l duce ziua cu brio. În rest, nu văd de ce ai da, în momentul de față, peste 1000E pe un telefon când ai atât de multe alternative pe android. Și, la prima vedere, nu văd diferențe între sistemele de operare.
Atât IOS, cât și android funcționează ireproșabil.
Și dacă e luat pentru cameră poate că neinițiații se pot gândi că Huawei cam dă un pic peste nasul tuturor. Dar acolo chiar e problemă cu android-ul.
Să fii pe o piață în care telefoanele au ajuns să se lupte pe numărul de camere și să dai o căruță de bani… De ce să faci asta?
Redoo a zis
Eu ma intreb si de ce ai da mai mult de 1000 de lei pe un telefon..
Marius Cucu a zis
Ca să faci niște poze decente… trebuie să scoți un pic mai mult din buzunar. E diferență!
Redoo a zis
Pai cica xiomi mi 8 e vreo 1200 si face superpoze. Doar zic..
Marius Cucu a zis
Da, da, e un best buy pe categorie, dar nu poți să-l compari cu flagship-urile. Bine, nu e ca și cum ar face poze de 5-6 ori mai ok. 🙂
Redoo a zis
Pe banii mei compar cu orice??
Marius Cucu a zis
Cum, nu ești plătit să compari cu cafea?
vasile a zis
Si 1000 e mult!
George a zis
corect. eu cred ca este vorba, de cele mai multe ori, doar de mandrie, ca sa nu spun fite. la fel ca cei care isi cumpara aparate foto pro si le utilizeaza doar pe modul auto, tot asa multi utilizatori de telefoane ultimul racnet le folosesc in principal pentru fotografii de toata jena si pentru whatsapp. dar, ce s-ar face producatorii fara astia cu fite?
Marius Cucu a zis
Se poate spune și așa, George, dar modul auto nu e chiar un lucru rău. Până la urmă, contează prea puțin dacă e auto sau nu, ci realizarea. Camerele de pe telefon sunt, momentan, despre rețele de socializare, nu pentru altceva.
Costin a zis
Stimabile, n-am stibilit deja ca iPone e de gaze, vinturi si basini? Cam cum e si cu Harley-isitii la licurici sau BMW-ul la noi.
Cu diferenta ca motocicletele chiar isi merita caciula de bani pe care o platesti pentru ele.
ionică a zis
„Atât IOS, cât și android funcționează ireproșabil.”
Muhahhaha. Contează ce poate să facă, și este cu mult peste orice Android.
Marius Cucu a zis
Explică un pic. Ce altceva mai face? Ca poze, la orice oră, chinezăria de la Huawei bate iPhone-ul. Să nu mai zic că senzorul de pe camere, oricât îl laudă ei, tot își schimbă culorile când treci de pe una pe alta. E și normal, e altă diafragmă, altă lumină, altă zonă de interes. Să vedem sub ce formă se va întâmpla asta.(dacă)
Ionuț Staicu a zis
Backup/restore bă. Poți să faci un backup pe iOS iar la restore ai absolut totul la loculu lui.
La android e totul atât de impredictibil încât poți spune că nu ai backup deloc…
Ionuț Staicu a zis
Singurul mod de a face backup pe care te-ai putea baza este să faci root la telefon și clonă…
Silviu a zis
Are și Android-ul dacă ai cont Google One…https://9to5google.com/2019/09/16/how-to-backup-your-android-with-google-one/
Marius Cucu a zis
Neah, pe IOS e mai ok din punctul ăsta de vedere.
Ionuț Staicu a zis
Silviu, hai să facem o diferență între „backup” și „salvăm UNELE date”.
Mă aștept ca un restore să funcționeze așa:
– bag cont/parolă
– restore
– am ABSOLUT TOTUL așa cum am lăsat
În realitate, nu se se salvează foarte multe: setările aplicațiilor nu sunt salvate (nici măcar ale aplicatiilor Google!) conturile nu sunt salvate, nici măcar ringtones nu sunt salvate!
În plus, citește comentariile de la articolul ala. Singura diferență între Goolge One și backup din telefon este că…. se salvează și MMS-urile.
Silviu a zis
My bad. Am crezut că atunci când spune device data se referă la aplicații și setările lor. Shitty Google. Deci tot îmi ia o zi să configurez un telefon nou.
Marius Cucu a zis
Pe Oneplus este o aplicație de migrare. Am impresia că mai sunt și altele. Dar da, backup-ul se referă strict la reinstalarea aplicațiilor și autocompletarea parolelor.
Silviu a zis
Totuși cred că face restore și la setările aplicațiilor…https://www.howtogeek.com/440556/how-to-transfer-apps-to-a-new-android-device/
La mine pe Pixel 2 XL dacă intru la backup zic așa-app data, automatic restore – when reinstalling an app, restore backup settings and data.
Ionuț Staicu a zis
Salvarea parolelor… în Chrome adică. Că în altă parte, ciuciu.
Ionuț Staicu a zis
@Silviu: Și la mine zice la fel 🙂 Dar ai făcut și restore la vreun backup? Am avut telefonul în garanție de trei ori, de trei ori am făcut restore, de trei ori nu mi-a făcut restore la setări…
Marius Cucu a zis
Treci înapoi pe IOS?
ionică a zis
Stai sa vezi acum cu noul Deep Fusion cum o sa scoata pozele iPhone 11 Pro ? #computational #photography
Marius Cucu a zis
Au scos cuvânt noi de marketing? ?
ionică a zis
Ti-ai cumparat un iPhone nou sau un iPad sau un Apple Watch? Apropii un dispozitiv Apple pe care deja il ai si iti preia toate informatiile, setarile, parolele, mesajele, tot. La aplicatii nu se baga ca fiecare isi instaleaza ce vrea, dar ai totul configurat fara sa stai 1 zi ca sa setezi tot.
dam167 a zis
Eu tot citesc despre malware pe Android, lipsă de update-uri, cum devine telefonul mai lent și trebuie resetat din când în când, așa că nu știu dacă e chiar ireproșabil. Ce nu pot înțelege în schimb e ambiția celor ce folosesc android de a încerca să convingă pe alții că iPhone e scump și prost și că pierd multe folosind iOS.
N-a trebuit niciodată să dai 1000 de euro pe un iPhone pentru că nu trebuie să iei tot timpul modelul de vârf. Chiar și acum, dacă aștepți campanii de reducere poate iei un XR la 3000 de lei, în cazul în care 3400 de lei ți se pare prea mult. Sau chiar un iPhone 8 (care sigur te va ține măcar 3 ani) sub 3000 de lei.
În rest, de la iPhone 4 încoace n-a mai fost niciodată nimic wow la un iPhone. Îmbunătățiri au fost tot timpul dar wow…
Marius Cucu a zis
Malware este oriunde, dacă se vrea. Buguri la fel, o rapidă căutare aici: android vs IOS. Android avea problema cu resetatul undeva pe la generația a 6-a. De atunci s-au cam rezolvat treburile. Ouh, dar mai sunt și băieți care își bagă nasul în software și…
Nu e treabă de convins, nimeni nu vine să îți bage sau să îți scoată banii din buzunar. Vorbim strict de avantaje, dezavantaje, care… mie, nu mi se par a fi justificate.
Un iPhone, ca și un Samsung/ Huawei, de vârf, nu mai sunt de mult 1000E. 🙂 Poate versiunile slabe…
Claudiu a zis
Ăsta e articol de troll?
Am avut Samsung Note 9 (telefon cu Android pe care am plătit 800 de euro) și acum am trecut la iPhone. Diferența de la cer la pământ între cele două sisteme de operare: fluiditate, securitate, Apple Pay, Face ID-ul superior, deblochez laptop-ul cu ceasul, fac plăți cu ceasul, copiez ceva de pe iPhone și dau paste pe MacBook și foarte multe detalii. Da, am inclus ecosistemul Apple care nu-l poate atinge nimeni, nici măcar 10%. Nici nu mai scriu de calitatea materialelor folosite și cum se simte în mână față de alte telefoane.
Pe Samsung Note 9 după câteva luni a început să se miște greu, aveam lag, să nu mai spun că Android 10 s-a lansat de o lună și că pe Note 9 îl primești în februarie/martie (decalaj de 6 luni). Premium? Poate doar o glumă!
Întrebarea corectă este: de ce ai mai da 1000 de euro pe un Android când poți să găsești Android și pe un telefon de 200 de euro? Atâta timp cât Apple are iOS și nu-ți oferă Android, 6000 RON sunt puțini pe cât ar trebui să ceară în mod normal.
Să compari camera de pe telefoane chinezești cu camera de pe iPhone, e ca și cum ai compara Logan cu Lamborghini.
PS: 6000 RON pe un telefon care îți oferă update-uri 4-5 ani (față de 2 ani la Android), e o nimica toată.
Depinde din ce perspectivă privești.
Marius Cucu a zis
Întrebarea din articol îți oferă și dreptul la troll 🙂
2 ani la android? 🙂 Depinde de ce brand alegi. Mai sunt și alternative cu android curat. Android nu înseamnă Samsung. Ăștia doar încearcă să copieze marketing-ul apple. 🙂 La 200 de euro nu găsești aceiași cameră, sunet, în schimb, android-ul a început să se miște bine chiar și pe medii.
Să înțeleg că, din punctul tău de vedere, cea mai bună cameră de telefon este pe iPhone?
vasile a zis
„Să compari camera de pe telefoane chinezești cu camera de pe iPhone, e ca și cum ai compara Logan cu Lamborghini.”
Asta a fost buna, totusi de ce ar trebui sa fac aceasta comparatie?! Fiecare produs are atuurile sale si face parte dintr-o clasa sau categorie, plus ca incepem sa uitam rolul initial al fiecarui gadget si astfel un telefon a ajuns sa faca de toate si nimic bine.
„ecosistemul Apple care nu-l poate atinge nimeni”, cand esti prea entuziasmat nu mai poti fi si obiectiv! 😉
Marius Cucu a zis
Nu, telefonul nu doar sună în momentul de față. Miturile cu „sună și atât” ar trebui să dispară. 🙂 Faci mult mai multe cu un gadget pe care îl ai întotdeauna la îndemână.
Ecosistemul lor e ok, dar compatibilitatea cu alte dispozitive… meh. Însă, e cam la fel și la ei când ai nevoie să te legi de un Microsoft, de un android.
vasile a zis
Mult mai multe zici? Pai de ce sa dispara, adica sa nu mai sune?! 😀 Care e rolul telefonului, comunicarea! Bine acum te si poti informa, ai acces la internet se merge pe ideea de mobilitate, dar asta nu e ideea ta, ci a corporatiilor care nu vor sa te scape din mana si-ti dau impresia ca un telefon de 6000 poate inlocui alte device-uri care sunt strict specializate sa faca ceva anume, foto sau video. In rest, ce poti sa produci cu un telefon de 6000?! Poate doar invidie! :)))
Marius Cucu a zis
Te-ai vedea fără să verifici email, mesaje, să pui o melodie pe undeva? Fără să vezi un Rădulescu, Boureanu filmați cu telefonul? E drept, mai toate cred că erau alte tipuri de telefoane.
vasile a zis
Am zis, comunicare, email, la nevoie sa pot atasa o poza de pe un document sau un clip fara pretentii, chestii practide, dar de partea cu entertainment-ul ma pot lipsi si toate astea le poti face cu orice telefon care costa si 200 de euro, desigur poti manca ciorba cu o lingura de argint sau cu una de inox 😉
Marius Cucu a zis
Evident, dar dacă pui un Oneplus 5 să cânte sau, mai nou, să facă poze după băiața pe care i-am făcut-o… și aduci un Oneplus 7 sau ceva mai nou s-ar putea să fie diferențe notabile. 🙂 Dar dacă n-ai pretenții sau posibilități… 🙂 Dar discuția inițială era despre un telefon de 3-4000 de lei care face aproape tot ce face un telefon de 6000 de lei.
vasile a zis
Posibilitati, adica daca pot, sa-mi iau un tel de 1000 de euro? Pretentii, fite, statut social inseamna iphone?
Sincer n-as da 6000 pe un telefon, daca stiu ca unul de 1000 face cam tot aia, adica suna si vad clipuri cu Boureanu 😀 , Da pentru poze si video as da 10000 pe un device!
Marius Cucu a zis
Dacă un om își etalează frustrările printr-un obiect și încearcă să se delimiteze de alții printr-un iPhone, de ce ar trebui să fie considerată fiță?!
vasile a zis
Si asa vine si raspunsul la intrebarea ta;
„De ce ai da 6000 de lei pe un telefon?”
Pentru ca pot si am valoare! :)))
Marius Cucu a zis
Adică toți cei cu BMW sunt cocalari? N-aș zice! 😀
vasile a zis
Categoric, altfel de ce ti-ai lua BMW sau un suv cu motor de 4000 sa umbli cu el prin oras sa stai la semafor in rand cu unu cu moped, asta doar daca nu esti CEO si masina e de la firma?
dam167 a zis
@vasile: îmi pare rău dacă atunci când mai vezi mărul ăla pe telefonul unui om te gândești la statut și fițe. Înseamnă că încă n-ai înțeles că poate ăla cu telefonul de 1000 de euro are bașcheți de 50 de lei în picioare și bicicletă de 4000 de euro. Sau n-are bicicletă deloc și are un aparat foto de 5000 de euro. Ce vreau să zic cu asta e că ai redus statutul social (dacă păstrăm ideea) la rahatul ăla de telefon. Păcat.
Telefonul poate înlocui cu succes alte dispozitive specializate, că tocmai de aia dai 1000 de euro pe el. Sunt atâtea chestii care se pot face cu telefonul și care nu s-au menționat aici încât nici nu are rost să dezvolt, că ne-am lungi prea mult. Dar hai să menționez doar fitness tracking, calendarul, internet banking, muzică, hărți sau simpla gestiune a notițelor. Partea de video e chiar folosită complementar camerelor video pentru că calitatea filmării e acceptabilă pentru b-roll. E bine să se uite fiecare lung la telefon și să decidă dacă merită să investească în el și dacă are nevoie de multe funcții și aplicații, dar s-ar putea ca multă lume să-l folosească mai mult decât ai tu impresia.
Marius Cucu a zis
dam167, vasile mai și trollează, dar dacă îi prinzi esența… înțelegi ce vrea să zică. 🙂
Video este domeniul în care lucrez și, cu siguranță nu există telefon care să ofere posibilitatea unei imagini comparabile cu ceva profesional. E clar, e cel mai util și vrei să foarte ok pentru că îl ai la îndemână mereu.
PS e posibil ca mulți să nu deosebească bicicletele, dar asta pentru că încă mai dorim să ieșim în evidență prin lucruri, nu prin fapte. 🙂
vasile a zis
Mariuse asta e memorabila!
„e posibil ca mulți să nu deosebească bicicletele, dar asta pentru că încă mai dorim să ieșim în evidență prin lucruri, nu prin fapte”
Apoi e mai greu cu esenta la mine, pe la o varsta ajungi sa diluiezi lucrurile ca sa le savurezi cat mai mult timp si treci la sprituri.
dam167 a zis
Unii nu le deosebesc pentru că nu se pricep – ideea era să nu judeci doar după ce recunoști tu ca fiind de fiță. Oamenii normali nu vor să iasă în evidență, doar că atunci când ești pasionat de ceva n-o să ai lucruri ieftine.
Sunt destule comparații pe video între iPhone și alte camere, iar în lumină bună telefonul a surprins pe toată lumea. De multe ori e destul de bun încât să nu ai nevoie de o a doua cameră pentru ceva gen behind the scene. Profesional (cameră) poate fi între 2000 și 50000$, e un domeniu foarte larg.
Marius Cucu a zis
Discuția s-a dus în direcția aia pentru că lumea generalizează și pleacă de la preconcepții 🙂
Sunt comparații făcute, de cele mai multe ori, de cei din zona de entry level care nu văd chiar totul. Adică, eu îți garantez că nu poți colora un film scos de pe un telefon la fel cum faci cu un film de pe un DSLR entry level sau… mirrorless, dar da, telefonul a falimentat compactele. Asta e altceva. 🙂
vasile a zis
Nu stiu ce sa zic, da’ eu chiar tin la piciorele mele si nu m’as incalta cu vinilin de 50 de lei pe o bicicleta de 4000 fie si de euro nu mai zic de lei, cam asta e esenta la care se refera Marius. Apoi telefonul nu poate inlocui cu succes nimic, absolut nimic. Da, poate completa cu succes, poate tine locul temporar in functie de situatie, dar nu as putea spune ca as renunta la laptopul meu pentru un telefon de 6000 ca sa-l inlocuiasca cu succes. 😉
In rest da; „E bine să se uite fiecare lung la telefon și să decidă dacă merită să investească în el și dacă are nevoie de multe funcții și aplicații”, dar multa lume da multi bani pe telefon si il folosesc mai putin decat ai tu impresia.
Fitness tracking zici, stie sa ocoleasca si maidanezi?! 🙂
Marius Cucu a zis
Ca un om cu laptop ars recent, de ce aș investi într-un laptop și nu într-un PC?
vasile a zis
Asta e, eu asa vad mobilitatea, intr-un laptop de 6000 si sa nu fie macbook! 😀
Iar eu nu mai investesc in PC-uri demult poate in niste servere la sh, cum zicea si dam167: „E bine să se uite fiecare lung… dacă merită să investească”. Pentru fite, da BMW-ul prazuliu si iPhone-ul aurit merg unse!
Marius Cucu a zis
Păi sunt și pe la 3000 de lei MacBook Air-uri, de ce ar trebui să iei Pro?
vasile a zis
Daca zici Air trebuie tot ecosistemul si la urma iei si iPhone si BMW :)))
dam167 a zis
Pe mine majoritatea tenișilor de 50 de lei m-au ținut mai mult decât echivalentul de 350 de la Converse. Sunt multe situații când traversezi orașul sau folosești o eliptică și parcă nu-ți vine să strici pantofi buni – iar ăia care te măsoară din cap până în picioare ca să vadă ce ai tu de fiță pe tine, asta o să vadă: tenișii de 50 de lei.
Nu poate înlocui cu succes pentru că alegi extreme. Cine folosea până recent un aparat compact va folosi acum cu același succes un telefon. La muzică nu mai ai mp3 player și pentru hotspot de internet nu mai ai alt dispozitiv.
„dar multa lume da multi bani pe telefon si il folosesc mai putin decat ai tu impresia.” – asta e ca și studiile de fezabilitate și fondurile europene, unde știe orice internaut de serviciu cum e de fapt treaba.
Nu știu tu unde te uiți, dar în jurul meu pensionarii cam folosesc telefoanele, inclusiv la hotspot pentru laptopuri sau tablete. La asta se adaugă muzică, facturi, mailuri etc., iar ăștia sunt doar pensionarii. Poate vezi tu mulți tineri toată ziua pe facebook, dar asta nu înseamnă că atunci când nu-i vezi tu nu folosesc și altceva. O fi din cauza pesedului mentalitatea asta.
vasile a zis
Bravo, pensionari cu tablete si hotspot si psd-ul in discutie, bravo!
Marius Cucu a zis
Așa, concluzionând treaba asta. Am cerut în teste un Huawei P30 Pro. La prima vedere, numai camera e mișto, sistemul de operare este o mizerie incredibilă, cu tot felul de tâmpenii preinstalate. Eu venind de pe Oneplus… super snappy, curat, mhm, nu știu dacă mai apucă retur la curier.
Ah, da, dacă cei cu IOS confirmă treaba cu restaurarea setărilor, eu chiar și cu aplicații de clonare n-am reușit nimic. Totuși, țin minte că atunci când am migrat între Oneplus 5 și Oneplus 7 Pro mi s-au sincronizat notificări, sunete prestabilite și altele.
Ionuț Staicu a zis
Sunetele prestabilite… adică ringtones. Dar, întrebarea de baraj vine acum: erau ringtones stock (care vin odată cu OS-ul)? Sau custom?
Când vorbești despre notificări, te referi la… ce anume? Dacă las o notificare necitită, la restore mă aștept ca acea notificare să fie tot acolo.
Ce reprezintă „altele”?
––
Dacă fac backup la un iPhone 4 și restore la acel backup pe un iPhone 10, absolut totul va fi la locul lui, deși, practic, sunt telefoane diferite, sistem de operare diferit șamd. Android nu e capabil de asta nici dacă e același telefon ȘI același OS.
Presupun că ți-ai răspuns singur la întrebarea din titlu.
Marius Cucu a zis
Nu stau să pun alte notificări, alea prestabilite, dar acum între Oneplus și Huawei n-au mai rămas nici alea, chiar dacă am folosit clone-ul lor.
Ionuț Staicu a zis
Logic că n-au rămas, pentru că erau sunetele specifice Oneplus 😀
vasile a zis
Aurora Blue… si e doar 3500!