M-am obișnuit să am 2 monitoare în paralel. Încă mai caut varianta aia optimă de monitor mare, care să mă scape de marginea dintre cele 2 monitoare. Există modele de 49′, de 50+, dar n-am ajuns încă să le testez.
Am cerut la MMD, acum ceva timp, un monitor pe care l-am văzut la Madrid la prezentarea de acolo.
Erau și multe modele mai mici, dar stilul meu de editare video nu prea se mai potrivește cu monitoare mici. Îmi place să am absolut totul la vedere, să nu dau click-uri în plus sau să fac gesturi cu mouse-ul. Pe lângă editare video, dacă ar fi să împart ar însemna că am 4 foi de lucru simultan. În general, bag un YouTube în colț, o fereastră de comunicare și pe un monitor fac activitățile principale.
Așadar, a venit la test un AGON. Este vorba despre AG352QCX. E disponibil aici.
Nu e chiar un monitor pentru editare, dar e destul de ok. E mai mare cu un inch, o idee mai groasă rama și mai lucioasă față de versiunea mea din 2016.
Suportul e total diferit, are un pic de luminițe, e îndreptat mai spre gaming, nu spre zona de editare. Chiar și așa între 2016 și 2019 este o evoluție.
Ramele sunt ceva mai mari și ceva mai lucioase, dar și un pic mai late. Bine, e un pic ciudat să compar mere cu pere pentru că fac parte din categorii diferite. AOC Agon sunt îndreptați un pic spre zona de gaming, au pus RGB în josul suportului. E atât de subtil încât pe zi nu observi că sunt niște LED-uri acolo.
După câteva luni de folosire pur și simplu m-am obișnuit cu ramele acelea.
Display-ul
Vorbim de un display VA de 35′, cu rezoluție 2560 x 1080 pixeli, AMVA3 cu iluminare W-LED, cu o luminozitate de 300 cd și cu un contrast dinamic de 5000000:1. Panoul este pe 8 biți și este realizat de către cei de la AU Optronics.
Chiar dacă are tratament anti glare este un pic lucios, iar pe lateral se observă un pic de backlight blending. E suportabil.
Vorbim de același brand, dar de modele diferite. Însă, n-am putut să le aduc la o valoare perfectă. Din punctul de vedere al culorilor ar putea fi diferențe minore, în schimb a trebuit să fac compromis la nivelul de luminozitate. Cel vechi nu poate ajunge la nivelul lui de luminozitate așa că a trebuit să îi reduc un pic din brightness. A fost un pic deranjant la editare, dar ăsta a fost compromisul asumat.
Imaginea nu este chiar perfectă, totuși, prețul este destul de mare pentru un monitor de asemenea calibru. În plus, modelul a venit cu ceva blending. Nu deranjant, dar există.
Sigur, e impresionant sa vezi că ai un monitor de gaming care ajunge la 100% sRGB.
Ei își fac marketing pe 200Hz. Eu unul n-am intrat decât foarte puțin în Counter-Strike și n-am avut probleme de niciun fel. Pe anumite zone era un pic blurry imaginea, dar doar că puneai lupa în acele zone. Pe ansamblu, s-a comportat bine.
Boxe integrate
De la o versiune la alta diferențele sunt mari. Între boxele acestea și orice altceva diferențele sunt la fel de mari. Dar am reușit să le folosesc ori de câte ori n-am băgat căști. Dar deh, 2X5W… E sunet un pic mai digerabil față de varianta precedentă, dar atât.
Joystick-ul mi-a făcut un pic de peri albi. Deși am mai testat multe de la ei uitasem pur și simplu că trebuie să apeși pe el pentru a intra în meniu.
Dacă tot vorbim de meniu e extrem de stufos și orientat mai mult spre gaming. Opțiunile cele mai interesante sunt cele pentru input lag(e o opțiune de input lag on/off), dar are și câteva lucruri pentru culoare, profile de culoare mai reci, mai calde. În general, tot ce ține de AOC înseamnă meniuri destul de stufoase.
AGON AG352QCX review
Păreri Pro
- suport premium
- sunet ok pentru un monitor
- RGB
- 200Hz
- 100% sRGB
Păreri Contra
- glossy
- panoul VA nu e chiar cel mai bun pe care l-am văzut
Mi-ar fi plăcut ca ramele să fie ceva mai subțiri. E ok ca au găsit calea prin care să pună un RGB atât de subtil, încât să nu mă deranjeze pe mine :)
Adaugă un comentariu