De cele mai multe ori pierdem date din calculator foarte ușor, fără sa știm ca poate una dintre componente este la „final de viață”. Știu, când ne luam calculatorul ne gândim ca ne va tine pe viață. Da, probabil plăcuțele de RAM sau plăcuță USB.
In rest, avem consumabile. Si pe acestea îmi permit sa le împart in doua categorii: cele care chiar se strica pentru ca s-au folosit prea mult timp(harduri, cartușe de imprimanta, etc) si cele pe care suntem nevoiți sa le schimbam pentru ca nu mai sunt de actualitate si întotdeauna va apărea ceva mai bun(placa video, procesor etc).
Articolul acesta va fi despre consumabilele din prima categorie si anume hard disk-uri.
Pe calculator am doua astfel de harduri, unul l-am cumparat acum 4 ani de zile, pe celalalt anul acesta si le-am legat in RAID.
Stiu ca cel vechi nu mai duce mult, caraie, functioneaza din ce in ce mai greu, memoria lui cache este mult mai mica decat cele noi, dar inca il tin.
Pentru ca nu îmi permit sa pierd toate datele pe care le am in calculator, chiar dacă mai am si backup pe laptop, monitorizez „cât mai are de trăit” cu programe de detectat erori la hard disk-uri.
Sunt foarte multe astfel de programe, însă eu o sa va prezint doar 3 programe gratuite.
Cele mai bune programe de monitorizat durata de viata a hardului
Haideți să vedem o listă cu acestea și să le prezentăm un pic.
PassMark
Un program de doar 1 MB care ne arata foarte multe informatii referitoare la hardul vostru. Este gratuit pentru cei care il folosesc acasa, insa pentru firme se plateste modica suma de 15$.
Din pacate nu suporta RAID asa ca nu am putut face prea multe teste. Dar dupa cum se observa in pozele de mai jos avem cateva setari in care suntem anuntati daca hardul este necorespunzator instalat sau daca temperatura creste excesiv.
Daca vreti sa-l testati, puteti sa-l descarcati de AICI.
Acronis Drive Monitor
Cei de la Acronis nu mai au nevoie de nicio prezentare. Programele lor m-au salvat de multe ori de la probleme mari.
ADM monitorizeaza problemele hardurilor ca: temperatura, rata de eroare a fisierelor, timpul de raspuns si multe altele prin functia S.M.A.R.T. Pentru acest program aveti nevoie de 256 RAM liber.
Se poate descarca de pe site-ul oficial, adica de AICI. Va trebui sa faceti un cont gratuit.
HDD Scan
Un alt program cu care puteti sa testati hardul. Acesta, fata de cele de mai sus are suport RAID, chiar si suport pentru stick-uri, dar si pentru cei care au harduri SSD.
Diagnosticheaza hardul pentru bad-uri de orice fel.
Daca doriți sa-l testați trebuie sa aveti o configurație de minim: CPU 1.5 Ghz si 256 RAM.
Se poate descarca de AICI.
Daca nu sunteți mulțumiți de acestea, puteți sa folosiți si următoarele : Sea Tools, Crystal Disk Mark, HD Tune si Open Hardware Monitor.
Claudiu a zis
Hardul meu saracul are vreo 6 ani si a fost mutat pe vreo 3 calculatoare. Vad ca merge perfect. Cu o defragmentare pe saptamana e la fel de silentios ca un SSD :))
Zoly a zis
Mi-e frica sa aflu ce zice 😀 nu incerc
Coman a zis
Cu aceste programe nu vezi cat mai are de trait Hdd-ul, vezi doar daca are bad-uri. Niciodata nu stii cand iti crapa, dar daca gaseste niste bad sectors trebuuie sa te astepti oricand sa iti crape hdd-ul. Intodeauna e bine sa ai un Hdd de rezerva si sa pui pe el ce e important
Gorby a zis
La fel ca Zoly, ma cam tem sa incerc. Mai bine stau linistit =)
Tudor Mateescu a zis
Foarte utile, mai ales HDD Scan, eu aveam probleme cu huruitul si temperatura ridicata dar acum cu noile recomandari voi optimiza totul si hardul meu va rezista mai mult cu cel putin 2 ani 😀
ion a zis
şi eu am de mult timp hardurile. nu vreau să mă gândesc la ziua când o să mă lase. sper să nu mă prindă nepregătit, că am mai păţi-o cu unul şi a fost cam nasol.:D
Berilac a zis
Mie imi afiseaza 30% la hard disk-ul meu de la laptop. Dar habar n-am de ce…
Iar avand in vedere ca si monitorul mai face probleme (flickere uneorie) si ca a iesit din garantie cred ca il vand si imi iau altul.
LaurentiuD1998 a zis
PassMark imi vede HDD-urile ca ATA, deci nu prea as avea incredere in el, poate o fi si din cauza ca am sistem de 64 biti 🙂
Pana acum foloseam HD Tune, si nici in el nu prea mai am incredere, varianta free imi zice ca HDD-urile sunt ok, iar cea pro imi zice la toate ca au probleme cu cablurile.
Totusi, dupa mine, nu trebuie sa ne stresam cu HDD-urile, cu cat te intereseaza mai mult sanatatea lui, cu atat ii faci mai rau, ca tot il fatzai 🙂
Si in plus, testele facute in Windows, nu sunt de prea multe ori corecte, mai exacte sunt cele facute sub dos, daca gresesc, corectati-ma 🙂
Un back-up la partita de sistem si la fisierele importante pe un HDD extern asigura cea mai mare siguranta, tata are 3 HDD-uri externe, poate imi va da si mie unul pentru back-up-uri 🙂