În vara, imediat după ce mi-am schimbat locul de munca am decis ca îmi trebuie un laptop. După ce am strâns bănuții, am reușit sa achiziționez un laptop ASUS.
Nu a fost chiar ce am vrut eu, însă, m-am limitat in bugetul pe care l-am avut atunci.
As fi vrut eu avioane, dar… vrabia mălai visează.
In general, daca ne cumpărăm laptop deja renunțăm la multe. Nu mai putem sa facem upgrade, nu putem sa schimbam orice componenta dorim sau sa adăugăm cate harduri dorim.
Sunt unele laptopuri in care nu ti se permite sa pui nici macar al doilea hard, folosesti strict ce ai cumparat sau…pui un hard extern.
In cazul meu, pot pune încă o plăcuță de RAM si încă un hard, cel mai probabil voi pune un SSD.
Laptopul l-am cumpărat online, mă așteptăm ca tot sa găsesc plăcuțe de RAM daca nu identice cu cele de pe laptop meu, măcar sa fie unele compatibile. Dar nu s-a întâmplat asta. Așa ca m-am hotărât sa apelez la alt magazin online care oferă memorii RAM pentru laptop.
Problema a fost in momentul in care am vrut sa aleg modelul plăcuței, ce voltaj are si ce latente are. Nu avea rost sa cumpăr o plăcuță mai buna daca cea veche era mai slaba, ar fi funcționat toate la valoarea cea mai mică.
Cum aflu ce componente sunt în laptop fără sa-l desfac?
Pentru a afla ce componente avem în laptop, avem ceva programe disponibile pentru asta. Cel mai simplu este sa folosim CPU – Z. Acesta este un program cu care afli tot ce ai in calculator.
Un alt program pe care l-am descoperit de curând este Speccy. Nu este atât de popular precum CPU-Z. Este oarecum diferit, însă își face treaba foarte bine. Si ce este făcut de cei de la Pirifom, creatorii CCleaner, mi se pare foarte ok. Poți afla detalii despre RAM, SSD, procesor, temperatură și nu numai.
In cazul meu am un modul de 4 GB de RAM la un voltaj de 1.50 V cu 1600 MHz.
Am ales sa cumpăr un kit de 8 GB de memorie RAM cu aceleași specificații pentru a nu afecta în niciun fel performanțele laptopului.
De unde am cumparat memorie RAM pentru laptop?
Daca ar fi avut la eMAG memorii pentru laptop probabil as fi cumpărat de mult, însă, a trebuit sa caut prin vecini.
Prețul nu a fost unul mare, ci foarte accesibil. De fapt, cam prin toate magazinele online găsim la un preț aproximativ la fel.
Catalin a zis
Am avut si eu un laptop, si acum imi pare rau ca l-am vandut.. Dar, sper ca pe viitor sa pun ceva bani bine sa-mi iau alt laptop.. ca e mai util in cazul meu care sunt in deplasare.
razvi a zis
si programul cpu-z de unde-l descarc?
Marius Cucu a zis
https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html in partea din dreapta ai download pentru versiunea pe 32 biti, cat si pentru 64 de biti. 🙂
Aida64 a zis
Mai puteti folosi un prgram pentru a vedea ce componente aveti in laptop si acela este Aida64. Este foarte usor de folosit.
Claudiu a zis
Am un frumos cd de drivere, toate bune si frumoase il folosesc, imi merge super ok pe windows insa cand vreau sa folosesc linux apar problemele.
Sa fiu mai exact este vorba despre sistemul Ubuntu, mai exact am o problema cu el cand vine vorba de recunoasterea driverelor, desi am inteles ca pentru Ubuntu nu au nevoie de instalarea driverelor.
Nu imi recunoaste placa de retea, ai idee de ce?
Am cerut ajutor pe forum ul lor , pare-se ca nimeni nu ma poate ajuta.
Mersi in avans pentru raspuns!
Marius Cucu a zis
Pai ai drivere speciale pentru linux? Este laptop, nu?
De multe ori au fost incompatibilitati cu distributiile Linux pe laptopuri.
Nu cred ca ai ce sa faci, daca ai cerut ajutor pe forumul ubuntu si n-au stiut sa-ti dea, greu sa-ti dau eu unul acum…
mirceacluj a zis
in ubuntu exista un program similar cu CPU-Z ?
Marius Cucu a zis
Există. CPU-G.
iuli a zis
salut am un laptop asus f55 v si nu mi vede placa video dedicata de 1 gb ce pot sa fac
Ion a zis
mersi!