De-a lungul timpului, am trecut prin tot felul de experiențe. Am vrut să învăț să mă descurc singur în anumite situații. Și, să fim drepți, trebuie să știm să facem câteva lucruri și singuri.
Am trăit cu mentalitatea, de fiecare dată, că trebuie să facă cineva lucrurile mele. Că trebuie să îl plătesc și să îmi facă treaba. Nu este deloc așa, sunt anumite lucruri pe care trebuie să le faci ca bărbat.
Lucruri precum aerisirea caloriferelor.
Da, în rândurile următoare o să încerc să vă explic cum se aerisesc caloriferele. Am fost și eu la început și nu am știut cu ce se mănâncă treaba aceasta. Treburile de genul se fac toamna imediat după ce se umblă la coloana de apă.
Mă refer la coloană pentru că eu stau într-un bloc de 4 etaje, cu căldura la comun. Nu avem centrală termică așa că ne limităm la încălzirea centralizată. Per ansamblu, față de repartitoare, eu cred că este mult mai bine. E mai cald.
Recomandarea mea ar fi, indiferent de locație, să aveți robineți funcționali de închidere pentru calorifere. Sunt extrem de utili. Eventual, jucați-vă cu ei la 2,3 luni, închideți și deschideți ca durata de viață să crească un pic.
Așadar, să trecem la treabă.
De ce ar trebui să aerisim caloriferele anual?
Dacă nu am face aerisirea corectă ar trebui ca noi să nu avem un răspuns la problemele pe care le vom întâmpina pe timpul iernii. Iar întrebări au fost foarte multe, de-a lungul timpului precum:
- de ce nu se încălzesc caloriferele până jos?
- de ce nu se încălzesc caloriferele?
- de ce fac caloriferele zgomot?
Anul ăsta am umblat la aerisirea caloriferului doar pentru că aveam „un picurat de apă” în interior. Groaznic!
Din experiență, mai ales la caloriferele vechi, de fontă, am observat că, dacă un calorifer nu se încălzește cât trebuie înseamnă că instalația nu funcționează corespunzător. Cele mai multe probleme sunt la blocurile cu repartitoare. Dacă oamenii nu dau drumul la robineții cu repartitoare… mai mult ca sigur nici la dumneavoastră nu va ajunge să se încălzească așa cum trebuie.
Cum aerisim corect caloriferele?
Filmulețul de mai sus ar trebui să fie reprezentativ, însă nu este cea mai corectă variantă. Așadar, ar trebui să vă orientați spre al 2 lea filmuleț cel care este și corect, de altfel.
Practic, procedura de aerisire este următoarea:
- începeți aerisirea de la zona cea mai de jos
- se închid robineții de T(tur) și R (retur) ai caloriferului de aerisit
- robinetul de aerisire se deschide pânâ curge încât sa fie jetul continuu, fără aer.
- deschideți încet robinetul de retur și așteptați ca jetul de la aerisire sa fie continuu. Când jetul este continuu, deschideți și robinetul de tur
- deschideți complet robinetul de R, după care deschideți complet și robinetul de T
- închideți robinetul de aerisire, iar treaba este gata.
La fiecare început de sezon rece sau când bagă operatorul apă în instalație.
Bine ar fi să începeți de la cel mai apropiat calorifer de centrală.
Vasile a zis
Pai daca inchizi si tur si retur nu mai ai presiune pe instalatie, cu ce mai impingi aerul afara, adio „jetul continuu”. De obicei aerul se aduna in partea superiora, e normal, asa ca cel mai simplu e sa deschizi acel „surub” de aerisire, fara alte manevre cu R si T, sa-l lasi pana curge apa fara aer si gata, restul sunt povesti pescaresti 😉
Treaba aia cu caloriferul ce se incalzeste doar in partea superioara, e cu trei variante, asta daca stai la un bloc cu incalzire centralizata: ai caloriferele infundate, depuneri, normal in partea inferioara, deci acolo vor fi reci, aia de-ti dau caldura o ard la misto si nu „plimba” apa calda pe instalatie 😉 din motive de economie, pentru ei desigur sau aia mai misto, instalatii dezechilibrate, vecinul are calorifere mai mari ca tine, sectiuni mai mari la tevi ;), ca sa „traga” mai mult, esti capat de coloana….
Marius Cucu a zis
Am făcut acest lucru când au fost problemele de care povesteam zilele trecute.
E eficientă treaba. În 20 de secunde am aerisit și în câteva minute deja aveam căldură în calorifer.
Ar fi interesant cum se aerisesc caloriferele de fontă.
Vasile a zis
Tot la fel, asta daca nu sunt ramase de la bunica :))), atunci e de preferat sa le „aerisesti” pana la primul REMAT, iei bani buni pe ele 😉
Marius Cucu a zis
Muhaha, noi nouțe.
Le-am donat zugravilor pe cele din fontă.
Vasile a zis
Buna treaba cu donatia 🙂 Sper ca nu sunt din otel ca ale din poze 😉
Marius Cucu a zis
Neah. Fu fontă.
Vasile a zis
Nu, eu ziceam de astea noi de le-ai aerisit… stintific 😛
Marius Cucu a zis
Meșterul mi-a zis ce să fac. Astea noi sunt… bune ca design. Atât. 😀
stefan a zis
daca am 9 calorifere aerisesc unul singur sau repet
operatia descrisa de 9 ori
Marius Cucu a zis
Pentru fiecare în parte, evident și cu ochii la presiunea centralei, dacă aveți.