Windows 10 este drăguț. E și idiot câteodată, dar se maturizează. Se maturizează în stilul Microsoft. Am putea să vedem ce-a făcut din Skype sau din GitHub.
Am văzut că cineva a vizitat articolul meu despre Windows Xp când îi uram adio. Au trecut mulți ani de atunci și ușor, ușor ne-am adaptat cu noutățile, cu faptul că au crescut un pic cerințele. Totuși, nu mai discutăm despre același hardware, ci acum ne uităm la peste 8 GB de RAM. Avem telefoane cu 12 GB de RAM și peste 1 TB de stocare, 5G-ul dă din coate p-aici să iasă la suprafață.
De curând, cineva mă întreba despre un laptop cu… Windows 7. Din câte știu eu, de vreo 3 ani de zile nu mai e urmă de laptop nou cu așa ceva. Da, pe forumuri erau, la un moment dat, niște tutoriale pentru a instala Windows 7 pe cele noi. Nu mai știu ce s-a întâmplat de atunci.
Ieri a fost ultima zi de suport pentru Windows 7, Windows 10 deja are câteva versiuni la activ, e stabil în limitele Microsoft, dar mai au multe de făcut la el. Probabil că vor mai prelungi suportul tehnic pentru versiunea enterprise și vor mai câștiga un pic din update-urile de acolo.
În decembrie graficul de mai sus arăta așa. Dunga albastră e clară.
Așadar, întrebarea de bază ar fi următoarea: veți mai folosi Windows 7 de acum încolo?
Postolachi Dumitru a zis
Eu mă gândesc să păstrez pe partiții diferite Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7… aș vrea și Windows 3.11 dar nu mai găsesc dischetele cu kitul de instalare 🙂
Marius Cucu a zis
Am avut eu la facultate 3.11. Mi-a ajuns imaginea.
vasile a zis
D-l Postolachi, win 3.1.1 n-o sa-l poti rula direct pe un sistem din zilele noastre, doar intr-un dosbox!
Petre a zis
Radem, glumim, dar XP-ul a fost cel mai stabil sistem am microsoftului
PS – Dumitre iti trimit kitul de win 3.1 dar unitate mai ai ? ?
Adrian a zis
Ducă-s-ar pe pustii!
ice4you a zis
Eu am renuntat la el inca din 2014 … ce sa zic, din punctul meu de vedere a fost cel mai bun sistem al MS, dar vremea lui a trecut, aia e, evoluam.
Marius Cucu a zis
Păi și XP? Și 98SE?! 🙂
ice4you a zis
98SE a fost un un sistem extrem de instabil si ciudat, bazat pe DOS, cu ceva imbunatatiri fata de Win95-OSR2 dar nici pe departe la fel de stabil. XP a fost tot un surogat, un prim pas abitios inspre intre networking, bazat insa pe Windows 2000 NT, un sistem de operare ignorat de multi pentru ca era mult mai putin cunoscut si utlizat neavand baza in DOS si implicit lipsa de suport pentru aplicatiile bazate pe DOS, dar defapt cel care a stat la baza XP. Din punctul meu de vedere, Windows 7 a fost cel care a desavarsit aceasta trecere, eliminand toate neajunsurile sistemelor anterioare de operare, in fapt, dupa trecerea puntii cu VISTA, a venit ca un sistem de operare maturizat complet si nu un experiment surogat de compromis, ca restul. 🙂
dam167 a zis
Cei ce folosesc CAD și au imprimante și plotere mai vechi rămân pe W7. Chiar și cu un print server, PC-ul de pe care trimiți spre imprimantă are nevoie de driver instalat, așa că nu merge, decât dacă te duci la server și printezi de acolo – ceea ce nu face nimeni. Normal, imprimantele de 100 de euro au drivere, alea de 2-3 mii nu au, de multe ori chiar și driverul pentru W7 e cel de XP.
De fapt cam așa a fost tot timpul, dacă voiai să ai ultimul OS trebuia să faci upgrade la celelalte softuri, sau dacă făceai ulpgrade la softuri trebuia să treci și pe noul OS.
ice4you a zis
Cunosc multi care doar de cativa (putini ani) abia ce au facut update de la XP la Seven. Pe partea industriala e durere, invesitiile in hardware’ul dedicat fiind amortizate in ani si ani de zile, si nu de pe o zi pe alta.
Marius Cucu a zis
Că tot e populismul în floare, am avut ceva discuții cu foști colegi. Mamă, ce trist e pe zona medicală atât software, cât hardware. 🙂
dam167 a zis
E ușor când te pricepi puțin și poți face upgrade la software, de exemplu dacă folosești suita Adobe – ai un abonament și ai ultima versiune de software. Presupunând că te descurci cu valoarea abonamentului, nu mai ai treabă, dar un CATIA, un Solid Works sau un Ansys s-ar putea să nu cumperi nici măcar la 2-3 ani. Cât despre imprimante, de ce ai arunca un multifuncțional de 2 mii de euro ca să cumperi altul nou dacă merge? Pe ăla vechi nu iei mare lucru, iar să faci upgrade doar pentru driver…
Și astea sunt cele mai comune exemple, sistemul medical e un bun exemplu și mai e și cel industrial, unde nu cumperi toată ziua aparate de măsură noi sau ce știu eu ce echipamente. Într-un spital nu pui pur și simplu un SSD pe unul dintre calculatoare, că nu e așa simplu.
Eu încă sper să piardă Win din cota de piață în defavoarea MacOS și Linux pentru că monopolul ăsta ne-a oferit mai puține decât am fi putut avea. Cât desprte piraterie și licențele din zona gri, pe astea le merită cu vârf și îndesat.