Am avut o tendință să mă mut pe balcon cu PC-ul. E birou acolo, am tot ce îmi trebuie. Bine, incomod a fost că nu m-am gândit să duc cablu UTP, iar placă de rețea wireless nu am găsit ok pe vremea aia. Am testat câte ceva și nu mi-a plăcut de nicio culoare. Erau modele pe USB. Nu aveam cum să funcționeze nici adaptoarele wireless.
Eh, de curând m-am jucat cu ceva Tenda, ei zic că e Power Adapter. Inițial, nu am citit ce scrie pe cutie, am crezut că e un simplu amplificator de semnal.
Dar e pe bază de curent. Adică e cam așa:
- router
- cablu de rețea
- transmițător în priză
- receptor în altă priză
- cablu de rețea în PC
În teorie lucrurile sunt perfecte, în practică, deși funcțională tehnologia, deși spune că rețeaua este gigabit, vitezele sunt mult mai mici.
E și normal, de altfel, nici Asus-ul meu nu duce atât de mult pe WiFi, de ce ar face-o un adaptor de câteva sute de lei?
Pe lângă viteze mici sunt și interferențele de rețea, astfel, se simte timpul de răspuns mai slab decât ar fi pe cablu. Dar deh, e funcțional.
Și o chestie relativ ciudată: mă așteptam ca receptorul să fie de dimensiuni mai mici, iar design-ul să nu ocupe o priză jumătate.
Încă rămân la ideea că un Power Bank nu este o soluție decât de compromis. Acolo ai posibilitatea să pui un cablu, fă-o, iar acolo unde nu poți adaugă un sistem mesh.
ice4you a zis
Nu e pe baza de curent, ci foloseste firele de curent/instalatia electrica din casa pentru transmiterea date. 🙂 Ca sa ai rezultate bune, trebuie sa ai o instalatie de curent buna, respectiv atat cabluri de buna calitate cat si manopera, ca unii fac niste instalatii, de abia trece curentul prin ele. 🙂 Deci daca instalatia ta e aia antica de bloc, bazata pe aluminiu si facuta cum erau facute, nu poti avea asteptari mai mari decat atat.
Marius Cucu a zis
Stai că acum am văzut că am pus titlul greșit. Era vorba de powerlink. E exprimarea mai plastică, dar vorbeam de același lucru. 🙂
E rețea nouă de curent, dar nu e wow. Ce-i drept, în prima zi s-a întrerupt, e posibil să fi fost ceva interferențe cu componentele de la PC. Acum pentru browser și toate cele… e ok.
Dar vitezele nu sunt mai mari decât la un WiFi. 🙂
ice4you a zis
Denumirea corecta defapt este PowerLAN! 🙂 Cum ziceam, ca sa ai semnal ok, trebuie sa ai fire tapene, cu cat un fir e mai gros cu atat semnalul e mai ok pentru ca asta este principiul. Pe langa asta, depinde mult si de interferentele pe care le ai, nefiind vorba de un cablu dedicat si ecranat pentru a fi ferit de interferentele externe. Una peste alta, mie unul oricum mi’se par mult prea scumpe pentru ce ofera, iar ce ai testat tu sunt printre cele mai ieftine. La un sfert din banii aia poti alege WiFI cu aceleasi rezultate, sau pe acolo, sau, tot cablul UTP ramane singura solutie. Eu in curand o sa imi trag un asemenea cablu la workstation dupa 12 ani de WiFI. Ca nici eu nu am tras cabluri prin pereti, o sa merg cu un pat pe exteriorul casei. Poti face si tu acelasi lucru si nu neaparat cu pat. 😀
Marius Cucu a zis
Am omis să trec pe balcon așa ceva. Pur și simplu nu m-am gândit că voi vrea acolo un PC. În camere am cabluri, inclusiv la TV-uri.
ice4you a zis
Solutia e simpla, poti sa duci elegant si discret acolo un cablu mascat cu un pat autoadeziv, iar intr’un colt de la balcon sa dai o gaura. Nu e atat de complicat cum pare, alegi traseul cel mai scurt, asta daca insisti sa iti tragi cablu UPT.
Marius Cucu a zis
Nu, în niciun caz. E decent ce oferă asta. Pleacă un Youtube, merge un browser. Nu e la fel de snappy ca pe cablu, dar pentru o deconectare de la PC-ul „mare”… e ok. Dacă o să rămână permanent aici probabil o să trag cablu, deși urăsc să văd canalet. Eu până și la TV am urcat cu fir prin interior, am „săpat” peretele. Era mai simplu să pun canalet, dar deh, fiecare cu piticii lui.
Vlad a zis
Din cate stiu eu, pentru rezultate maxime, trebuie ca reteaua la care sunt conectate aceste deviceuri sa aiba 3 conductori, respectiv sa aiba si conductorul de impamantare.
Marius Cucu a zis
Există.
ice4you a zis
Firul o exista, dar pe unde o fi legat … aia e alta discutie. :))))
Marius Cucu a zis
E rețea nouă, fire de 2.5, doar că e trasă pe vechiul… pe unde s-a putut.
Interferențele erau, cel mai sigur, date de PC. Altfel nu-mi explic de ce acum are uptime ok, iar la început era nebunie cu el.
Altfel, el a fost cauza pentru care am trecut Raspberry PI-ul pe WiFi. Se descurcă de minune.
PS dacă vrea cineva net, am pus poza în articol cu WiFi-ul. 🙂
Vlad a zis
In general, la blocuri conductorul de impamantare e legat la nul asa ca el exista fizic dar e comun cu nulul.
Marius Cucu a zis
Din câte țin minte, nenea care a făcut instalația mi-a zis că se leagă de casa scării și-ajunge jos împământarea.
Marius Cucu a zis
Am descărcat cu 600KB/s. Acum. E decent! 🙂 Nu e gigabit, dar hey nu am de gând să mă uit la filme pe balcon. E Netflix pe TV.
Catalin a zis
Ma, nu m-am gandit la asa ceva pana acum. Eu mi-am pus un repeater ca in apartament, din sufragerie pana in dormitor, uneori mai pierdea semnal routerul Digi.
Marius Cucu a zis
A fost cea mai ieftină soluție, cu ce aveam prin casă. Adică am investit doar timp să-l configurez și atât. Bine, am pierdut timp că n-am citit care este receptorul și care e transmițătorul și deh. Dar după ce-am rezolvat asta… a fost ok.
Am și ceva repeatere, cred că de la TP-Link pe undeva. Doar că este fostul PC întins pe jos și n-are WiFi. Am acoperire ok în casă, chiar aș putea să dau și la vecinii din parcare.
ONT-urile de la DIGI sunt mizerie. Dacă nu pui un router de orice fel acolo… dormi cu el de gât.