Să fie vreo 2 ani de zile de când folosesc WebP? Posibil.
Acum ceva timp vă povesteam că WordPress știe de WebP. Nu am fost chiar foarte clar despre asta pentru că n-am avut timp să testez ce se întâmplă exact în WordPress. Și până nu testezi e OK să nu vorbești.
Așa că azi am luat la puricat anumite imagini de pe blog, mai exact logo-ul și favicon-ul pentru că se încărcau, by default, pe JPEG. Le-am rezolvat acum să se încarce cu ajutorul WebP.
Practic, la fiecare afișare se scutesc ceva biți importanți pentru țară. Și pe date mobile sau pe telefoane slabe chiar merită bătaia de cap.
Eu sunt leneș privind conversia și denumirea pozelor. În mod normal, e indicat să redenumești fiecare poză și să zici ce este în ea, ca să-i dai mură în gură lui Google. Bine, tare mi-e că indicatorii ăștia SEO nu mai sunt atât de importanți.
De ceva ani se dă lupta pentru viteză, așa că avem atât webP, cât și AV1F pe piață. Probabil că viitorul va fi ultimul, momentan webP pare că a fost adoptat.
WordPress are undeva la 41% dintre site-urile din lume. Ei au renunțat la IE 11 și, practic, au ridicat ștafeta pentru a duce internetul către noul format de imagine: webp.
Opțiunea funcționează în galerie, funcționează pentru logo, pentru orice.
Eh, problema este că, momentan, programele de editare nu suportă exportul spre webp. Avem un plugin pentru Photoshop destul de rudimentar. Este acesta, dar pe mine mă limitează pentru treburile bulk. Bine, am un script pentru VPS care automatizează asta, dar vreau să mă obișnuiesc să urc direct în media webp. Aș scuti, pe termen lung, ceva spațiu pe server.
Nu se știe încă nimic de Capture One. Am văzut pe alții că au cerut pe forumuri suport pentru noul format, dar li s-a dat un mesaj de PR și atât. Niciun ETA.
Dacă nu vreți să vă bateți capul cu asta puteți să folosiți și convertoarele online. Eu am folosit Convertio, dar la o căutare pe Google aveți și webp-convertor sau chiar ezgif.
Adaugă un comentariu