Am primit, în teste, de la Acer, un monstru de laptop. Bine, anul trecut am văzut în fața ochilor ceva model wow de la Clevo, cu RTX 2080. Acesta are doar RTX 2060. Apropo, se pare că, în curând, vom vedea seria de plăci video Super, de la nVIDIA, și pe laptopuri.
Așadar, modelul de pe care testez acum se numește Acer Predator Helios 300. Iese un pic din context modelul ăsta asta pentru că eu nu sunt chiar fanul laptopurilor mari, așa numite înlocuitoare de desktop. Oricum ar fi, acestea sunt un compromis, dacă ne referim la performanță brută.
Tastatura
Layout-ul este mișto, se scrie ok, cursa este suficient de lungă încât să ai o viteză de scriere mai mult decât decentă.
E ok și treaba prin care RGB-ul își face treaba. Am setat un profil care să nu deranjeze foarte mult și să accentueze WASD și săgețile. Bine, treaba asta e importantă pentru gameri. Eu nu mă mai joc decât de 2 ori pe an. 🙂
Ce nu îmi place la tastatură e faptul că au pus butonul de Predator fix lângă NumLock și mi-a luat un pic până m-am obișnuit cu treaba asta. E periculos și butonul de Power care-mi stă fix lângă End, taste pe care le folosesc frecvent. Bine, mai e un End pe săgeți, în combinație cu FN, dar dacă tot e unul „pe direct”…
Touchpad-ul
Mic, la locul lui. Cred că e o soluție să fie și mic, rar l-am atins și de multe ori nu a fost blocat față de alte modele de laptopuri.
Sunet
Era să dau cu el de pământ atunci când am văzut sunetul. Dar a fost greșeala mea. Cine-a folosit anterior laptopul l-a setat pe Elgato Sound Capture. Până mi-am dat eu seama a trecut ceva timp. Apropo, cu ocazia asta am aflat și eu de programul ăsta. Aveți și un Youtube aici.
Sunetul e ok din toate punctele de vedere.
Performanțe
Vorbim de seria a 8 a de procesare cu 2060 RTX. Hardware-ul nu e rău deloc și face față la orice lucru de pe piață. Însă, aș alege varianta cu hardware actualizat. Există un model ce are și 9750H, probabil că vor actualiza și cu generația a 10 a cât de curând.
Pe piață am văzut că vine echipat și cu alte configurații, este chiar și un 1660TI cu ceva stocare mai puțină. Sunt de luat în calcul și acelea.
Ca specificații avem următoarele:
- ecran IPS 17.3′ cu rezoluție FULL HD
- procesor I7 8750H Coffee Lake, 14 nm, cu TDP 45W
- 16 GB RAM la 2666 MHz
- 2060 RTX cu 6 GB GDDR6 + placa video integrată Intel HD 630
- baterie 4 celule 3815 mAh
- aproape 3 KG
Hard disk-ul este pus pentru stocare, nu pentru viteză. Oricum, se observă clar diferențele între un SSD pe PCI Express și un HDD..
Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, până la urmă vorbim de tehnologia IPS. Culorile sunt decente, iar deviația a fost decentă. Pe sRGB avem 99%, așadar nu este un model pe care să îl alegi pentru a face poze. La bază, vorbim de un model nișat pe gaming.
Interior
Nu arată rău deloc. 2 ventilatoare sus, poate ar fi mers un pic mai mari ca să mai taie un pic din zgomot atunci când este în load, dar arată bine. Poate că ar fi fost ok și o baterie ceva mai mare, dar așa cum se vede în poză, nu prea era loc de mai mult.
Baterie mică alături de placă video performantă nu înseamnă casă bună. În utilizare brută nu ține bateria mai mult de o oră jumătate. Davinci a sughițat din punctul ăsta de vedere. Pe utilizare, în schimb ajungi și la 5 ore de autonomie, iar dacă vei combina cu video vei ajunge undeva la 3 ore. Situația se schimbă un pic la modelul cu hardware nou.
Însă, alimentat la priză a rulat fără probleme absolut tot.
Mi-a plăcut faptul că se deschide foarte ușor față de alte Acer-uri vechi. Bine, e încadrat în altă categorie de laptopuri, dar oricum nu arată rău deloc.
Acer Predator 300 REVIEW
Păreri Pro
- performanță
- tastatură mișto
Păreri Contra
- touchpad
Este un model ce își justifică banii, după părerea mea, răcirea nu a făcut probleme până acum în tot ceea ce l-am folosit.
Sorin a zis
La 7 mii și ceva mi-ar fi plăcut să fie ceva mai ergonomic, dar după cum spui și este foarte bine să descrii primele impresii, se pare că nu este un model chiar inspirat. Spun asta, nu în ideea că aș fi tentat să cumpăr un laptop atît de scump, dar dacă aș avea nevoie de o configurație „înlocuitoare de desktop” atunci sigur modelul ăsta nu va fi inclus în lista de comparație. Pentru că preț mare nu înseamnă doar putere imensă de procesare, ci și aspect funcțional, pentru care să nu fiu nevoit să apelez de fiecare dată la manualul de utilizare. Apropos, cum ai reușit să vezi sunetul ?! (ultima remarcă este ca și glumă!). Este un laptop puternic cu multe puncte „pro”, dar care are și cîteva „contra”, pentru care apreciez că le-ai notat, de multe ori aceste contre-uri făcînd diferența dintre un laptop bun și un laptop… mai puțin bun. Bun adică în sensul de bun de cumpărat.
Mulțumesc pentru articol și aștept și alte teste.
Marius Cucu a zis
Sunetul e ok. Prima dată am zis că nu are cum să fie așa de prost, dar e ok. Nu zic că n-am găsit sunet mai ok la Asus de 17, din generațiile anterioare, de exemplu.
Ăsta e suplinitor de desktop, în teorie. De asta e așa mare. Eu pentru travel m-aș orienta spre 14′, 15.6′ nu e pe listă.
La astea de 17′, dacă mă gândesc bine cred că ar putea să facă lateralele ceva mai subțiri. Oricum, ar mai diminua un pic din aspectul de gaming.
dam167 a zis
După părerea mea desktop replacement în practică nu înseamnă că laptopul are rol de desktop, ci te muți pe un laptop și accepți compromisurile aferente. Poate sună ca și cum ar fi același lucru, dar dacă ai un monitor și periferice, un laptop performant e nicicum – nici portabil și nici bun ca desktop. Eu unul n-aș lăsa un laptop să meargă non stop și nici nu m-aș baza pe el când vine vorba de chestii care trebuie randate sau procesate multe ore, că îl prăjești și oricum e mai puțin eficient ca un desktop lower specced. E mai comod și economic să ai un desktop + ultrabook decât un laptop cu care să te chinui.
În plus, aici intră și porturile, că la un desktop ai nevoie de ele, dar la un laptop e incomod chiar dacă le ai. De asta lumea nu e așa supărată de lipsa lor cum cred unii, pentru simplul fapt că e mai ușor să ai un desktop pentru așa ceva. N-o zic doar eu, o zic cifrele, că se vede pe piață ce se cumpără și ce nu.
rivi a zis
păreri contra: e Acer.
Marius Cucu a zis
Nici eu nu sunt fan, dar asta e decent. 🙂