Pentru prima dată, pe anul ăsta, testez un laptop alb. Singurul laptop alb pe care îl aveam în minte era un Toshiba de prin 2011-2012. Era oribil.
Acum am ajuns să mă joc câteva săptămâni cu un laptop alb de la Acer, un ConceptD. Ei zic că este un laptop destinat designerilor, asta pentru că are display destul de bun. Poate cel mai ok pe care l-am văzut pe modelele lor.
Fiind un model de culoare deschisă nu pot să nu îmi pun probleme cum va ajunge în ceva luni de folosire. Materialul din care este realizat este mat, deși în mai toate pozele pare că tinde spre lucios. Pare a fi ceva magneziu, aduce un pic a materialul pe care îl găseam pe Clevo, dar la ăsta nu se văd amprentele așa cum erau la acela. Am fost corectat și se pare că e tratat cu o vopsea ce se numește Moonstone White ce se șterge foarte ușor.
E adaptat la 2020 și display-ul are margini foarte subțiri. Am văzut proporțiile astea și la Lenovo și la MSI, pare a fi un standard.
Îmi place că logo-ul este minimalist, se integrează cu design-ul. Poate ar fi mers o idee mai mare. Cât să nu mă chinuiesc eu la poze.
Încă de când l-am scos din cutie mi-am dat seama că nu poate să fie un laptop extrem de performant. Este destul de subțire, dar are fante laterale și răcire pe spate. Acer s-au oprit la 1650 GTX, o placă video ce nu se încălzește atât de mult pe configurații de laptop.
Tastatura
E foarte ok. E iluminată cu portocaliu și are 3 trepte de intensitate. E același tip de tastatură pe care îl găseam pe MSI-urile mai scumpe sau chiar pe Clevo. Se simt bine la mână. Totuși, o tastatură mecanică îți dă altă senzație, te face să nu mai consideri ok nicio tastatură de laptop.
Așezarea tastelor este ok și spațiul dintre ele nu te face să greșești prea multe taste. Are și un buton de power, de fapt, are 2 butoane de power:
- unul pe tastatură ce îți deschide un meniu prin care te invită să apeși pe una dintre opțiuni: de închis display, de hibernare sau shutdown.
- unul pe lateral care face fix același lucru
Nu înțeleg de ce au ales să pună 2. Ambele fac același lucru. Cert este că e foarte mișto treaba cu aplicația pentru butonul de power, ar trebui să copieze ideea toți producătorii care aleg să pună buton lângă tastele uzuale.
Touchpad
Dacă ești obișnuit cu un Apple poate că ți se pare ciudat, dar față de multe altele de pe Windows este mai mult ca decent. Eu nu-s utilizator activ de touchpad, aleg întotdeauna să îi conectez un mouse, dar pot observa că se simte ok. E chiar și o mică teșitură pe carcasă în zona lui.
Sunet
Se aude destul de tare, cumva ricoșează din partea de sus a tastaturii. E cu mult peste medie, dar nu e wow. Nu ți se face pielea de găină. 🙂 La un laptop destinat zonei de creație cred că ar fi putut și mai mult. Poate că seriile superioare sunt mult mai ok.
Performanțe
Nu l-am agitat foarte mult pe editare pentru că majoritatea lucrurilor le-am făcut, de data asta, pe PC, dar nu are de ce să facă probleme. Am mai testat configurații asemănătoare și n-au dat greș. Ciudat este că Davinci nu a știut decât de OpenCL.
Răcire
Rareori s-a întâmplat să aud ventilatoarele în utilizarea de zi cu zi. Pe măsură ce îl puneam la treabă începea să se încălzească în partea de sus, în zona tastelor din partea superioara. Din cauza că spatiile de răcire sunt fix la îmbinare, zona cu logoul va fi calda. Atât. Interesant este ca display-ul n-are nicio treaba, sunt câteva grade bune diferența.
Nu am îndrăznit să îl desfac, să vedem răcirea și pe interior pentru a nu strica experiența celor care îl vor testat după mine. E mișto să îl scoți tu foliile, dar nu să îi lași fără șuruburi din prima. 🙂
Display
Nici nu îți trebuie măsurători ca sa îți dai seama că e un display OK. Arată OK la prima vedere. Panoul este de la BOE și anume BOE092D, IPS, pe 10 biți. Este realizat în prima parte a anului așa că nu-s prea multe informații pe internet despre el.
Îl mai puteți căuta ca NE156FHM-N61. Se laudă că seria lor este precalibrată, așa că au lăsat subtil un PDF prin care vezi că deviațiile sunt mai mici de 2 și că nivelul de gri este foarte ok.
Testele mele făcute cu Spyder sunt mai jos:
Unghiurile de vizualizare sunt foarte ok chiar și din lateral. În plus, poți lăsa display-ul până la 180 de grade.
Baterie
Bateria este de 74Wh, de la Panasonic, o încarci full în mai bine de 1 oră jumătate și ar trebui să te țină în funcție de utilizare:
- mai bine de 2 ore pe editare video și best performance
- undeva la 5 ore dacă ai un browser și ceva Youtube. Dacă exagerezi cu Battery Saver te duci și mai mult. La fel și cu luminozitatea display-ului
Încărcătorul este mediu. Nici prea mic, dar nici foarte mare. Așadar, sigur nu-l încadrezi la travel. Dar trebuie să alimentezi cumva 1650 GTX și I7 10750H.
Pe ansamblu, stă foarte bine la autonomie, asta pentru că 1650 GTX nu este cea mai problematică placă video. Discuții apar de la 2070 GTX în sus.
Stocare
Acesta vine cu SSD de la Western Digital. nVME. Dacă țin bine minte, Acer folosește SSD-uri de pe la mai multe branduri, așa că nu par a avea o liniaritate, pe diferite serii.
Conectivitate
Ai cam tot ce-ți trebuie. Porturi USB 3.0, card reader, jack pentru căști, RJ45, se văd toate în poze. S-au gândit la detalii, au imprimat logo-ul ConceptD inclusiv în tăvița pentru card reader.
WiFi
Pentru WIFI avem acelasi modul de la Intel: AX201. Ca viteze, pe 5G, undeva pana la 450 mbps. Oricum, mai mult n-am reușit să trec cu routerul de la TP Link pe niciun alt model.
Software preinstalat
Nu înțeleg ideea asta de a avea așa ceva. Sa am notificări de la anumite programe, de la antiviruși. Mi-ar plăcea sa știu ca îmi pun la dispoziție o platforma pentru actualizarea driverelor, mult mai rapid ca cele pe care le primești prin Windows Update si cam atât.
Din ce am văzut, modelul nu este încă în stocuri. Văzusem un stoc epuizat pentru generația anterioară ce este undeva la 7000 de lei. Nu știu dacă ăsta o să fie prețul de listă, dar configurația, display-ul, faptul că are SSD, ar trebui să treacă ușor peste 6000 de lei. Practic, se poziționează în zona MSI Prestige, dar e cu hardware mai bun față de modelul pe care l-am testat eu. În plus, acela este de 14′, ăsta este de 15.6′.
Acer ConceptD 3
Păreri Pro
- display
- performanță
Păreri Contra
- bootloadere
Din punctul meu de vedere, este un laptop mai mult decât ok, e de luat în calcul, chiar dacă la momentul scrierii articolului nu am găsit prețul lui. M-aș mira să fie mai scump decât concurența. Mai au și ConceptD 5 și 7, modele ceva mai neconvenționale, din ce am văzut.
Costin a zis
E anti-Covid friendly…lucri cu el doar cu labutele bine spalate ! 😀
Marius Cucu a zis
Bună, bună asta! 😀
dam167 a zis
Am pus Windows relativ recent pe un HP all-in-one, iar driverele nu s-au instalat ca lumea fără utilitarul de la HP. Din păcate asta înseamnă că sunt toate șansele să nu mai ai suport la un moment dat și ce îți aduce Windows cu actualizări să nu mai meargă bine. Am pățit și eu asta cu un Sony Vaio mai vechi care după 2 ani nu mai avea drivere actualizate de Sony iar update-urile stricau fie sunetul, fie trackpad-ul, fie placa de rețea. Lucrurile astea se întâmplă mai puțin la desktop-uri, dar la laptop e nasol, uneori am stat zile să rezolv problemele astea.
În rest, încă nu e destulă atenție la detalii. E complet aiurea să fie doar alb, mai ales cu taste albe și lumina colorată. Cel mai bun contrast e când laptopul are o culoare mai deschisă și taste închise la culoare (chiar negre). Sony Vaio al meu era argintiu, cu taste de aceeași culoare și era foarte aiurea. La fel și cu încărcătoarele alea oribile și cablul ăla de alimentare, că de putut se poate, Apple încarcă o baterie de aproape 100 W cu un încărcător mic și frumos.
E păcat că s-a dus Optimus, 5 ore e puțin pentru un laptop de 15 folosit light. Asta cred că e placa video dedicată, că la aceleași procesoare și la video integrat e cam la fel peste tot. 6 mii n-ar fi un preț rău, dar când aduni compromisurile începi să te gândești că mai rupi câte o mie sau două și eviți din ele. Eu aș prefera un laptop mai scump, mai ales dacă în folosești zi de zi decât să mă chinuie ceva precum iluminarea tastaturii, încărcarea sau driverele.
Marius Cucu a zis
Browser light la mine nu înseamnă un singur tab. Mai pui o muzică, mai pui ceva. Când bagi măcar integrata la muncă… o să consume baterie. Așa, cu un tab deschis estima 7-8 ore.
Mhm, legat de alb cu negru… nu știu, nu știu dacă mi-ar plăcea. Ca design mie mi-a plăcut mult. E un model echilibrat.
Trackpad-ul pentru mine nu există, deși, utilizatorii casei care sunt Apple fani nu prea au fost ok cu touchpad-ul. Eu am conectat mouse-ul wireless și atât. Nici nu prea vorbesc în review-uri despre el pentru că e o chestie pe care nu o folosesc pe laptopuri. Da, am văzut ce înseamnă puterea lui la alții, știu că sunt oameni care se ajută mult de el, dar decât să zic prostii, mai bine tac 🙂
Nu am butonat să văd dacă se schimbă și culoarea tastaturii, dar era din decor, mi-a plăcut.
Cât despre drivere, meh, eu de vreo 4-5 ani de zile n-am mai avut situații cu driverele. E drept, le las pe cele default care vin din Windows Update, rar bag extra. Mi-am luat-o cu Davinci, recent, pe desktop chiar, când am văzut că driverele sunt cu mult în urmă, cele venite prin Windows Update, față de ce tot lansa nVIDIA și fixa prin software.
Dar nu mă refeream la software-ul de drivere, ci la faptul că am butonat și am dat de Norton Antivirus. Mi-ar plăcea să știu că am opțiune de instalare, nu să-l am deja. Ce îmi zici tu pentru Sony am pățit-o cu niște MSI-uri, pur și simplu nu făcea ok managementul bateriei, nu se încărca la 100%. Până nu i-am instalat driverele de pe DVD, pe vremea aia, n-am făcut nimic. 🙂
dam167 a zis
Eu sunt curios câți bani ar costa în plus un laptop dacă n-ar mai avea bloatware cum e Norton sau stick-erele alea oribile. Și utilitarele încurcă inutil, mai ales că te chinui să le faci să nu mai meargă în fundal. Mai nou am șters utilitarul de la Logitech pentru mouse-ul MX Master tocmai din cauza asta și am renunțat la 1-2 funcții în plus, mi se pare complet aiurea să-mi mănânce și ăla baterie că el vrea să mai caute update-uri.
La laptopuri poate fi nasol cu driverele, chiar dacă se întâmplă rar. Am pățit ca driverul pentru wireless să fie actualizat prin Windows Update și să meargă prost, fără vreo eroare – pur și simplu se deconecta de la rețea. 2 zile am citit forumuri și apoi am găsit un alt driver să fac manual roll back.
Cu trackpad-ul m-am obișnuit cu primul MacBook. Pur și simplu puteam face chestii, de exemplu prelucrările uzuale foto în Phoshop mergeau fără mouse – normal, nu și dacă ai de mascat chestii tot timpul. Mi-am dat seama cât de mult îl folosesc când mă jucam cu mouse-ul conectat și mă tot trezeam cu mana pe trackpad.
Marius Cucu a zis
Da, bună întrebare, dar nu cumva Norton dă bani ca să își crească un pic cota?
Legat de trackpad, pur și simplu nu îl folosesc. Toți zic că Apple face cele mai mișto touchpad-uri. Mie și ăsta, dar și cel de la MSI mi s-a părut ok. E drept, sunt mult mai bune decât ce găsești pe modelele de 2000-3000 de lei.
Eu am folosit foarte puțin utilitarul de la Logitech. Îmi pornea odată cu Windows-ul și eu nu țin chestii aiurea la start up. Când am văzut că nu îmi strică workflow-ul am zis pas. În plus, unifyng-ul am văzut că merge și fără așa că am dat skip.
Și la Zowie fac la fel, dar nici n-am multe butoane customizabile, prefer să le fac cu Autohotkey, dacă chiar vreau să fac modificări.
dam167 a zis
Cică și Intel oferă discount pentru acele stickere, nu știu dacă și la NVidia sau Radeon e la fel. Și McAfee sunt la fel de fermecători ca și Norton, poate unii ajung să le cumpere pentru că sunt deja preinstalate.