Piața de foto video este în cădere liberă. În fiecare an se anunță scăderi ale magazinelor foto. F64 a scăzut anul ăsta cu 10%, tocmai de aceea au migrat pe cursuri, pe evenimente mai mult sau mai puțin corporate, au diversificat oferta doar, doar să se salveze. Între timp, a mai apărut și concurență cu prețuri mai ok. Unde mai pui că au mai apărut și site-uri de genul infin care vând la super prețuri echipament. Dar au și omorât piața de sh-uri.
În ultima perioadă am cheltuit destul de mult pe accesorii. Probabil se va termina curând cu treaba asta pentru că am zis să nu fiu limitat de nimic, să îmi fac treaba la anul.
A trecut aproape jumătate de an de când am noul setup și nu m-am plictisit de el.
Ideea articolului a pornit de la întrebarea unui amic care vrea să se apuce și el de treaba asta. De fapt, vrea să facă ceva, dar doar din gură, nu acționează să petreacă timp pentru a învăța sau testa ceva nou.
Treaba cu fotografia digitală e din ce în ce mai comună, știm cu toții că sunt o grămadă de photography. Partea mai puțin frumoasă este că piața e saturată și trebuie să fii bun și să perseverezi. Iar dacă e vorba de fotografia de eveniment mai ține și de caracterul tău să ieși în față.
Foarte mulți sunt încântați de faptul că e o factură mare la sfârșit de eveniment, dar sumele alea se împart destul de mult. Și, dacă vrei să evoluezi, trebuie să investești în accesorii cel puțin încă o dată față de cât ai dat pe setup-ul inițial.
Eu vorbesc, în special, de video, acolo e background-ul. Pe foto sunt alte accesorii, dar nu e ca și cum n-ar fi exista și acolo. Dacă vrei să dai o imagine bună trebuie să ai:
- accesorii pentru aparat(filtre de protecție, grip)
- lumini pentru seară
- stabilizator de imagine(monopied, gimbal, slider)
- recorder extern + microfon
Nu vorbim de sperietori, ci de ceea ce trebuie să luați în calcul în afară de un aparat și 2-3 lentile. Ah, dar și cursuri și cât mai multă teorie învățată. O să te ajute la practică. Încă îmi amintesc de discuțiile de prin 2012, 2013 când nu înțelegeam nimic altceva în afară de câteva lumini de platou că ea e cea mai importantă în toată ecuația. Și îmi dau seama că, chiar dacă ridici nivelul cu aparat performant, tot nu scapi de grija luminii. Deh, ea pune totul în valoare.
Altfel, când vine vorba de accesorii de orice fel, încercați să căutați și în altă parte. O să vedeți că sunt adaosuri chiar și mai mari de 100%. Dacă nu sunteți atenți și vă ia valul s-ar putea să ajungeți să băgați dublați valoarea calculelor inițiale. Ah, da, încercați să luați brand pentru chestiile pe care luați pe termen lung. O să vă ajute mult mai mult pe termen lung.
Piața de foto-video n-are cum să fie în cădere liberă atâta timp cât se scot continuu modele noi și toți vor să fie vlogări. Doar că nu prea se mai cumpără din magazine și asta e valabil peste tot în lume, nu doar la noi. A fost o perioadă când producătorii de aparate au putut da prosteală tuturor că au nevoie de un DSLR pentru a face niște poze cât de cât și atunci lumea a cumpărat, dar de când cu camerele bune ale telefoanelor nu mai e cazul.
Dar treaba asta oricum era ceva fals, pentru că toți cei care și-au luat un kit DSLR au ajuns să-l vândă pentru că nu era de ei, nu-i ca și cum dintr-odată nu mai vrea lumea camere – n-a vrut nici atunci, doar că nu existau alternative. Acum au rămas cei care chiar le vor, iar numărul lor crește de când cu trendul ăsta video. Chiar și tu îndrumi oamenii să caute în altă parte, deci ce șansă are F64?
Prețul accesoriilor a fost tot timpul problema amatorilor care credeau că echipament înseamnă aparat+obiectiv. Când vezi că un filtru de polarizare bun costă 200 de euro sau că un trepied care să te țină e și el 3-400 de euro îți schimbi puțin perspectiva.
Sunt curios cât va ține asta cu cursurile, pentru că multe merită doar pentru că te duc în diferite locuri. Mai greu ajungi în Patagonia de capul tău, dar youtubării cu care mergi nu-i ca și cum o să te învețe nu știu ce.