Citesc câteva chestii legate de bacalaureat și am zis să-mi dau și eu cu părerea. Printre atâtea scrisori deschise, printre atâtea postări pe Facebook… încă una în plus, ce mai contează?!
Eu n-am fost un copil eminent. Mi-au plăcut calculatoarele și matematica. Atât. În rest, ca orice copil tâmpit eram fanul cârciumii. Am pornit cu ideea asta din generală, după ce am luat capacitatea. Chiar și acum mi-a rămas în minte când i-am zis profei de română: eu în liceu n-o să învăț nimic, mă distrez.
Gândeam, pe atunci, că am avut ghinionul să am un profesor tâmpit de matematică… dom` Popescu… din Popești. Față de ce am dat în facultate… mă bufnește râsul de combinațiile pe care le făcea el ca să „își facă o casă la țară”. Dar faptul că punea presiune m-a făcut să mi se scârbească de matematică. Eu, dacă fac ceva fac din plăcere, nu din obligație.
Eram și arogant. Eram copil, în mintea mea credeam că eram un zeu. Nu mă lovise viața până acum. Eram niște războinici în micile noastre grupuri.
Despre bacalaureat…
Au fost 5 materii, pe care puteai să le păcălești cu un sport. Adică:
- română
- engleză
- matematică
- informatică
- sport
Eu am preferat să nu învăț decât la română. De română mi-a fost cel mai frică. În rest, n-am învățat special pentru bac. Matematica și informatica nu se învață de pe-o zi pe alta, ci în timp.
Bacalaureatul în 2024
N-am văzut subiectele, dar am citit câteva chestii. Am înțeles că sunt 3 materii, în loc de 5. Că na, simplificarea materiei. Până la urmă mai tot găsești pe Google și oricum nu poți să-i mai ții în frâu pe cei crescuți odată cu Facebook-ul. Trebuie mai multă interactivitate, mai multă pregătire din partea profesorilor, alte tehnici de predare, mai multă tehnologie, nu doar o cretă și-o tablă într-o sală.
Față de 2008 s-au schimbat multe. Elevii care vor pot face activități extrașcolare. Am auzit de tot felul de proiecte de voluntariat și nu numai. Vin copii la greu la noi la TV, cu fel de fel de activități extra. Ideea e că cine vrea face, cine nu vrea… rămâne să se plângă pe Facebook că România e de rahat. În marea majoritate a timpului… oamenii din ea sunt problema.
Licee fără absolvenți. Să se închidă, đă-le naibii!
Practic, ideea articolului de la asta a plecat. Din punctul meu de vedere, nu toți avem super abilități într-un domeniu. Eu am dat 2 găuri cu bormașina, dar asta nu înseamnă că sunt meșter sau că-mi fac o meserie din asta.
De ce trebuie să plecăm de la prezumția că trebuie să termine 12 clase și să ia bacalaureatul?
Dacă-mi aduc eu aminte bine sunt mai multe diplome date:
- 10 clase
- competențe
- 12 clase
- bacalaureat
Așadar, dacă sunt licee din zone cu o cultură mai puțin dezvoltată: de ce ar trebui să ia bacalaureatul?
Bac-ul este o etapă pentru a merge spre pasul următor, spre facultate. Dar de ce trebuie să facă toată lumea una? Pentru Lidl sau McDonalds?
Eu zic că vina, în primul rând, este a presei. S-a făcut un șoc, o dramă pentru că TOT MAI MULȚI COPII nu iau bacalaureatul. Așa, și?
Andrei a zis
Asa era și cu capacitatea. eu nu am luat capacitatea, am dat doar odată în sesiunea a doua pentru ca îmi înjură semn profa de mate după ce mi-a făcut părinții handicapati.
Am facut școală profesională, apoi am dat la seral la un privat, luat bac-ul din prima deși nu mai făcusem materie calumea din clasa a 8-a, terminat facultatea.Diplomele? Cu aia de profesionala ma puteam angaja la combinat dar am refuzat, asta de facultate e buna doar de pus pe CV pentru ca nu voi activa niciodată în domeniu. Se face foarte mare valva pe niște examene care nu îți vor influenta viața, asta dacă nu dai la medicina sau politie.
Marius Cucu a zis
Bine, într-un fel sau altul ai pierdut 1,2 ani de zile ca să poți intra la liceu, nu?
cKy a zis
da , seralul presupune repetarea clasei a 11-a și clasa a 13-a
ice4you a zis
Marius, problema este una foarte complexa pe care am incercat si eu sa o cuprind intr’o postare. Dincolo de mediatizare si toate rahaturile ce le mananca „presa” (daca o poti numi asa, de vina fiind tot lipsa de studii pe bune a multora) sunt cateva probleme nevralgice ce doar sa baga sub pres de ani si ani de zile.