A 4 a mașină de făcut pâine în decurs de 3-4 ani de zile? Prima a fost luată de mine de un Black Friday acum ceva ani buni de zile: 4-5 habar n-am. De atunci am folosit-o săptămânal. N-a murit nici în ziua de astăzi. Un model de la Tefal, îmi scapă acum denumirea, cred că au rescris modelul între timp.
Sor-mea, în schimb, a avut mașină de făcut pâine de la Lidl. S-a bușit după vreo 2 ani de zile și-a trecut pe Myria. Am găsit o pomană pe la 130 de lei, pe altex. Modelul ăsta nu se mai fabrică, dar nici n-a fost wow, din punctul meu de vedere. Mie îmi place mai mult cum face Tefalul meu pâinea. E mai crocantă, mai bine făcută pe laterale, deși într-un colț, dacă nu stai de ea, nu învârte făina așa cum trebuie. Eu ignor pentru că porțiunea aia oricum ajunge la porumbei în 99% dintre cazuri.
Acum a mai vrut o Myria pentru că schimbare de frigider, schimbare de culoare în bucătărie și nu se asorta. Da, femei! Myria veche o să ajungă la ai mei.
Accesoriile sunt cam micuțe față de ceea ce am eu și e mai mică. Arată și ea ok, pare că o să facă pâine bună. Făină am luat încă din lockdown-ul trecut, suntem OK la următorul.
E disponibilă aici.
Pun și rețetele pe care le-am găsit în cutie pentru că unii oameni au căutat asta.
Marius a zis
Salutare, tizule.Chiar ma gindeam sa caut o masina de rezerva la Sanyio meu old, model 90 luat de nou de pe olx cu 75lei. Serveste zilnic aproape de 3ani si e verde/fresh. O recomandare de ceva masina robusta, de 3-400lei, doar pita fac. Poate trebuie sa merg mai des prin piata mehala. Sanatate maxima!
Marius Cucu a zis
Asta a costat 270 de lei sau pe acolo. Cred că toate fac același lucru. In specificații nu prea vezi care e ok, ci trebuie sa faci 2, 3 pâini.
Nu știu de ce ai lua rezervă decât dacă nu îți convine asta pe care o ai. Nu cred că o să mai vină un lockdown în care lumea să cumpere mașini de făcut pâine încât să nu mai găsești nici făină, nici drojdie.
Redoo a zis
Eu am un moulinex de la blac fraideiul din 2013 și băgam zilnic câte o pâine de când au crescut copiii. Pe timp de iarnă sunt zile în care merg chiar două pâini că mai un sandwich cald, mai un unt cu miere, mai o zacuscă. Cumpăram foarte rar pâine.
Marius Cucu a zis
Eu nu am mai mâncat pâine de magazin de foarte mult timp. Mai nimeream in cârciumă pâine slabă, dar anul asta nu am prea dat pe acolo.
ice4you a zis
Cred ca modelul Tefal Pain Doré PF210 il ai si tu si Redoo … sunt acelasi lucru vandut sub doua branduri si vreo trei culori. 😀 Baga si a mea de rupe, nu am avut nici o treaba cu ea, in afara de o paine ratata odata (nu a crescut) ori de la faina, ori de la drojdia de proasta calitate, nu stiu exact ca atunci am testat atat faina cat si alta drojdie fata de ce foloseam defel. Faina iau ori de la Lidl, ori de la moara … care din pacate e la vreo 70km si nu ajung chiar tot timpul cand raman fara. 🙂 Oricum ar fi, e o invesitie de care nu imi pare deloc rau, am si uitat cum e painea de la magazin.
P.S. Se vede ca ca se apropie BF, aproape ca au dublat pretul fata de cat e in mod normal! :)))
Marius Cucu a zis
Eu cred că mizau pe un nou lockdown. Oricum, ca în primăvară nu se vor mai vinde atâtea mașini. 🙂
ice4you a zis
Mizeaza bine, vine el, dupa 6 decembrie! :))
Rebreca Avram a zis
Panasonic fac cele mai tari masini de facut paine. Am avut SD 2510 si am facut schimb cu parintii, acum am Panasonic SD 2511. Asa arata. Fac chiar si aluaturi cu ea.
Geo a zis
Nu mai bine puneți și rețetele de pâine, plus procedura, care vă plac cel mai mult? … tot caut și nu găsesc o chestie clară legată de pâine, iar de testat cred că am folosit toată rezerva de făină din județ
Marius Cucu a zis
Păi eu folosesc rețetele standard. La mine, la Tefal, cel mai mult îmi place cea cu pâine albă, programul 2 sau chiar 3 de la Myria, iar la mine la Tefal 4-5. Mie îmi iese foarte ok pâinea dacă este cu drojdie uscată și faină albă. Singurul secret este să măsori fix ca în rețetă proporțiile.
Costin a zis
Dar d-aia neagra, mai sanatoasa, nu faci niciodata?
Personal imi place cea cu kaizer si ceapa, este o mincare in sine.
Iar retetele tind spre infinit, fara a le repeta, fiecare piine este unica.
Marius Cucu a zis
Nu crește la fel de ok. Am încercat să combin, nu prea iese.
ice4you a zis
Da un click pe link’ul ala („modelul asta”) de la masina aia de ziceam de ea si gasesti acolo si o reteta pe care o fac eu si imi iasa ok tot timpul.
Ionel Lupu a zis
Eu am un Panasonic zb2512 care e super ok însă am trecut la alt nivel, în mașină fac doar aluatul, o coc la cuptor în vas Emily Henry sau pe placa de piatra.pentru comoditate, recomand panasonicul
ice4you a zis
Toate masinile de paine au program pentru aluat fara coacere, sau cel putin alea pe care le’am vazut eu. Coacerea la cuptorul de gaze/electric mi’se pare putin un moft ca in masina ai cam acelasi rezultat, diferente ar fi la unul cu lemne, e, atunci ar fi altceva.
Marius Cucu a zis
Eu am opțiunea la cuptor, dar niciodată n-am folosit-o pentru așa ceva.
ice4you a zis
Toate masinile pe care le’am vazut au programul ala, fiecare denumindu’l cum i’a taiat capul, dar in esenta e acelasi lucru … adica, folosesti masina de facut paine doar ca malaxor, lucru ce poti sa il faci si cu ajutorul unui robot de bucatarie, daca nu te tine sa o framanti manual.
Ionel Lupu a zis
incearca tu sa faci o paine cu cartofi la masina sau incearca sa faci una cu crusta, incearca sa faci ciabata….
Marius Cucu a zis
Ai vreo rețetă de pâine cu cartofi? Aș încerca eu.
ice4you a zis
Cu cartofi a iesit ok, bine folosind nu cartoful in sine, ci amidon de cartofi, ce folosesc dealtfel si in industrie. In rest, pentru pita de aia reala cu cartofi, cum se face la noi in Ardeal, ai nevoie de un cuptor de paine, deoarece ai nevoie de o coacere uniforma, lucru ce nu il poti obtine de la un amarat de cuptor cu gaze/electric. Iti iasa ceva, dar nah, trebuie sa nu ai mari pretentii. Daca totusi in place sa faci paine in casa la cuptor, nu imi e clar de ce ai nevoie de o masina de paine, doar pentru malaxorul ala? Asa cum am zis, acelasi lucru il poti obtine cu un robot de bucatarie sau o framantare manuala care iti asigura si aerarea necesara ca sa iti iasa ceva cu trebuie, dospirea pentru painea la cuptor fiind si ea la randul ei ceva mai pretentioasa decat ce poate masina aia, dar nah, fiecare cu gargaunii lui. 🙂
@Marius – incerca reteta cu graunte, dar in loc de graunte foloseste amidon de cartofi. Eu aia am incercat’o si a iesit cat de ok se poate pentru o masina de pita, ca bine ar fi sa nu uitam ce este totusi. Nu te astepta acum sa fie la fel ca aia genuine ca nu e cazul! 🙂
Mihai Surdeanu a zis
Și noi folosim mașina de făcut pâine. O iubim. Am descoperit că ne place să facem pâine în casă, chiar dacă nu iese miezul atât de legat, ca și în comerț. Un Philips luat acum vreo 2 ani, de Black Friday.
ice4you a zis
Dimpotriva, la mine unul miezul iasa fabulos la Tefalul ala! Legat, elastic si fain rau ca textura … aproape indentic cu painea aia de casa ce o facea in cuptor. Toata smecheria e la framantat si dospire, probabil ca modelul ala nu are un program la fel de ok.
Marius Cucu a zis
Depinde foarte mult de drojdie. Eu am observat diferențe între cea uscată și umedă, dar și tâmpeniile luate în lockdown.
ice4you a zis
Calitatea painii in mod cert tine si de ingrediente, dar si de felul in care este aerat aluatul ala! Daca nu este suficient framantat si aerat in timpul dospirii, miezul rezultat e unul cu o textura mai putin legata lipsindu’i si senzatia aia de „pufos/elastic”.
Costin a zis
Daca chiar iti doresti o pita cu cartofi (coapta-n cuptor) si ai pe cine tocmi pentru framintat…uite o reteta de la ungurii mei din Covasna :
https://savoriurbane.com/paine-secuiasca-cu-cartofi-reteta-pas-cu-pas/
Insa daca vrei una veritabila, facuta la mama ei, atunci da-i o fuga pina-n Chichis sau Ozun si iei direct de la sursa. 😀
Ramona a zis
Buna ziua! Ce faina folositi si ce drojdie? La mine nu creste painea cat sa umple vasul. Da inapoi.
Marius Cucu a zis
Făină de la Kaufland sau Raftul Bunicii parcă îi zice și drojdie tot de la Kaufland, cea a lor la 7 grame.