Cred că este o întreagă controversă în întreaga lume privind vaccinul pentru corona.
Pe cât de mult trece timpul, cu atât vedem oameni depresivi sau nervoși pentru situația în care ne aflăm. Eu zic că o să fie tot mai mișto când o să își dea seama că e pe bune treaba și cei care nu cred în virus. Și când descoperi conturi de oameni, nu postaci, despre Noua Ocultă Mondială… te gândești că lucrurile nu sunt deloc simple.
Când mă interesam să plec prin Asia câteva luni mă uitam și pentru ce vaccin ar fi trebuit să fac, în funcție de țară. În plus, trebuia să mă asigur că mă adaptez ușor la mediul de acolo. Ca o paranteză, am o cunoștință de prin Brazilia care face tot felul de alergii prin zona noastră pentru că nu e ok corpul ei față de toate bacteriile din zonă.
Cumva, dacă voiam să intru în anumite țări aveam nevoie de vaccin pentru febra galbenă, Dengue și altele. Te vaccinezi sau intri!
Acum suntem 7 miliarde de oameni și numai 50 de milioane infectați. Oficial. Neoficial probabil că sunt mai mulți.
Finlandezii zic că vor cere certificat de covid după ce va fi unul pe piață. Nu intri în țară dacă n-ai așa ceva. Dacă ești dintr-o țară care nu ține sub control pandemia, cu atât mai mult.
Eh, discuția se îndreaptă spre următoarea întrebare: ce te-ar determina să îți faci vaccinul?
Eu nu sunt în categoria de risc. Cel puțin, nu știu de asta, iar analizele au fost oarecum recente. M-aș mira ca în țară să fim nevoiți să facem vaccinul, dacă plecăm de la Arad la Constanța.
Dar dacă plecăm din țară, mai ales cu avionul, cred că vom fi nevoiți să prezentăm un certificat covid. Nu știu dacă o să fie chiar la nivel de UE, dar între continente cu siguranță vom fi nevoiți să îl facem.
Nefiind între cei cu risc, probabil că în primii 2 ani de zile n-o să pot să îl fac decât la privat. În plus, nu știu dacă l-aș face decât dacă aș fi constrâns. Să zicem că plec într-o țară în care am nevoie de vaccin, dar cu siguranță o să fie un criteriu de alegere al destinației.
Altfel, e de ascultat podcast-ul ăsta în care se povestește despre cum se aprobă un vaccin. Practic, nu e vorba despre realizarea lui, ci mai degrabă despre testele ce vin după, despre reacțiile adverse. Oricât ne-am bucura noi, eficiența de 90% pe un eșantion de oameni poate să fie și o chestie de PR.
Când ajungi să administrezi vaccin pe un om cu comorbidități s-ar putea să îți dea cu virgulă și eficiența să fie diferită.
În plus, acum vorbim și de tehnologii diferite de depozitare și administrare. Primele experiențe cu siguranță că vor fi grele.
M-aș oferi voluntar la teste:))
Păi tu erai mai aproape de cei care testează vaccinul. Nu te bagi?
Se spune ca gripa spaniola a disparut asa cum a aparut, de la sine. Parerea mea este ca gripa spaniola n-a disparut niciodata, ci mai de graba, omenirea s-a adaptat (imunizat) pe cale naturala si traim toti cu anticorpi creati, ca in cazul altor forme de gripa aparute de-a lungul timpului. Cam acelasi fenomen se va intampla si cu Covid-19. Ne vom adapta cu vaccin sau fara si vom invata sa traim cu el. Generatiile viitoare se vor naste cu imunizare dobandita genetic de la generatiile care s-au adaptat. Problema cu vaccinul cu eficienta 90% sau 100% e egala cu zero. Este similara cu controlul medical periodic al prostituatelor din bordeluri. Daca rezultatul controlului (testarii) este ok in ziua controlului, asta nu inseamna ca respectiva persoana nu este purtatoare asimptomatica si ca n-ar putea transmite primului venit (primul servit).
Intr-adevar, in aproape toate cazurile de deces, cei care au pierdut lupta cu moartea (nu lupta cu viata, fiindca vietuitoarele se lupta sa invinga moartea, nu viata, dar asta e alta poveste) au suferit de tot felul de comorbiditati. Pastrarea distantarii sociale, igiena personala, purtatul mastii acolo unde situatia o cere, au ca efect doar o incetinire a evolutiei infectarilor. Pandemia nu va dispare niciodata, ci ne vom obisnui sa traim cu ea.
Este doar o chestiune de timp pana cand toata omenirea va fi infectata. Din acel moment nu mai sunt necesare distantarile sociale, purtatul mastilor, sau altfel de masuri speciale, fiindca selectia naturala isi va spune cuvantul. Din pacate, probabil ca dupa aceasta pandemie vor apare si alte forme, alti virusi din ce in ce mai evoluati, mai agresivi si mai rezistenti. Pot fi doar trei variante care ar putea duce la disparitia vietii pe Terra. Virusi, razboi nuclear (sau similar) sau o coliziune cu un alt corp ceresc. Vestea buna este ca nimeni din generatiile existente (nascute pana in acest moment) nu va avea sansa sa prinda „sfarsitul lumii”. Vestea proasta este ca „sfarsitul lumii” este per persoana fizica, pentru fiecare dintre noi atunci cand incheiem socotelile cu viata. Indiferent de situatie, nu este cazul sa ne panicam, sa devenim paranoici, fiindca viata este frumoasa cu pandemie sau fara. Scapa cine poate…:) Cea mai crunta moarte este moartea de plictiseala. Ne nastem in curu’ gol, murim cam la fel, deci a avea de toate nu-si are sensul atata timp cat nu luam nimic cu noi la finalul trecerii noastre prin timp si spatiu.
Pe stradă cred că vor fi din ce în ce mai mulți anxioși, oameni mai speriați în a vorbi cu alți oameni.
Probabil ca da, este oarecum firesc sa se intample asa, fiindca face parte din natura umana si nu numai. E vorba de lupta pentru existenta, iar asta cere cateva conditii individuale, printre care starea de sanatate. Daca oamenii ar fi pusi sa aleaga intre doua raspunsuri doar unul singur, la o intrebare simpla, oare ce alegere ar face? Intrebarea este, – Ce e important sa se intample cu tine, sa fii sanatos sau sa traiesti mult? La o citire directa cele doua situatii par inseparabile si formeaza un tandem. Daca facem un exercitiu de imaginatie alegand doar una dintre cele doua variante de raspuns, problema se complica incredibil de tare. Oricare dintre variante ne propune singurul lucru comun si anume, renuntare la confortul cotidian, in rest, difera fundamental si pot influenta comportamentul, determinand subiectul interogat sa-si schimbe aproape total filosofia de viata si modelele sociale cunoscute, in functie de raspunsul ales. Apropos de anxiosi. In general anxietatea apare din cauza situatiilor pe care nu le putem gestiona. Neputinta gestionarii corecte (sau pozitive) a diverselor situatii este genetara de necunoastere sau de lipsa de informatii corecte si credibile. Nesiguranta induce teama, susceptibilitate, neincredere, neimplicare, lipsa de asumare si chiar indiferenta. Asa este. Nativ, oamenii simt nevoia de comunicare, iar o comunicare prost aplicata, prost transmisa sau exprimata, nu poate avea decat efect contrar, influentand negativ si fiind perceputa gresit, atunci cand nu incercam sa trecem prin filtrul ratiunii proprii subiectul in cauza, luandu-l de bun, dar neverificat. Si mai e ceva interesant. In general gandurile oamenilor nu depasesc pragul casei, nu incearca sa compare situatiile lor cu situatii similare intamplate la scara planetara, ci doar la nivel micro, de apartament, imobil, strada, oras, in cel mai fericit caz, tara, adica arealul individual, dar asta se intampla atunci cand declicul da semnale negative. Sa ma explic. Tot ce e rau, este doar la mine, cu mine, despre mine, fiindca in egoismul meu, nu sunt instare sa-mi compar situatia personala cu situatii similare intamplate peste tot in lume. Iar daca printr-o conjunctura pozitiva (s-au aliniat toate planetele 🙂 ), compar situatia mea cu a altor oameni, cu toate ca vad cum au rezolvat ei problema, nu fac nimic, nu aplic pentru mine, ceea ce pentru altii a dat rezultate bune. Din cauza asta ar trebui sa nu ne mai lamentam, sa nu dam vina pe soarta, pe vreme, pe politica, pe „oculta”, etc., adica pe orice sau oricine, in afara de propria noastra persoana. Toata polologhia care am scris-o mai sus poate fi sintetizata si explicata mult mai simplu. Suntem rezultatul gandurilor si actiunilor noastre si nu este nimeni de vina, in afara de noi insine.
Cei care nu vreti vaccinuri vedeti ca are olivia ster niste tratamente naturiste foarte bune – va poate confirma si sotul 🙂
Pai mai nea Petre, trecand peste troll’ul de gradinita, in logica ta, daca eu nu fac vaccinul te’as infecta pe tine vaccinatul? Doar intreb.
Eu am încredere în știință dar știu că există când te grăbești șanse mari să dai kicks…acum nu știu dacă aș testa versiunea alfa a vaccinului plus că deja ne pregătim de 2021, tulpinile s-au modificat din octombrie 2019 :)? Cine știe e ciudat dar, parcă nu aș risca in contextul asta…aș prefera să mă izolez la moșie vreo 2 ani.
Pana la stiinta sa ne gandim ca nu cei care au facut vaccinul vor realiza efectiv vaccinul lui coana Mita. 🙂
Certificatul de ‘neguvid’ este numai bun sa te stergi cu el dupa ce te-ai lasat pe vine. Cit de idioti pot fi aia de pun pret de asa ceva ?
Taman ce-ai ridicat respectivul certificat si te vezi c-o colega din liceu…imbratisari, pupaturi sau…
Si te-ai guvizit instantaneu, uite-asa, cu certificatul in buzunar.
Bai fratilor, social media in exces conduce la netezirea ireversibila a a scoartei cerebrale.
In alta ordine de idei, pentru Romania ar trebui dezvoltat
un vaccin ce poate fi transportat doar la temperaturi de peste 200°C, in asa fel incit sa i se asigure conditii proprice in spitalele noastre ce se aprind din senin.
Sincer să fiu, m-aș vaccina dacă aș ști că e sigură substanța. Nu aș accepta un vaccin românesc pentru că știm cu toții cât de șubrede sunt lucrurile la noi în țară, dar mi se pare corect să ni se impună un anumit vaccin la un moment dat pentru a scăpa de situația actuală.
Da, lucrurile au devenit subrede de cind „Partidul e-n toate. E-n cele ce sunt / Și-n cele ce miine vor ride la soare ” insa este bine de amintit celor ce nu stiau ca Institutul Cantacuzino era furnizor de vaccinuri pentru intreaga Europa de Est, din Polonia pina-n Turcia.
Dar deh, si Cartagina a fost mare odata …
Eu unul l-aș face pentru că… de ce nu?
Cel mai probabil as aștepta să mă trimită compania in delegație ;)) macar sa nu dau bani pe el :)). Se consideră beneficiu, nu? Dacă aș fi nevoit l-aș face, doar că probabil nu din primul val și aș amână sa scot bani din buzunar.
Niște unii zic că vaccinul ăla din prune fermentate e mult mai eficient și se obține mult mai ușor certificarea pentru el.