Da, încă mai sper la pensie. Acum m-a sunat un băiat de la NN să mă agațe cu ceva asigurări de sănătate. S-a prins că nu mă interesează altceva, în schimb, am discutat un pic pe baza pensiei facultative.
Tot amân treaba asta și nu știu de ce.
Din gura lui am auzit randamente anuale, garantate, de 8%. Titluri de stat. Am râs pentru că nu mai sunt atât dobânzile în momentul de față și e greu de crezut că va fi așa pe termen lung. Cică nu mai au comisioane cei de la NN, doar taxa de administrare.
Dar na, eu vreau să fac doar un pic de optimizare: deduc niște taxe, că altfel mă descurc cu bursa.
Cred că am mai discutat în trecut despre pensia privată. Mulți mă sfătuiesc să nu încerc, pe mulți, însă, îi văd că deja că depun.
Reportajele de pe la TV nu sunt chiar atât de convingătoare. Cel puțin, acum ceva timp, era un reportaj pe DIGI24 în care se spunea că pensia privată ajunge tot la stat.
Pe de altă parte, am înțeles că pensia facultativă te scutește de anumite impozite. Practic, acei bani pe care îi bagi în pensia privată nu vor mai fi impozitați.
Ca să ne înțelegem. Avem 3 posibilități de a cotiza la sistemul de pensii. Pilonul 1 și 2 sunt administrate, într-o oarecare măsură de stat, așadar n-ai control, însă la pilonul 3 poți cotiza dacă vrei sau nu.
Sunt mai multe entități precum:
- AEGON Pensii
- Allianz-Ţiriac Pensii Private
- BCR Pensii
- BRD Pensii
- NN Asigurări de Viață
- BT Pensii
- S.A.I Raiffeisen Asset Management
- Generali Pensii
- Carpathia Pensii
Ca idee, să știți că se poate să cotizați pentru mai multe entități, însă aveți un minim de 45 de lei pe lună.
Mă gândesc și eu să intru în sistem și să „donez” pentru pilonul 3. Din câte am înțeles, banii vor putea fi returnați (încasați) după 60 de ani.
Practic, niște fonduri de investiții se vor juca cu banii noștri, iar la final ne vor da și nouă câte ceva.
Dupa 60 de ani sau dupa virsta de 60 de ani ? 🙂
După vârstă… Evident.
Cam toti merg pe ing, dar poti incerca un lucru…un cont in care sa pui trimestrial suma ce-ai plati-o la pensie, dar sa te tii de treaba asta si zic ca vei fi mai castigat.
Deja fac asta, dar voiam și ceva oficial.
Cea mai oficiala si sigura tot salteaua ramane … sau in ultima instanta acel cont unde ai control asupra banilor tai. Cu asigurarile e poveste lunga … lunga de tot mai ales pe la noi.
Saltea, saltea, dar inflația? E acum pe 0, dar în viitor?!
Aegon mi se pare ca este bun pentru pilonul 3.
Banii se pot utiliza și mai repede de vârsta de 60 de ani dar anulează niște dobânzi.
O colegă îmi recomanda BCR , a lucrat 10 ani pe nișa asta și zicea că sunt cei mai ok.
Mai bine te-ai gândi dacă vrei cu sumă garantată sau cu sumă estimativă. La cea estimativă alegi domeniul în care să se investească banii, dacă domeniul crește iei mai mult, dacă scade…..mănânci la cantină:))
Eu am ceva la aegon, si firma baga automat acolo luna de luna, am fost introdus automat la ei. Am strans in jur de 2000lei pana acuma…
Acuna am citit, pilon2….
Ăla e 2 Daniel. La 2 am și eu ceva strâns. Dar după predicțiile unor oameni din asigurări, dacă nu ne facem noi pilon 3, statul va fi incapabil sa ne plătească pe pilon 1
Păi nu cumva e în interesul oamenilor de asigurări să ne spele creierul?! 🙂
Pensie Pilon II : Am la aegon sa cum s-au redenumit iar sotia are la NN.
Am asigurare de viata la ING, dau vreo 36 lei parca si in caz ca merlesc, primeste familia 100k euro. M-au sunat zilele trecute sa ma intrebe daca maresc polita la 1 milion de lei dar noua polita va fi de 89 lei.
Le-am zis ca nu,practic suma asigurata s-a dublat dar polita se tripla aproape…asa ca am ramas cu polita veche.
I-auzi, ce de bani pe capul tău! :))
Noi, ca familie am avut 5 contracte la NN și mai avem unul care se încheie în martie 2025. Am făcut asigurare de când au intrat pe piață. Prima a fost o asigurare simplă, care am folosit-o pentru acoperirea unui credit făcut de când Al doilea a fost o asigurare Academica pentru fata cea mică, cea mare era cam depășită de vârstă, iar cea mică avea 10 ani și era cam la limită, dacă voiam să obțin ceva. Apoi am făcut niște asigurări Activ plus (așa se chemau atunci) cu investiție la bursa de valori. 2 pentru fete, 2 pentru noi. Când s-a încheiat contractul celei mari, era criză, așa că nu am cerut banii atunci, i-am lăsat să facă pui. Într-un an am avut câștig de 20%.
BCR-ul asigurări a avut, nu știu dacă mai are un plan de pensie interesant prin anii 2006.
Să înțeleg că sunteți OK cu ei?
Da. Contractul meu era din 2007-2008 și în 2017 am avut nevoie de niște bani și am făcut o răscumpărare parțială. Deci polița a mers în continuare, dar am scos niște bani acumulați acolo. M-am dus la sediul lor și am văzut situația cum o văd consultanții și am făcut un calcul, deci în 10 ani suma depusă de mine s-a dublat. Deci partea asiguratorie a fost acoperită de creșterile uniturilor.
Depinde enorm de mult de consultant. Eu am unul foarte bun.
Marius, idea de asigurare face referire la producerea riscului pentru care te-ai asigurat și la eventualele compensații acordate.
Nu ar trebui sa vorbim de ‘castig’!
Dar, la noi, nu a prins idea și se merge foarte mult pe ‘castig/ acumulare”.
La vremea când eu am făcut acele asigurări Activ Plus, existau FNI, Caritas și altele. Era singura variantă de ați păstra banii cât de cât la valoarea de cumpărare.
In anul 2011 am renuntat la pensia de la NN,fostul Ing,si am facut contract cu Casa de Pensii,plus ca au fost obligati de OPC sa-mi returneze banii pe anii in care am cotizat! .Nu cred ca voi mai accepta asemenea contract vreodata !La clauze, pe ultima foaie din contract erau scrise multe chestii aberante!Tin minte ca si omniasig era aproape pe duca in momentul ala!
Pilonul 2 sau 3?