M-am întors de la Samsung Summit, de la Frankfurt. Long story short, ei ne-au trimis acolo să vedem noile televizoare din seria 2023, dar și ce au avut anterior. O să dezvolt un articol despre ce s-a întâmplat acolo, dar acum vreau să vorbim despre ce a făcut UE din televizoare. Au făcut PI pătrat.
Știți, anul trecut UE a zis că trebuie să se lupte cu consumul de energie electrică și au intrat și pe televizoare. Da, Panasonic are televizoare ce consumă și 700 de W, dar acestea sunt televizoare ce sunt lideri de gamă, de sute de mii de lei. Practic, ei testează, caută să descopere lucruri, modifică panouri, ei parcă au fost primii cu heatsink, ei încă sunt cu input lag de 1ms pe televizoare. Finețuri. Opulență, dacă vreți.
Samsung, la fel, încearcă să facă lucrurile bune, dar pe 8K. Ei vor să meargă tehnologia mai departe, să caute să evolueze. Evoluția nu e simplă dacă limitezi consumul. Nu poți să vorbești de viitor când tu iei ca bază 2012-2017. Tehnologia era diferită atunci. MicroLED era la nivel de prototip.
Uitați-vă la plăcile video, deja sunt imense, consumă foarte mult și acestea dacă alegeți liderul de gamă.
Revenind la televizoare, cei de la Samsung au prezentat soluția lor pentru a fi în pas cu cerințele UE.
Știți ce înseamnă cerințe UE?
Să iei un televizor și să îl folosești la 8% din capacitatea acestuia.
Da, principiul de ocolire a legii este un profil nou de eficiență energetică venit by default. Nu am înțeles foarte bine dacă poți să îl ajustezi. Nu știu de ce cred că o să vedem anul ăsta campanii prin care oamenii vor fi îndemnați să schimbe profilul de culoare al televizorului. Eu sper să se educe și treaba asta pentru că, indirect, se va împinge și ideea de calibrare.
Eu doar am întrebat: OK, dar știu că în magazine promoterii aleg să îl seteze default pe profilul Dynamic. Cum se va întâmpla asta? Vor educa oamenii să schimbe pe un profil nou?
Mai mult, am zis OK, acum reduceți la 8% capacitatea unui televizor pentru a putea fi acceptat de noile standarde UE. Dacă va veni UE să zică: dar nu, vrem să reducem și mai mult consumul de energie prin televizoare, ei unde se vor duce? La 3%? La 1%? Care e limita?!
Logic că nu au avut un răspuns oficial, au ocolit discuția pentru că nici ei nu știu direcția UE și ce vor vrea aceștia să mai facă în viitor.
Sunt la primul contact cu noile televizoare și chiar nu știu dacă Sony(a se citi nu am voie să vorbesc până pe 1 martie) sau Panasonic au abordat la fel problema pentru modelele premium. Probabil asta rămâne singura alternativă a producătorilor de televizoare. Bine, e amuzant când unii puneau titluri bombastice ca să facă trafic pe așa ceva… când în piață deja se discuta că va fi un profil de culoare… Dar deh. Perspective!
Alexandru a zis
E jenant, nu doar amuzant.
Sper doar să nu decidă interzicerea comercializării modelelor high end
Marius Cucu a zis
Efectiv, asta va fi direcția dacă nu se schimbă criteriile. Mai ales că high end nu cumpără marea majoritate a oamenilor, să nu ne zică ei că influențează atât de mult consumul în toată UE. Eu, tu, omul de rând din UE n-avem bani de flagship-uri.
George a zis
Green deal-ul ‘loveste’ in aproape toate domeniile vieții.
Marius Cucu a zis
Eu nu am o problemă cu Green Deal-ul și înțeleg că e strategie politică împachetată green, dar nu trebuie să pui piedici evoluției.
Petre Petre a zis
Am voie să mai vad culoarea roșie, ca parca ea consuma cel mai mult? Sau trebuie sa setez tv pe verde sau galben? Chiar asa am ajuns? Vai de mama noastră de prosti!
Laza Laurențiu a zis
Așa este când trebuie să te supui unor directive europene elaborate de niște persoane care nu au un minim de cunoștințe în domeniu. Referitor la Green deal impus de UE, am un prieten pensionar care și-a montat in 2012 panouri fotovoltaice cu acumulatori la o casă de vacanță într-o zonă de munte unde nu era electrificata făcând o investiție de 7000$. După 10 ani randamentul a ajuns la 65%. Acolo se ducea aproximativ 2 luni, 1 luna de sărbători de iarnă și revelion și 1 luna vara. Îmi spunea că iarna după prima zi nu mai avea curent electric vreo 3 zile. Panourile fotovoltaice erau acoperite cu 20-30 cm de zăpadă.Din prima zi când ajungea la casă se urca pe o scară de 6m că să de-a zăpada de pe panouri dar rămânea un strat de gheață pe ele. De multe ori cădea de pe scară (noroc că era zăpadă mare) că venea ca o avalanșă zăpada de pe panouri.A fost un coșmar pentru el aceste panouri deoarece acum s-a conectat la rețeaua electrică și nu a găsit unde să de-a la reciclat aceste panouri.Deci, aceste directive UE nu a luat în calcul cantitățile enorme de reciclare a acestor panouri (sunt cheltuieli enorme pentru reciclarea lor) cât și a acumulatorilor de la autoturismele electrice adică „ce iau pe mere dau pe pere”, adică aceeași poluare.