Acesta este articolul general cu ceea ce am făcut în Italia, mai exact am fost 5 zile în sudul țării, acolo unde am vrut să văd cât se poate de mult din Coasta Amalfi. Da, știu, în titlu scrie că sunt 6 zile, dar a 6 a zi e inexistentă pentru că am făcut doar transferul spre aeroport prin mult jeg… și aurolaci, specific Napoli. Oricum, cred că e util să vă mai dau câteva ponturi pe care le-am prins la fața locului sau poate că e bine să vă setez pe cât se poate așteptări despre zonă.
Deși am monitorizat cu un Samsung Watch7 pașii de data asta n-au fost atât de mulți. Contrar așteptărilor, cei mai mulți pași au fost făcuți în Napoli, în timp ce în Amalfi sau Portofino am numărat dealuri, nu pași.
Am avut pe listă de mult timp Capri, Coasta Amalfi și Sorento, dar acum pare că pot să vorbesc despre asta mult mai ușor, având totul în cap. Nu am organizat eu plecarea, adică nu am știut decât că trebuie să plătesc și ce să… plătesc. Dar călătorim împreună destul de mult și avem același stil, așadar iată că lucrurile au fost foarte OK.
Pe scurt, am plecat din București spre Italia cu gânduri mărețe, să vedem și cum este Napoli. Dacă veți găsi ghidul ăsta și o să vreți să stați 5 zile în Italia, chiar vă rog să planificați pe cât posibil fără Napoli. Sau dacă vreți să vedeți cum arată haosul controlat și înțeles doar de localnici, probabil că da, puteți alege Napoli. Noi am avut 2 nopți de cazare în Napoli pentru că bilete de avion au fost de așa natură. Așadar, ar fi fost bine să luăm doar ultima seară cazare în Napoli pentru a fi aproape de aeroport, asta în cazul în care alegeți să zburați cu Wizz-ul de la ~9 dimineața.
Nu am avut cele mai bune ore, însă asta a fost situația. De obicei, aleg să plec dimineața si să mă întorc pe cât se poate de mult… seara. Dar iată că nu am reușit treaba asta.
Practic, o noapte de cazare a fost aproape pierdută. Plătită și pierdută, dacă te gândești la optimizarea costurilor călătoriei. Dar îți asumi că face parte din experiență. De exemplu, cealaltă persoană a mai rămas câteva ore în Napoli și a bântuit în zone ceva mai frumoase. Citez: ți-ar fi plăcut acum Napoli.
Pe de altă parte, dacă mai stăteam o zi în Sorrento prindeam o inundație de toată frumusețea.
Cum ajungi pe Coasta Amalfi?
Deocamdată, ajungi din Napoli, dar din noiembrie deja puteți zbura direct spre Salerno. Partea bună este că poți să mergi pe coastă, din Napoli, relativ ieftin. Cu localnicii!
Partea mai puțin bună este că localnicii sunt mulți, implicit poate să fie un pic cam aglomerat.
Noi am mers din Napoli Centrale spre Sorrento cu mai puțin de 5 euro. Variantele pe care le găseam pe Google erau legate de Flixbus, legate de trenurile rapide sau autobuze de peste 25 de euro.
Ei bine, am descoperit Circumvesuviana. Acum e posibil să aibă o denumire diferită, din ce vedeam în afișele de prin tren, însă, în gară sunt puține zone în care vezi semnele despre Circumvesuviana. Cumva, o să le găsiți la subsol. Este un tren local, cred că nu este nici electrificat iar biletele se cumpără de la casă, iar apoi se validează.
V-am pus mai jos semnul pe care trebuie să-l căutați: Ferrovia Circumvesuviana.
Câte zile ai nevoie pentru Coasta Amalfi?
Cât mai multe ar fi răspunsul corect.
Din punctul meu de vedere, este bine să aveți măcar o zi în Positano și o zi pe Coasta Amalfi. Noi am prins apusul pe fiecare dintre cele două și chiar ne-a plăcut experiența. Dar pe drum mai sunt lucruri de făcut, mai aveți Pompei, poate Capri, poate Ischia, locuri în care n-am reușit să ajungem. Din start aș mai adăuga câteva zile bune pentru a putea să vă bucurați de toate locurile acestea.
Puneți pe listă măcar o zi de plajă pentru Portofino. Aveți grijă să vă luați și galoși pentru pietre ca să nu suferiți prea mult. N-am avut eu cum să fac așa material, dar vă confirm că am prins soare aici. A fost genial să faci pluta cu atâția munți în spate.
Sigur, puteți grăbi lucrurile și să alegeți un mijloc de transport mai rapid, dar pentru Capri, pentru Ischia aveți nevoie tot de un feribot sau de o excursie.
Veți comasa și mai mult lucrurile dacă veți elimina plaja. Noi am fost în octombrie și aveam rezervate și câteva ore pentru plajă, în fiecare locație. Așadar, dacă aveți perioade mai reci poate că săriți de pasul ăsta. De ținut minte că la jumătatea lui octombrie eram cu mânecă lungă seara și dimineața, în rest, treceam la pantaloni scurți, iar cât timp soarele era pe cer și în apă era perfect. Umezeala nu era tocmai mare, nori pe alocuri, a fost vremea perfectă.
Apropo, dacă sunteți nehotărâți în a face plajă în Sorrento, Positano sau Amalfi, aș recomanda Positano pentru liniște și peisaj, iar Sorrento pentru vibe. Plaje private, muzică, opulență. Nu am făcut atât de multe lucruri în Sorrento, e un mic Centru Vechi, vreo 2 viewpoint-uri și poate câteva zone de tracking. Cred că o să îl folosiți ca nod de plecare spre celelalte locuri.
Este o zonă care trebuie vizitat măcar o dată în viață. Eu trebuie să mă întorc acolo pentru că mai sunt lucruri multe de făcut în zonă. Contrar așteptărilor, atât Positano, cât și Coasta Amalfi sunt cu turiști mai în vârstă. Prea puțini tineri în zonă. O fi fost perioada ori poate făceau alte activități tinerii, însă nu prea i-am văzut prin zonă.
Mâncare
E italiană. În Saint’ Agnello am mers la pas mult până să dăm de mâncare locală, non turistică. N-am găsit decât în ziua plecării.
Însă, la cazare ne-am dat seama târziu că se gătește local și mâncarea a fost chiar interesantă. Nu știu să vă zic exact denumirile.
Am fost și un pic limitați în a testa lucruri pentru că aveam mic dejun inclus și nu mai aveai chef să testezi toate tâmpeniile.
Ce-am nimerit OK și poate fi recomandat au fost ceva gustări pe bază de pește și cartofi prăjiți. Erau la tot pasul în Amalfi și nu rezistai tentației, iar peștele chiar era proaspăt. Costa undeva la 10-15 euro în funcție de unde alegeai să iei.
Am nimerit și la „pasteleriile lor” aproape la fel cum era în Portugalia. Efectiv, am pus degetul și-am luat din fiecare. Ba câte o gogoașă, ba ceva cu orez și lapte, nimic impresionant. Dar, dar gelato întotdeauna a făcut banii, chiar și mizeriile scumpe și proaste din zonele turistice.
Am testat și prea promovatul limoncello. Meh. O chestie acidă cu gust de lămâie și 30% alcool. Nu m-a dat pe spate. Trăiască Aperol Spritz.
Sorrento
Nu am făcut un articol separat cu Sorrento pentru că nu știu dacă am făcut activități extra. Ideea e să luați cazarea în zona asta pentru că e un pic mai accesibil.
În rest, am reținut viewpoint-ul spre vulcanul Vezuviu, plajele, piața Tasso sau străduțele Corso Italia și Via Luigi de Maio.
Puteți intra și în biserici sau chiar catedrala din Sorrento. Dacă țin bine minte, n-am plătit nimic la intrare. Fain e viewpoint-ul din Luigi de Maio. Nu o să aveți cum să-l ratați.
Portul turistic este și el acolo, iar voi o să puteți coborî la plaje fie pe jos, fie cu liftul. (se plătește liftul)
Există și un soi de fabrici cu și despre Limoncello.
Unde ne-am cazat?
Ideal ar fi să mergeți direct în Amalfi sau în Positano pentru cazare, dar puteți să stați în Sorrento sau în… Saint’ Agnello. În autobuz am văzut că destul de mulți români coborau și mai „devreme” de Saint’ Agnello. Ca idee, sunt undeva la 11 kilometri de mers spre Positano. Cu cât sunteți mai aproape, cu atât e mai bine și… în teorie, ar trebui să aveți prețuri mai mici la cazare.
Noi am avut o cameră privată într-un hostel cu rooftop foarte aproape de centrul Saint’ Agnello. Făceam cam 7-8 minute pe jos până la centrul… satului?
Ah, cazarea a fost foarte OK pentru noi, însă cel mai nasol a fost că aveam biserica foarte aproape, iar când era zi cu post sau duminică… poc clopote la 7 dimineața. Ne-a trezit bine de tot în vreo 2 zile.
Cam așa am văzut că era locația pentru că nu aveai foarte multe opțiuni de mâncat, pe timpul serii acolo. Sorrento era mai activ, dar mai făceai încă 25-30 de minute până acolo. Ori te lăsai la mâna transportului în comun.
Ca punct de plecare pentru Portofino și Coasta Amalfi este OK, cu precizarea că dacă vă treziți mai târziu o să găsiți autobuzele destul de aglomerate. Adică nu ieșiți la 11 din cameră ca Cucu, ieșiți la 9, da?!
Închei și ultimul articol despre Coasta Amalfi. Da, a fost fain, mai puțin ce-am bifat în Napoli. Au mai rămas multe de făcut acolo, dar aștept să vină Wizz în cealaltă zonă a Italiei ca să mai bag o tură. Mi-a plăcut, e vibe-ul italian, deși dacă aș compara cu Bari și zona Pugliei, parcă acolo e mult mai uman, mai puțin turistic. Aici eram grupuri, grupuri de turiști, cumva localnicii erau obișnuiți sau… plictisiți de noi. În Puglia, cel puțin când am fost eu, e un pic diferit. Mai ales că acolo nu se vorbește deloc engleză, pe când aici… te mai descurci.
Andrei a zis
M-am uitat putin la Ischia…meama ce fel arata… de notat pentru Mai ca e cald.
Marius Cucu a zis
Pe Twitter a mai zis lumea și de Meta. Faină și zona aia. De fapt, toată partea asta e wow. Parcă acum mă oftic că n-am bifat și Sardinia astă vară, când am avut ocazia.
Mama lui Stefan Cel Mare a zis
Cum de iesi din camera la ora 11, cand te trezesti la ora 5?
Marius Cucu a zis
Era mic dejunul cu mexicancele bun.
Constantin a zis
Limoncello din supermarket sau chiar cel din restaurantele din zonele turistice e o mizerie ce nu are aproape nici o legătură cu adevăratul limoncello produs artizanal.
Dacă vrei să mergi in Sardinia îți recomand să închiriezi acolo o mașină pentru că transportul in comun este foarte puțin dezvoltat și te vei chinui să ajungi dintr-un oraș în altul. Cel puțin pentru interiorul insulei e jale, pentru coastă lucrurile stau ceva mai bine, dar nu cu mult.
Marius Cucu a zis
Da, sor-mea a închiriat mașină acolo. Am auzit că e dificil. Totuși, ne-am descurcat noi și în alte condiții.
Am fost și într-un soi de fabrică ce făcea Limoncello… parcă în ultima zi, dar efectiv am refuzat și ce ne-au dat ei să gustăm. În schimb, gelato de la ei a fost foarte OK. O să actualizez în articol pentru că am salvat locația și chiar merita măcar pentru poze. Mai puțin pentru… tânțari.
Mirela a zis
Câte comentarii aiurea despre Napoli care este defapt imens si cu zone f frumoase, despre mâncare nefiind pregătit ptr specialitățile italiene – probabil ai consumat la greu carne și cârnați cu sosuri, … Nu prea ai spiritul unui turist adevarat.. Când ajungi prin India sa te plângi de tot ce le este lor specific crezând ca ești defapt în Suedia.. Dar cand locuiești într un hostel probabil ca disconfortul simțit acolo creează o anumita stare de indispoziție pe parcursul voiajului…..
Marius Cucu a zis
De asta nu e bună generalizarea. 🙂
Nici nu mă consider turist, mai degrabă călător.
PS faci un pic confuzie legat de cazări. În hostel am stat în cameră dublă, cu toaletă separată, balconaș, mic dejun, rooftop. Disconfort la cazare a fost în Airbnb-ul din Napoli când era totul foarte zgomotos, dar… de afară. În ultima seară am schimbat complet zona din Napoli.
Când îți povestesc oameni de lângă tine că li s-a furat lanțul de la gât, în ziua mare, direct de pe scuter, tu cum te-ai simți?!
Dieta nu îmi permite să mănânc pizza, paste, ori prea multă carne.
Nu îmi permite stomacul să merg în India, poate că nici în Asia de Sud Est.