Ăsta e articolul ăla clasic pe care îl fac eu după ce vizitez o țară nouă. Cred că este a 22 a pentru mine, dacă nu mă înșală memoria, dar aș putea să scad rapid pe cele pe care nu le-am văzut, din Uniunea Europeană.
Am vrut să bifez și Belgia ca să știu că închei povestea cu zona centrală. Deja văzusem foarte mult din zonă și voiam să mă conving de ce sunt asemănări între Anglia, Germania, Polonia sau chiar Olanda. Influențe.
Ei bine, am găsit o țară gata făcută, ca să zic așa. Știți cred că o parte e mai săracă, iar una mai bogată, în funcție de cine și cum i-a cucerit. Vedeți voi, nu doar noi avem unguri în centrul țării, alții au fost cotropiți ba de niște germani, ba de cine a avut chef prin zonă.
Însă, sunt mai centrali, mai bine poziționați, mai multă industrie, iată cum se pot explica multe.
Reguli există
Știți problema aia clasică: în balcani ai reguli care nu sunt respectate, în partea cealaltă ai pus parul și ai aplicat amenzi, iar oamenii s-au civilizat cu forța. La 2-3 generații după, iată, lucrurile sunt bune. Sunt la un alt nivel.
În orașe se taxează tot. Te-ai uitat pe cer, te-ai făcut că uiți să plătești: ai amendă.
Mașinile merg cu 30 km/h. Ok, o mai duci la 40 km/h, dar mai ai câte un semafor cu surprize. Direct acasă amenda. Faci o dată, de 2 ori, dar parcă e mai bine să ieși la o cârciumă de banii ăia.
Oamenii zâmbesc
Am înțeles că treaba asta se întâmplă mai des cu turiștii, dar și între ei comunică. Am văzut glume faine între ei, între oameni de 50+ de ani. N-am înțeles eu mare lucru, dar dacă se amuzau înseamnă că nu sunt atât de sobri ca germanii. Dar și acolo poate că sunt preconcepții.
Ideea e că problemele belgienilor există, dar și au rezolvări pe care noi le arătăm cu degetul. OK, din afară putem să arătăm imediat cu degetul spre LGBT, însă ei au probleme mai mari cu discriminarea, cu asistații social. Lucruri banale, la semafor se înjură cu cei care poartă burcă, lucruri pe care noi nici nu le vedem. Noi avem probleme că un X are treabă tot cu un X și nu suntem în stare să le facem și noi o legislație: să facă și ei un credit, să le luăm și lor banii pe 30 de ani.
Green deal
Da, am ambalat-o tendențios pentru că acolo am văzut cât de mult contează mediul. Praf pe străzi? Mașini prăfuite? Aer necăcios, irespirabil?
Păi s-a îngălbenit un pic senzorul de poluare au închis orașul de mașini până își revine totul. Și eu văd lucrul ăsta un pic mai îndreptat chiar spre cetățean și spre sănătate. Mai puțină poluare înseamnă spitale mai puține și costuri mai mici de întreținere ale lor și ale cetățenilor care se îmbolnăvesc. Mai mulți bani pentru politicieni.
Și nah, ca să fac comparație cu Ploiești. După marea pandemie, orașul nu mai are nicio șansă, toate mizeriile de mașini ce au 25-30 de ani de zile au apărut prin zonă. OK, le eviți, ieși tu din oraș, dar uitați un mic exemplu. Spațiul verde a ajuns parcare pentru mașini. Ultima fâșie de spațiu verde, că o parte au betonat-o deja de mult timp.
Da, e idilic totul. În 2019-2020 găseai un loc de parcare seara, acum e bătaie și pe spațiul verde.
Genial pentru fotografi
Și pentru creatori de conținut. Bine, regula asta e clară pentru mine. OK, ploaie, ploaie, dar și când dai de un apus prelungit în care ai timp să te desfășori e senzațional. Să ai peste o oră să te bucuri de un apus e wow. La noi clipești de 2 ori și s-a dus perioada. Ei au zilele mai lungi, cu mai multă lumină vara și e wow.
Și da, repet și aici că poate ajungeți doar pentru articolul ăsta. Nu e suficient, pe mine nu m-a convins vremea de acolo să rămân pe termen lung.
Stefan a zis
O am si eu pe lista, insa nu s-a potrivit niciodata sa ajung toamna, atunci cand imi doresc sa fac un tur prin cele 3 orase emblematice. Btw, la cat mai multe de vizitat, mai ai putin si ma ajungi, eu am ajuns sa bifez 25. 🙂
Marius Cucu a zis
Nici nu știu când ar trebui ajuns, dar poate un august septembrie să fie OK la ei, să te poți bucura de vreme. Dar și așa cred că mai plouă.
Alexje a zis
Legat de vreme, nu toti anii sunt la fel. De regula, nu prea sunt doi ani ploiosi unul dupa altul. De exemplu, anul trecut a fost mult mai buna clima fata de anul asta. Anul 2012 a plouat continuu, 2015 parca.. anul asta i-a dat tare de tot.. Au fost si ani cu vreme uscata cand se ardea gazonul si plantele. Dar fara exagerari.. Maxim 2 saptamani cu vreme de atingea 30 grade, prin august.
O foarte mare impresie corecta despre Belgia nu prea poti sa iti faci dupa 7 zile de vizita. Eu locuiesc aici din 2012 si tot timpul aflu lucruri noi si, in plus, este o dinamica continua in tot. Aproape ca nu sunt 2 ani identici.
Am vazut multe schimbari in toti acesti ani. Am vazut schimbari imense de infrastructura, schimbari imense (in rau majoritatea) culturale si sociale, schimbari de legi care ne afecteaza viata de zi cu zi, orase libere in orase in care iti e frica sa intri spre centru cu masina fara sa verifici de 2 ori norma de poluare a motorului. Schimbari majore de reciclat si de sortat acasa gunoiul pe care-l producem din ce in ce mai complicate, taxe majorate disproportional cu veniturile, soselele Flandrei de vest care se strica de la an la an si care s-au impanzit spre 100% de camere de masurat media vitezei. Aeroporturi care erau spuma spumei si care au ajuns sa fie labirint de blocuri de betoane de la acele atentate. Inainte te duceai cu masina la kiss and fly pana la usa de intrare si era totul simplu. Agresivitate in trafic de minim 3 ori mai mare decat in 2012.
Daca pana acum 4 sau 5 ani te rugai sa gasesti un job asa mai oke, acum te roaga pe toate drumurile sa vi la munca. Se gaseste de munca in orice sector, dar mii de persoane si imigranti se multumesc cu 1400-1600 stand acasa. Si culmea, sunt tinuti in palma si protejati de stat. Noi care muncim am ajuns bataia de joc a statului. Criminalitatea si drogurile ating cote alarmante an de an. Din punctul meu de vedere nu cred ca se mai poate repara chestia asta si va deveni din in ce mai rau. Daca prin si pana in 2012 grenadele erau o chestie rara, acum minim 2 explodeaza pe saptamana in Antwerpen. Se scrie despre atentate, explozii si reglari de conturi ca despre lucruri banale. E ceva ce poti sari cu vederea. A ajuns sa fie chestie si stire super banala. Au aruncat o usa in aer si in Brugge, pentru prima data, prin aprilie. Pana acum mai ardea cate o masina sau garaj asa simbolic printre rivali.
Incet incet clasa mijlocie saraceste si bogatii devin mult mai bogati. Nu o zic eu, ci zeci de articole din presa. Si foarte multi oameni.
Imi pare rau ca am avut ocazia sa stam de vorba mult mai mult. Cu toate ca mi-am dat silinta sa iti arat cat mai multe si nu toate accesibile turistilor, intr-un timp extrem de scurt.
Marius Cucu a zis
Oricum, nu puteai să îmi arăți 12 ani în câteva ore. A fost mai mult ca suficient. 🙂
Mai urmăresc story-uri din Bruxelles. Să știi că încă sunt nori acolo.
Ionuț a zis
E o țară faină, mai ales partea flamandă. Am vizitat-o și vara și iarna. Vara am fost în Capitală, probabil singurul oraș care nu mă dă pe spate (poate doar ciocolata din magazine, oferită pe atunci drept mostre de gust oriunde intrai. am găsit și o ospătăriță româncă stabilită de peste 10 ani acolo, la un restaurant chiar în dreptunghiul central istoric. Era din mediaș dar nu vroia să ami audă de România). Tot în acea vară am fost în Liege (mult prea murdar, după gustul meu, cu un miros irespirabil) dar și în mirificul Leuven, un oraș absolut superb.
Apoi am făcut un Revelion în Bruges, un oraș de vis în care recunosc că mi-ar plăcea să trăiesc! Cred că e nr 1 din preferințele mele globale, undeva cam pe același loc cu Innsbruck-ul austriac. Tot atunci am văzut și Gent: frumos și parcă un pic prea amestecat cultural, dar și Ostende (chiar pe 1 ianuarie am luat masa de prânz pe o terasă lângă plajă. A fost un pic frig, cam 9 grade și un vânt destul de țipător, dar ne-a plăcut). Una peste alta, cam tot ceea ce ține de partea flamandă e cu un pas în față. Dar e o țară ce merită văzută și în care mi-ar fi plăcut să trăiesc. Voi bifa luna viitoare și Anvers, rămas în afara circuitelor noastre, până acum…
Am uitat să spun tocmai de magazinele din Bruges în care tronau etichete: avem peste 500 de sortimente de bere. Și apropos de aer: în perioada sărbătorilor, 24 decembrie- 4 ianuarie, în anul în care am fost noi, transportul public pentru turiști a fost gratuit. În plus, la trenurile elegante dintre orașe, care nu întârzie, aveam pachete de familie: 2 bilete la preț de unul!
Marius Cucu a zis
Nici pe mine nu m-a dat pe spate Bruxelles. Bine, clădiri înalte, centrul vechi interesant și opulent, dar nici măcar o zi nu aș sta acolo.
La mine a plouat, efectiv am stat o zi întreagă la interior, la bârfă, iar a 2 a zi am luat la rând bisericile pentru că mă adăposteam de ploaie. În rest, mare lucru din Bruxeless n-am văzut și fost tentat să văd. Cârciumi și biserici.
Mișto treaba cu transportul public, mi se pare că am dat destul de mult pe transport. Cât despre bere, am încercat câteva IPO și efectiv nu mi-au plăcut. Duvel a fost OK, în schimb… dar nimic wow, oricum.