Sigur că la noi, în România, treburile stau un pic diferit. La noi se prinde trendul un pic mai greu sau chiar deloc. Vezi Twitter, vezi Google+ și multe altele.
M-am gândit să fac o listă cu lucrurile care n-ar trebui să mai existe în anii următori. Să zicem 2020, poate chiar 2025 la noi. 🙂
Banii cash
Maneliștii vor plânge fără că nu vor mai avea cum să primească fără număr.
Eu deja m-am obișnuit cât mai mult cu plățile cu cardul. Mă ajută și Mega Image-ul + ING-ul cu cardul contactless. Mai nou, chiar plătesc cu ceasul. Dar și dacă schimb magazinul întâi caut POS-ul, apoi banii cash. Asta este din cauza faptului că nu vreau să umblu cu mărunt. De fiecare dată va fi o monedă în plus pe care o voi pierde.
Dacă vor dispărea banii cash automat ar trebui să dispară și bancomatele, nu?
Stick-urile USB
De 2 ani de zile am 2 vouchere sub 200 de lei. Mereu am zis că-mi iau un stick mai rapid decât cel pe USB 2.0 pe care încă îl am. Eu mă joc cu serviciile în cloud sau prefer să urc rapid pe hosting-ul de la blog dacă am nevoie de ceva.
Pozele stau foarte bine la calitate maximă pe Google Drive(de obicei, cele de pe telefon) sau în calculator.
Probabil că după ce vom deveni tot mai dependenți de cloud, iar stick-urile vor fi uitate.
Parolele
Bogdan a fost haios când a pățit-o cu Google. I-am cerut parolele să mă uit un pic pe WordPress-ul lui și nu știa niciuna. Avea totul salvat în browser. Așa că a preferat să facă un cont nou de administrator.
La fel și instalarea de WordPress. Acum îți generează parole kilometrice. E clar că o vei reseta sau salva pe undeva, prin browser.
Unii ar spune că se va înlocui cu scanarea vizuală. Sau poate chiar cu amprenta. Rămâne de văzut cât de ok se va putea implementa acest lucru.
Telecomanda
Deja am început să vorbim cu Cortana, cu SIRI și cu Google. E clar că vom comanda calculatoarele și gadgeturile inteligente în anii următori.
Culmea, cred că telecomanda rămâne o unealtă destul de importantă, după ce am testat foarte multe televizoare de la scrierea acestui articol.
Hârtia
Bine, eu tot aștept să dispară ștampila. Ei zic că au scos-o, însă, de fiecare dată, îmi cere cineva o ștampilă pe un bon, pe-o factură.
Și hârtia începe ușor, ușor să dispară. Totuși, până sistemul digital va fi 100% și vom avea siguranță că nu vom pierde nimic… mai este mult de muncă.
Voi?
Costin D. a zis
Masinile pe benzina de prin ’30-’40 incolo, bruma de petrol o sa se foloseasca strict in ind. chimica sau pentru alimentarea cargoboturilor;
Benzina sintetica, cel putin cea obtinuta din plante e fara viitor, suprafetele agricole si asa sunt limitate iar populatia planetei creste fara incetare, despre incalzirea globala/desertificare mai amintim ?
Iar in nori…ma-ntreb oare citi romani o sa fie dispusi sa-si salveze toate cele ? Traiasca HDD-ul !
Marius Cucu a zis
Care brumă? Că numai ce avem acum este pentru încă 100 de ani. 😀
Costin D. a zis
Inca 100 de ani…sunt crunt dezamagit… credeam c-apuc si eu sa-i vad pe harapi cersind din poarta-n poarta…
Vasile a zis
Daa si sa vad Dubaiul acoperit de nisip la loc :)))))
Marius Cucu a zis
Da ce dom’ne? N-avem nisip p-acolo dăloc? :O
Vasile a zis
Ala-i un oras tip „tip gogoasa calda”, daca se raceste nici caini nu o mai mananca ca miroase a ulei ranced 😉
claudiu a zis
Cand am citit „Hartia” m-am speriat.
Mi-a fost teama ca continuarea sa nu fie „igienica” :)))
Doamne fereste sa dispara asta!
Bani cash, folosesc si eu din ce in ce mai putin.
Iar pe unde prind mobilPay, nici cardul nu il mai folosesc.
Marius Cucu a zis
Prin SMS nu prea am plătit. Sunt costuri externe?
Sorin a zis
1. Banii cash – maneliştii vor arunca cu brăţări inteligente, sau chiar cu carduri. După caz, cu o cărămidă… Plăţile la super-hiper-mega-giga-tera-marketuri se va face cu cardu, şi ar fi fain numai cu cardu. Adică mă rog, numai cu ghedgeturi de astea fără contact.
2. Sticurile sînt încă faine, acele bucăţi de plastic, din ce în ce mai mici vor mai avea doar valoare sentimentală. Şi cîteodată, pentru re-instalarea sistemului de operare. Şi pentru păstrarea unor date (foarte) confidenţiale.
3. Parolele – eu folosesc LastPass, de care sînt extrem de mulţumit. Ideea e să nu uit totuşi „parola parolelor”, parola de acces în cont, pentru că dupe aia adio parole. În acest caz, poate că păstrarea parolei pe un stick ar fi o idee mai bună, doar că sticku nu trebe totuşi rătăcit !… Cît priveşte scanarea de amprente/iris/retină/palmară/facială şi alte extremităţi, nu mi se pare utilă decît în domenii cu siguranţă extrem de ridicată, mai puţin pentru utilizatorii casnici. Scanarea amprentei e o glumă proastă, un ai’făun fiin uşor de păcălit cu o amprentă tipărită pe o folie, deci vax.
4. Telecomanda este încă utilă, din reflex, atunci cînd vrei să dai cu ceva de pămînt. Sau pentru schimbarea instantanee a canalului cînd începe reclamele idioate. Apelarea vocală mi se pare doar un moft. Posibil pe viitor să putem schimba canalele numa cu puterea gîndului. De fapt atunci nici nu vor mai fi canale, ci alte surse vizuale. Sper fără reclame.
5. Hârtia este încă adînc înrădăcinată în mentalitatea noastră. Paradoxal în epoca „paper-less” consumul de hârtie a crescut, în loc sa scadă !! Ţări înapoiate mental şi tehnologic, dupe cum este şi ţara noastră, foloseşte în continuare hârtia, iar calculatoru este folosit doar ca şi maşină de scris.
6. Maşinile pe benzină nu vor dispărea complet, pentru că vor fi căutate de colecţionarii ramoliţi-prăfuiţi care să-şi aducă aminte de vremurile de odinioară. Vor rămîne camioane şi alte utilaje grele care vor funcţiona cu motorină, cu motoare optimizate. În rest, maşinile normale vor fi 100% electrice.
7. România – care este o chestie care va dispărea în curînd, pe jumătate fiind deja dispărută, şi în foarte scurt timp va mai exista doar în manualele de istorie. Cred că nu e nevoie de explicaţii…
Adi a zis
Nu știu de ce, dar eu încă nu mă grăbesc să plătesc cu cardul la supermarket sau când îmi pun benzină, de exemplu. Onșine n-am rețineri, dar când vine vorba de plata cu cardul la ghișeu, parcă prefer să am cash.
ice4you a zis
In 5 ani in nici un caz nu va disparea nimic din cele enumerate de tine. In 15 poate … si oricum … treptat.
Mortu a zis
Sunt de aceeaţi părere cu privire la banii cash.
Şi eu peste tot plătesc cu cardul, de regulă am restui de puţini bani cash la mine [aviz celor care vreţi să-mi daţi în cap … nu se merită!] 😉
Costin D. a zis
Cind s-or dota si taranii cu POS-uri ca sa-mi pot lua legatura de troscot cu cardu’, poate am sa renunt si eu la cash 🙂
Leo a zis
La parolă, mi se pare drăguț ce au implementat yahoo. Dacă ai yahoo mail pe telefon instalat și intri pe mail de pe pc, îți cere contul și apoi primești notificare pe telefon: „tu ești ăsta?” și tu dai „da” sau „nu” și te bagă pe pc direct în mail.
Vasile a zis
Dragut pe naiba, dupa ce au luat-o la buson sufla si in iaurt. Cati or sa mai intre pe Yahoo sau cati mai intra?
Joie Negru a zis
Da….fix Cloud. Toate informatiile tale tinute Online, mediul ala cel mai usor de furat.
Marius Cucu a zis
Ai uitat ca dai check in pe facebook?
Vasile a zis
Bravo, bravo… si de controlat, urmarit, manipulat 😉 Noi smecheri vor fi aia care au centre de date, nu petrol :))
Malin a zis
Banii cash n-or sa dispara atat timp cat cei care fac legile vor intentiona sa fure cumva ceva. Acolo unde sunt bani cash se poate pierde urma smenurilor, unde sunt doar tranzactii nu se poate pierde si de asta se scot acum din uz bancnotele de 500 de euro si s-or scoate si alea de 200 curand. De fapt mai peste tot in Europa bancnotele de 200 si 500 de euro nu sunt acceptate in niciun magazin sau local, doar la banca poti merge cu ele.
Stickurile USB or sa evolueze spre niste gadgeturi similare dar cu functionalitate wireless. Deja exista ceva de genul dar e inca rudimentar.
Parolele nu dispar pentru ca inca exista administratori de sistem care folosesc Pa$$w0rd sau g0disgr3at si ca sa dispara parolele trebuie sa dispara programatorii care ofera posibilitatea de a utiliza parole de rahat. Chiar si WordPress la instalare te lasa sa folosesti parola de rahat.
Telecomanda o sa dispara cu siguranta si sper sa dispara cat mai repede pentru ca doar la un TV am 4 telecomenzi diferite (IPTV, Bluray, TV si sistem audio).
Hartia n-o sa dispara asa usor pentru ca se va prefera pastrarea documentelor si pe hartie nu doar pe suport digital. Dar evident o sa se restranga foarte mult utilizarea hartiei.
Iar despre masinile pe benzina cu siguranta nu vor disparea in 5 ani, dar au mari sanse sa se inceapa sa dispara cele diesel. Benzina poate sa fie rafinata cu tehnologia de azi pentru a injumatati emisiile pe cand motorina nu.
ice4you a zis
+1 🙂
Vasile a zis
200, 500 euro, slabe ca si securitate, usor de falsificat, se feresc toti de ele, nu le primesc, nu au cu ce sa dea restul la ele, astea sunt probleme lor. Ca si la noi la 200 si 500 de lei, doar la hyper mergi cu ele, sau cand faci o tranzactie in cash cu valiza 😉
Ioan a zis
Coruptia nu va disparea cu siguranta. De asta sunt sigur.
Marius Cucu a zis
De unde atâta bucurie?! 🙂
Expert ms a zis
Banii cash vor disparea deoarece sunt costisitori si imping la furtul fizic infractorul…dispare evaziunea..inclusiv cea manelista spaga in bani…frauda cat si controlul strict si impozitarea marilor averi. Prima data se vor elimina platile cash in benzinarii la cazari..si in retailul mare.
Costin a zis
Vezi ce-a zis Malin, putin mai sus.
ExpertMS a zis
Cardul va disparea e desuet biometria e viitorul. Adio jaf la bancomate, adio cash cat de repede in multe domenii. Bombardierii la agricultura…actele de identit vor fi si in cloud nu peste mult timp si masinile se vor reduce drastic. Daca Copenhaga poate peste 65% din populatie pe Bicicleta poate orice localitate peste 100 locuitori de oriunde. Deci cocalarul va primi lovituri dure in urmatorii 10 ani. Urmeaza decocalarizare cu biciul. Deja pe bancomate se introduce biometria in curand. La fel va fi si autentificarea in aplicatii. Deja Windows 11 are moduluil hello cu biometrie iar laptopurile au camera cu biometrie obligatoriu montata . Parolele vor fi desuete in 5 ani. Luati-va biciclete bune…de oras .in urmatorii 2 ani si scapati de masini diesel sub Eur 6 cat de repede.
Costin a zis
Iacata ca au trecut 6 ani aproape pe nerasuflate fata de postarea initiala si n-a disparut nimic dintre cele enumerate.
Iar cum inafara de aglomerarile urbane si zonele lor limitrofe Romania arata in continuare ca decupata din tablourile lui Grigorescu, foarte slabe sperante si in viitorul predictibil.
Marius Cucu a zis
Mai așteptăm 5 ani, poate, poate. ? Deși eu zic că în 5 ani nu terminăm nici cu digitalizarea ?
Costin a zis
Inseamna ca-n ’27 ne vedem tot aici, poate ne mai si numaram…
Marius Cucu a zis
Dacă am supraviețuit peste 12 ani p-aici… poate mai rămânem 5 ani.
Nicolae a zis
Tot ce va fi detinut in virtual poate fi hackerit oricand si de catre oricine are interes.Amprenta pt tel e o prostie,sora mea i.a luat degetul sotului ei adormit si asa i.a deblocat telul?Si banii digitali la fel…Ajungi la mana altora care iti pot comanda viata din cateva click.uri. Au impins toata societatea sa depinda special de net..Daca cade curentul zile sau saptamani,se blocheaza si termina tot. Bancomatele si bancile nu mai functioneaza si de aici circ total…Voi chiar nu ganditi?!…Ati ajuns precum robotii,platiti dand din mana si vi se pare fabulos.Nu toti gandim asa..
Pheno a zis
Biometria, recunoasterea faciala (ce facem daca suntem gemeni si avem frati identici?) deja au inceput sa dea rateuri si in curand vor fi cam primele care vor disparea. Nimic serios si sigur in asta. Cum dau rateuri? Simplu. Daca ai glaucom (ochi cu cristalin opac) sau accident ce implica niscaiva amputari, daca esti androgin cu barba si coifura verde azi, iar maine vrei sa fii span peste tot, s-ar putea sa ramai cu bani in cont si lipsa acceptarii sau recunoasterii. Nu mai punem in calcul ca treci verificarea folosind poza cuiva, caci tehnologia a evoluat in favoarea falsului, nu in protectia datelor. Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma, apropos de vehicule de orice fel, fiindca deplasarea intre doua sau mai multe destinatii scurte/lungi face parte din natura umana. Si fiindca nu s-a inventat viata vesnica (inca), industrii farmaceutice, chimice, de armament, etc., vor avea nevoie in continuare de bani sub orice forma (chiar troc). Universul individual se va invartit in jurul gadgeturilor (toate telecomandate intr-un fel sau altul). Ca final de partida, omul va deveni un echipament adiacent si singuratic, in propria-i locatie (daca are una). Ce-am uitat sa precizez, este faptul ca omenirea se va indrepta spre un declin demografic (pana la extinctie) fiindca deocamdata pentru a se naste viitoarele generatii este nevoie de sex productiv intre barbat si femeie (nu prea apar rezultate pozitive in alte combinatii), nu de super-tehnogie. Este adevarat ca se pot naste alte generatii pe cale de laborator, dar cui i-ar trebui asta? Si mai e ceva mult mai important decat toate cele enumerate mai sus. Din lupta cu viata, nu scapa nimeni viu. Deci, sa sarbatorim Ziua internationala a statului degeaba.
Marius Cucu a zis
Nu prea dau rateuri sau dacă o fac, sunt cazuri izolate. În aeroport, acolo unde e tehnologie nouă lucrurile merg chiar rapid.
Costin a zis
Ok, insa chestiile de securiate maxima cum sunt in cazul aeroporturilor n-ar trebui generalizate pina la cafetiera ce nu vrea sa-ti dea zama pina la confirmarea cu amprenta sau recunoastere faciala.
Marius Cucu a zis
Păi nu cred că se generalizează, cel puțin, nu cât suntem noi pe aici. Oricum, până acum am avut și factorul uman pentru verificare.
Costin a zis
Pai da, insa vad ca intr-acolo ne-ndreptam cu pasi mari.