Ascultam o discuție între 2 oameni de la țară ce lucrau la oraș. Doamne, ce tare este să iei pulsul ăsta de la omul de la țară ce are perspectivă total diferită de a ta. Parcă îți dă un reset și te pune să realizezi că lucrurile sunt diferite de la om la om. Nu degeaba se chinuiesc ăștia să vorbească pe limba fiecăruia. Să atingă mase.
Cum toată lumea se pricepe la politică și oamenii ăștia vorbeau de alegeri și clasica vorbă: toți sunt la fel.
După multe alte discuții se mai trage o concluzie: măcar a mai făcut aia și aia. Raportarea lor la lucruri făcute era un simplu traseu în plus. Să le bage și lor un traseu 50bis ca să se ducă în sat.
Am putea duce discuția și despre responsabilizare. Dacă s-ar aduna 30 de inși cu cereri spre STB oare nu s-ar face ceva în direcția aia? Trebuie implicată primăria în asta?
Din punctul meu de vedere, ceea ce e acum în campania asta e strict pe bază de notorietate. Ești în față, ești „influencer” ai toate șansele să câștigi alegerile. Ești primar deja în funcție, cred că 70-80% dintre cei vechi vor fi realeși.
Era o vorbă: democrație costă. Așadar, hai să facem 2 schimbări. Sau măcar una dintre cele 2 schimbări.
2 tururi la primărie
Cum ziceam, sunt șanse mari ca un vechi primar să iasă. Cu cât e susținut de un partid mai mare, cu atât sunt mai multe șanse să fie tot el. Culmea, dacă sunt mai mulți candidați se împart voturile. Că se presupune că tot un procent de X oameni vine la vot. Rar un candidat nou vine cu număr semnificativ de votanți noi.
În 2 tururi discuția e mai nuanțată. Se face o filtrare la început și apoi alegi din 2 finaliști. E și un pic mai legitim.
2 mandate la primărie
Ca la președinție. Ce, nu v-ați săturat după 10 ani de Băsescu? Dar 10 de Iohannis? Acolo s-a plecat de la premisa că cineva ia țara în nume propriu. Dar aici nu e la fel?
Sigur, putem extrapola un pic și să ne uităm că degeaba e un primar ales dacă nu are o majoritate în Consiliul Local, dacă nu e sprijinit de la CJ. Funcția are și ceva limitări pe care omul de rând nu le înțelege, dar tot ar fi bine să mai schimbăm din oameni.
Dar deh, voturile vin din „teritoriu”. Vor face presiune băieții că ar trebui să schimbe „domeniul” după 8-10 ani de zile.
vasile a zis
Primaria, primarul sunt o porcarie in zilele noastre, un oras e o afacere si ar trebui sa fie administrat pe baza de rezultate de un CEO, propus de reprezentantii cetatenilor. Cetatenii ar trebui sa voteze doar un „consiliu de administratie” care sa propuna tinte clare sociale, economice, etc. Treaba simpla e eficienta, restul e politica de rahat!
Marius Cucu a zis
A vorbit domnul de la USR?
vasile a zis
E pe naiba, USR vrea sa o su.. curat, fara urme! Vrea si primar si manager de oras, hai ca stii ce spun!
Acum una locala, nu stiu ce ai facut pe aici da n-am mai primit nic de la tine din 12 mai!! Eu primeam de la orice subiect, orice discutie de aici! 😉
Marius Cucu a zis
Cu ce primeai? Jetpack sau mailurile săptămânale?
Pheno a zis
Oriunde in lume se aplica aceeasi „lege nescrisa”. „Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile.” Iosif Stalin
Lege nescrisă (grec. Άγραφος νόμος) – Expresia aceasta, pe care o găsim în scrierile lui Platon, Aristotel, Tucidide și la tragicii greci (vezi Antigona…), se referă la obiceiuri și principii vechi care, deși nescrise, aveau putere de lege. După ce legile au început să fie scrise, termenul părea sortit dispariției. Dar nu s-a întîmplat așa. Expresia „lege nescrisă” s-a păstrat de-a lungul veacurilor și se mai păstrează și astăzi, spre a desemna un precept moral, o normă de conduită, o regulă de viață, care trebuie păzită și aplicată cu strictețe, ca orice lege scrisă. DEX