Tocmai când terminam cafeaua îmi recomanda Youtube un material despre scumpiri. Am crezut, inițial, că e ceva legat de bursă că așa mi-e setat algoritmul: Davinci Resolve și bursă. Atât.
Dar nu, e un material despre Horeca și despre cum stă situația acolo cu scumpirile. Omul dă exemple punctuale despre costurile unei cafele, despre cât costă producția acesteia la distribuitor, nu la raft.
Șoc și groază: ~2.5 lei costă o cafea de 13 lei cu toate creșterile din ultima perioadă. Sigur, calculul e mai complex de atât: mai ai taxe, mai ai angajați, mai ai chirii, mai trebuie să faci și profit.
Dar mi se pare foarte sănătos și ca oamenii care cumpără cafea să știe cum stă situația. Așa cum invit pe toată lumea să pună la bursă, să vadă principial lucrurile, așa invit și la un business cât de mic. Viziunea o să fie mai diferită la finalul zilei și cu toții ne dezvoltăm.
Ne-ar păsa și am înțelege cum ne fac politicienii din vorbe, cu populism ieftin.
Nici acasă facută din capsule nu costă doar 2.5 lei. Eu am aparat DeltaQ ceva mai special și doar capsula dacă le iau de pe emag costa 4.5 lei. Noroc că le comand din Franța și cu tot cu transport costa vreo 2 lei. Dacă mai pun zahărul apa și curentul acolo sunt la 2.5-3 lei…
Punctual, acasă chiar trebuie să fie mai scump că iei la „pungă”, nu volum ca în horeca.
Cafeaua la capsule nici nu știu dacă este cafea și este mult mai scumpă. Eu iau cafea boabe de la magazine specializate. Cafeaua Columbia arabica 100%, care este din cele mai bune pentru espresso, costă 162 lei/kg. La un espresso intră 7g de cafea…deci cafeaua pentru un espresso te costă 1,13lei. Apa și curentul electric nu te pot costa mai mult de 1 leu. Dacă rotunjim, un espresso făcut acasă te costă 2,5 lei. Zahărul, dacă este din cel brun care este cel mai scump, te costă 5 bani pentru o cafea. Dar, pentru a simți aroma cafelei te sfătuiesc să nu pui zahăr. Și încă un sfat. Cafeaua arabica este cea care dă aroma aceea divină, iar robusta este cea care dă tăria.