Hai să facem o mică recapitulare ca să fie un pic de context și să nu creadă lumea că bat câmpii. Sigur, ca de fiecare dată, aici vorbim despre televizoare, dar și despre experiențele mele. Experiențele pot diferite de ale altora, mai ales că se întâmplă să fie diferențe de sample-uri.
Cel mai bun exemplu este cu un telefon proaspăt lansat: 2 persoane avem probleme cu un dispozitiv, alte 10 n-au nici pe naiba. Sunt ei mai proști? Nu, pur și simplu, rata de failure există. De asta e bine că o mână de oameni testează înainte. Se întâmplă să apară buguri. Mulți ani mi-au trebuit să învăț asta, mulți ani am căutat acul în carul cu fân.
Ei bine, să revenim la televizoare. Am luat la rând principalele branduri anul ăsta.
Am recenzie pentru LG ce are webOS, am recenzie pentru Sony care a avut Google TV, am recenzie pentru Philips care a avut atât Google TV, cât și Titan OS, am testat și 2 televizoare de la Panasonic, dar care au fost cu Fire TV. Am testat și Tizen OS-ul de la Samsung, dar cu un an înainte, în 2024 au fost prea multe schimbări la ei cât să mai vină un TV în sufragerie la mine.
Ei bine, cel mai greu lucru a fost la Titan OS și asta pentru că el a fost cel mai slab model ca performanțe. Ca să mă fac mai bine înțeles, Philips The One e o serie din zona medie pe care și-o permite toată lumea. Un best buy. Celelalte modele au fost OLED-uri, au fost modele din gama superioară: hardware mai performant, totul din gama premium, acolo unde te aștepți ca totul să fie perfect.
M-am focusat foarte mult pe Titan OS pentru că mizam pe faptul că lumea nu cunoaște sistemul de operare și voiam să fiu sigur că nu recomand vreo praștie.
Și am verificat specificații, am testat mai toate ipostazele, să nu dau vreo gherlă. Televizor cu 1 GB de RAM și cu specificații de telefon de 500 de lei se mișcă mai bine ca un TV de 3 ori mai scump.
OK, OK, își ia daună în momentele în care faci multitasking, să zicem că face o actualizare în fundal, iar tu vrei să deschizi Youtube. Atunci îi dai daună.
Dar dacă face strict funcția de bază, Google TV e bătut de orice sistem de operare: WebOS, Titan OS, Tizen OS, de Fire TV nici nu mai zic, ăla chiar mi-a plăcut mult anul ăsta.
Google TV e o mizerie ca performanțe! Ca viteză, ca feeling!
În schimb, e mult mai versatil. Ai toate integrările, ai împerechere aproape instant cu telefoanele, e totul la locul lui și… poți primi actualizări și după mulți ani de zile. Sigur, la un moment dat, devine totul obsolete. Am un TV Sony din 2016. E greu de crezut că mai primesc actualizări importante, meniul începe să aibă lag, ușor-ușor va trebui să trec pe un stick HDMI.
Pentru mine care testez frecvent televizoare chiar e un avantaj ca televizorul să aibă oarecum aceeași interfață. Mă ajută să știu unde sunt opțiunile, în schimb pe restul lumii… nu știu cât de mult o ajută.
Văd treaba asta fix ca la telefoanele mobile. Degeaba ai sute de GB de RAM dacă Apple reușește să facă treabă cu 6 GB de RAM. Aceeași discuție e și aici. Când ai toate brandurile, toate indienismele, toate chinezismele cu care trebuie să fii compatibil, cu greu poți să fii rapid.
alin a zis
Confirm. Utilizator înrăit Android până iPhone -ul soției care avea 6 ani se mișca mai repede decât flagship-ul meu de la Samsung.